Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schade na zware aardbeving bij Taiwan valt vooralsnog mee

Schade na zware aardbeving bij Taiwan valt vooralsnog mee

TAIPEI (ANP/DPA) - Vlak bij de kust van Taiwan was woensdag een aardbeving die volgens de seismologische dienst in hoofdstad Taipei "de zwaarste in 25 jaar" is nabij het eiland. Over doden of gewonden is nog niets bekend. De materiële schade lijkt beperkt.

De beving van woensdagochtend werd in heel Taiwan en op de naburige eilanden gevoeld en vond plaats op een diepte van 15,5 kilometer. Het Taiwanese meteorologische instituut heeft het over een beving met een kracht van 7,2. Het Japanse meteorologische instituut meldde eerst 7,5, maar stelde dit later bij naar 7,7. In september 1999 kwamen bij een aardbeving met een kracht van 7,6 maar liefst 2400 mensen op Taiwan om het leven.

In de stad Hualien zijn gebouwen ingestort en beschadigd, en ook in de hoofdstad Taipei was de beving volgens ooggetuigen duidelijk voelbaar. Op verschillende plaatsen op het eiland met 23 miljoen inwoners is het openbaar vervoer stilgelegd.

Voor Taiwan, Japan en de Filipijnen is een tsunamiwaarschuwing afgekondigd. Een kleine tsunami bereikte al de Japanse eilanden Yonaguni en Ishigaki in de prefectuur Yonaguni. De autoriteiten waarschuwen voor golven van 3 meter of meer.

De Taiwanese chipfabrikant TSMC heeft uit voorzorg zijn bedrijfsterreinen geëvacueerd. Op meerdere plaatsen zitten Taiwanezen zonder stroom, maar er is geen sprake van grootschalige stroomuitval.

Meer uit Buitenland

Poolse premier noemt idee kernwapens VS te huisvesten 'ernstig'

WARSCHAU (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk heeft aan president Andrzej Duda extra uitleg gevraagd over zijn verklaring dat Polen klaar is om kernwapens te huisvesten. "Dat is idee is erg omvangrijk en ernstig, moet ik zeggen. Ik wil alle omstandigheden te weten komen die de president ertoe hebben aangezet om die verklaring af te leggen", zei Tusk.

6 uur geleden
Parlement VK akkoord met plan deportatie asielzoekers naar Rwanda

LONDEN (ANP) - De controversiële plannen van de Britse regering om asielzoekers naar Rwanda te deporteren zijn goedgekeurd door het Britse parlement. Daar ging een marathongevecht tussen het Hogerhuis (House of Lords) en het Lagerhuis (House of Commons) aan vooraf dat dat tot diep in de nacht duurde.

6 uur geleden
Israël verwerpt 'ontoereikend' VN-rapport over UNRWA

JERUZALEM (ANP) - Israël verwerpt het maandag verschenen VN-rapport over Israëlische beschuldigingen tegen de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA. Woordvoerder Oren Marmorstein van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de evaluatie "ontoereikend" en "een poging om het probleem te vermijden en het niet direct aan te pakken".

7 uur geleden
Leger Noord-Korea simuleert nucleaire tegenaanvallen in oefening

PYONGYANG (ANP) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft toezicht gehouden op oefeningen waarin het leger nucleaire tegenaanvallen simuleerde, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KNCA. Met de oefeningen zou het land een "duidelijke waarschuwing aan zijn vijanden" hebben gegeven, aldus KCNA.

8 uur geleden
Hulporganisatie UNRWA voor Palestijnen moet neutraler worden

NEW YORK (ANP/DPA) - De organisatie voor hulp aan de Palestijnen, UNRWA, moet zich neutraler opstellen. Dat vindt een onafhankelijke groep deskundigen die onderzoek deed naar de VN-organisatie nadat Israël UNRWA-medewerkers ervan had beschuldigd terrorisme te steunen. Personeel zou de militante Palestijnse organisatie Hamas hebben geholpen bij de aanval van 7 oktober op Israël.

11 uur geleden
Biden belooft Zelensky snelle levering van militair steunpakket

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky spoedige levering van meer militair materieel in het vooruitzicht gesteld. Hij beloofde in een telefoongesprek dat zijn regering snel actie zal ondernemen als een steunpakket ter waarde van tientallen miljarden ook is goedgekeurd door de Senaat.

12 uur geleden
EU-landen doen Oekraïne geen toezeggingen voor meer wapens

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben geen concrete toezeggingen gedaan om meer wapens aan Oekraïne te leveren. Ondanks het feit dat dit één van de belangrijkste agendapunten was van een speciale vergadering in Luxemburg van EU-ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie samen.

13 uur geleden