Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schadeclaim zorgmedewerker met corona kan nog wel een jaar duren

Schadeclaim zorgmedewerker met corona kan nog wel een jaar duren

AMSTERDAM/GOUDA (ANP) - Het kan nog wel een jaar duren voordat is vastgesteld hoe hoog de schadeclaim moet worden die een zorgmedewerker bij haar baas wil neerleggen omdat ze op het werk met corona besmet raakte. Dat zegt haar advocaat, Edwin Bosch. De kantonrechter in Amsterdam oordeelde half december dat de werkgever aansprakelijk is voor de gevolgen van de besmetting, waar de vrouw ook nog steeds mee kampt.

Bosch gaat binnenkort om de tafel zitten met de aansprakelijkheidsverzekeraar van het verpleeghuis in kwestie. De schade voor de vrouw moet dan in samenspraak worden vastgesteld en dat zal nog veel tijd kosten. "Er moet van alles worden uitgezocht en berekend." Hij zegt wel dat de hoogte van het bedrag flink kan oplopen.

Volgens de rechter heeft de werkneemster van een verpleeghuis in Zuid-Holland (onderdeel van Fundis) aangetoond dat ze het coronavirus in maart 2020 heeft opgelopen tijdens haar werk en niet ergens anders. Het verpleeghuis gaf bijvoorbeeld geen toestemming om een mondkapje te dragen, omdat dat griezelig kon zijn voor de bewoners, maar ook omdat er simpelweg niet genoeg waren. Intussen ging de werkneemster verder in quarantaine, maakte ze geen gebruik van het openbaar vervoer en heeft ze niet gecarpoold.

Aansprakelijk

De rechter oordeelde op 16 december dat de werkgever "aansprakelijk is voor de door de werkneemster geleden en nog te lijden schade door haar besmetting met covid-19". De zorginstelling werd veroordeeld tot een vergoeding van de "daardoor geleden en nog te lijden schade".

Bosch heeft wel van collega's gehoord dat meer zorgmedewerkers een aansprakelijkstelling van hun baas overwegen wegens een coronabesmetting, maar gemakkelijk zal dat niet worden. Ze moeten echt kunnen bewijzen dat ze het virus in de werksituatie hebben opgelopen en dat de werkgever het had kunnen voorkomen.

Steun in de rug

Ook bij de FNV kunnen individuele zorgmedewerkers zich melden die hun werkgever aansprakelijk willen stellen, laat de bond weten. Inmiddels hebben 199 mensen zich al gemeld bij het Bureau Beroepsziekten van de vakvereniging. "De uitspraak van de rechter is een steun in de rug voor de melders", zegt de organisatie.

"De uitspraak van de rechter heeft een belangrijke precedentwerking. Werkgevers, maar ook de overheid hebben een verantwoordelijkheid en daarmee aansprakelijkheid", zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong verder. "Richtlijnen van de overheid waren onduidelijk en werkgevers wilden geregeld geen persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken, ook als ze wel voorradig waren. Veel zorgmedewerkers met long covid zijn te ziek om persoonlijk een rechtszaak te starten, er is daarom echt een collectieve regeling nodig."

Collectieve regeling

De FNV wil dus dat minister Conny Helder snel doorpakt met de toegezegde collectieve regeling.

Meer uit Gezond

Nader onderzoek naar declaraties coronasteun ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - De gezamenlijke zorgverzekeraars willen van alle ziekenhuizen nogmaals de gegevens hebben over de coronasteun die ze over 2021 hebben gedeclareerd. Het gaat om vergoedingen voor geld dat ze door de epidemie extra kwijt waren aan intensive care en verpleegdagen. Volgens Zorgverzekeraars Nederland is er geen enkel vermoeden van opzet, maar kunnen onzorgvuldigheden in software en registraties onjuiste declaraties hebben veroorzaakt.

1 uur geleden
Kinderen in België verwekt met sperma gedoneerd voor onderzoek

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België zijn minstens twee kinderen verwekt met sperma dat studenten hadden gedoneerd voor wetenschappelijk onderzoek. Een fertiliteitsarts en professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft in de jaren zeventig misbruik gemaakt van de zaaddonaties, meldt de organisatie vzw Donorkinderen

3 uur geleden
Kabinet maakt 108 miljoen vrij voor meer technologie in zorg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt maximaal 108 miljoen euro beschikbaar om het gebruik van meer technologie in de zorg- en welzijnssector te stimuleren. Dit omvat onder meer apparaten die automatisch medicijnen verstrekken en zorg en mentale ondersteuning op afstand via een beeldscherm.

23 uur geleden
Aantal besmettingen met mazelen opnieuw licht gestegen

EINDHOVEN/BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe gevallen van mazelen is afgelopen week weer licht toegenomen. In Brabant-Zuidoost registreerde de GGD zes nieuwe besmettingen, waardoor het totale aantal in de regio rond Eindhoven op 57 komt. Landelijk staat de teller dit jaar nu op 64 meldingen, volgens de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Los van de besmettingen in Brabant kreeg het instituut meldingen over een geval in Utrecht en een in Noord-Limburg.

23 uur geleden
Hoofdwetenschapper WHO: vogelgriep vormt pandemie onder dieren

GENÈVE (ANP/AFP) - De vogelgriepvariant die wereldwijd rondgaat en naast vogels tal van zoogdieren besmet, komt inmiddels neer op een "pandemie onder dieren". Wetenschappelijk hoofd Jeremy Farrar van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikte deze term donderdag voor de uitbraak. Hij noemt die "enorm zorgwekkend", vooral omdat niet valt uit te sluiten dat het zeer dodelijke virus uiteindelijk zo evolueert dat het van mens op mens kan overgaan.

1 dag geleden
Ziekenhuis wil geboortezorg in Zoetermeer behouden

ZOETERMEER (ANP) - De geboortezorg in Zoetermeer blijft waarschijnlijk toch behouden. Het bestuur van het HagaZiekenhuis wil het nieuwe gebouw dat over enkele jaren in gebruik wordt genomen voorzien van "de modernste faciliteiten voor bevallingen". Rond de fusie van het vroegere LangeLand Ziekenhuis met het HagaZiekenhuis lag de optie op tafel om de geboortezorg in Zoetermeer te sluiten. Daar was grote onrust over onder inwoners.

1 dag geleden
Meer klachten gemeld over bijwerkingen van implantaten

BILTHOVEN (ANP) - Mensen met een implantaat hebben vorig jaar vaker mogelijke bijwerkingen gemeld dan een jaar eerder. Het meldpunt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg van 295 mensen een melding. Dat is een toename van ruim 50 procent. Veruit de meeste meldingen (72 procent) gingen over borstimplantaten.

1 dag geleden