
Schadevergoeding voor ex-hoofdofficier OM na onzorgvuldig rapport
DEN HAAG (ANP) - Voormalig hoofdofficier van justitie in Rotterdam Marc van Nimwegen heeft recht op een schadevergoeding na een onzorgvuldig rapport over hem, opgesteld door een onderzoekscommissie van het Openbaar Ministerie. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een door Van Nimwegen aangespannen civiele procedure.
"De commissie heeft door de manier waarop het rapport tot stand is gekomen onrechtmatig gehandeld tegenover eiser", aldus de rechtbank. Er is volgens de rechter onvoldoende rekening gehouden met de belangen van Van Nimwegen.
De voormalig hoofdofficier raakte in opspraak door zijn relatie met collega Marianne Bloos, die het functioneel parket leidde. De affaire zorgde voor veel onrust en verstoorde verhoudingen binnen de organisatie van het OM. Een onderzoekscommissie die naar de kwestie keek, concludeerde destijds dat de twee de integriteitsregels ernstig hadden geschonden door hun relatie te verzwijgen en erover te liegen tegen hun werkgever. Ook had Van Nimwegen de regels overtreden door zijn zwager te helpen met een leveringsopdracht van software aan het OM. Daarnaast stelde de commissie vast dat de cultuur binnen het OM verziekt was.
Formulering
De rechtbank is van oordeel dat de commissie met deze conclusies onzorgvuldig tegenover Van Nimwegen heeft gehandeld. "De commissie heeft in haar onderzoek fouten gemaakt bij de toepassing van hoor en wederhoor tegenover eiser."
Ook is er volgens de rechtbank "te ferm" geformuleerd. "Die fermheid is een probleem omdat de commissie met haar rapport meerdere doelen heeft willen dienen. De commissie heeft niet alleen feitelijke vragen over het handelen van eiser willen beantwoorden, maar ook een oordeel willen geven over de integriteit van dit handelen. En de commissie heeft met algemene aanbevelingen recht willen doen aan de onvrede en zorgen die informanten bij haar hebben geuit over de cultuur binnen het OM."
Volgens de rechter heeft deze "drietrapsraket" ervoor gezorgd dat het vrijwel onvermijdelijk was "dat eiser de verpersoonlijking is geworden van OM-brede cultuurproblemen in de omgang met integriteitsissues". De hoogte van de schadevergoeding moet in een andere procedure worden vastgesteld. Van Nimwegen is inmiddels ontslagen door het OM. Zijn bezwaar daartegen loopt nog.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De aanhangers van klimaatgroep Extinction Rebellion die dagelijks de snelweg A12 in Den Haag blokkeren, krijgen mogelijk versterking van een radicalere groep uit Duitsland Letzte Generation. Die wil met ongeveer honderd mensen naar Den Haag komen om zaterdag en zondag mee te doen met de verkeersblokkade.
59 minuten geledenNIJMEGEN (ANP) - Demonstranten staan zaterdag van 07.00 uur in de ochtend tot 00.00 uur in de avond op het Geert Grooteplein Zuid in Nijmegen, voor de ingang van het Radboudumc. Daar voeren ze actie tegen de lange wachtlijsten in de transgenderzorg.
1 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.
10 uur geleden