Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schadeclaim zorgmedewerker met corona kan nog wel een jaar duren

Schadeclaim zorgmedewerker met corona kan nog wel een jaar duren

AMSTERDAM/GOUDA (ANP) - Het kan nog wel een jaar duren voordat is vastgesteld hoe hoog de schadeclaim moet worden die een zorgmedewerker bij haar baas wil neerleggen omdat ze op het werk met corona besmet raakte. Dat zegt haar advocaat, Edwin Bosch. De kantonrechter in Amsterdam oordeelde half december dat de werkgever aansprakelijk is voor de gevolgen van de besmetting, waar de vrouw ook nog steeds mee kampt.

Bosch gaat binnenkort om de tafel zitten met de aansprakelijkheidsverzekeraar van het verpleeghuis in kwestie. De schade voor de vrouw moet dan in samenspraak worden vastgesteld en dat zal nog veel tijd kosten. "Er moet van alles worden uitgezocht en berekend." Hij zegt wel dat de hoogte van het bedrag flink kan oplopen.

Volgens de rechter heeft de werkneemster van een verpleeghuis in Zuid-Holland (onderdeel van Fundis) aangetoond dat ze het coronavirus in maart 2020 heeft opgelopen tijdens haar werk en niet ergens anders. Het verpleeghuis gaf bijvoorbeeld geen toestemming om een mondkapje te dragen, omdat dat griezelig kon zijn voor de bewoners, maar ook omdat er simpelweg niet genoeg waren. Intussen ging de werkneemster verder in quarantaine, maakte ze geen gebruik van het openbaar vervoer en heeft ze niet gecarpoold.

Aansprakelijk

De rechter oordeelde op 16 december dat de werkgever "aansprakelijk is voor de door de werkneemster geleden en nog te lijden schade door haar besmetting met covid-19". De zorginstelling werd veroordeeld tot een vergoeding van de "daardoor geleden en nog te lijden schade".

Bosch heeft wel van collega's gehoord dat meer zorgmedewerkers een aansprakelijkstelling van hun baas overwegen wegens een coronabesmetting, maar gemakkelijk zal dat niet worden. Ze moeten echt kunnen bewijzen dat ze het virus in de werksituatie hebben opgelopen en dat de werkgever het had kunnen voorkomen.

Steun in de rug

Ook bij de FNV kunnen individuele zorgmedewerkers zich melden die hun werkgever aansprakelijk willen stellen, laat de bond weten. Inmiddels hebben 199 mensen zich al gemeld bij het Bureau Beroepsziekten van de vakvereniging. "De uitspraak van de rechter is een steun in de rug voor de melders", zegt de organisatie.

"De uitspraak van de rechter heeft een belangrijke precedentwerking. Werkgevers, maar ook de overheid hebben een verantwoordelijkheid en daarmee aansprakelijkheid", zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong verder. "Richtlijnen van de overheid waren onduidelijk en werkgevers wilden geregeld geen persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken, ook als ze wel voorradig waren. Veel zorgmedewerkers met long covid zijn te ziek om persoonlijk een rechtszaak te starten, er is daarom echt een collectieve regeling nodig."

Collectieve regeling

De FNV wil dus dat minister Conny Helder snel doorpakt met de toegezegde collectieve regeling.

Meer uit Gezond

Oud-minister Kuipers haalt uit naar bestuurders kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid haalt in een interview in NRC hard uit naar de bestuurders van de kinderhartcentra die zijn besluit om deze specialistische zorg te centraliseren via de rechter hebben kunnen terugdraaien. Volgens hem gaat het ze alleen maar om hun eigen geld en status en niet om de patiënten. Ze moeten "zich schamen tot in hun bilnaad", citeert de krant hem.

2 dagen geleden
Mogelijk stapje in de bestrijding van de symptomen van ALS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA geeft zijn fiat aan een middel dat de symptomen van amyotrofische laterale sclerose (ALS) bestrijdt. De gevolgen van de ziekte, die tot verlamming leidt en niet te genezen is, kunnen volgens het EMA in een aantal gevallen worden behandeld met Qalsody van Biogen Nederland B.V.

2 dagen geleden
Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

3 dagen geleden
AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

4 dagen geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

4 dagen geleden
Verzuim door griep bereikt piek in januari

SON (ANP) - Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per 1000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt.

4 dagen geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

4 dagen geleden