Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schade klimaatverandering loopt volgens onderzoek in de biljoenen

Schade klimaatverandering loopt volgens onderzoek in de biljoenen

POTSDAM (ANP) - De gevolgen van klimaatverandering gaan de wereldeconomie biljoenen dollars per jaar kosten, becijferen onderzoekers van het Potsdam-Instituut voor Klimaateffectenonderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Een deel van de hogere kosten door extreem weer, gezondheidsschade, lagere landbouwopbrengsten en verminderde productiviteit is nu al onvermijdelijk. Als de wereld de opwarming verder laat oplopen, kan de schadepost volgens de wetenschappers nog explosief stijgen.

Het instituut schat de totale wereldwijde klimaatschade met de huidige stand van zaken op 38 biljoen dollar per jaar in 2050. Dat komt dan neer op een 19 procent lager wereldwijd inkomen dan als er geen klimaatverandering zou zijn. Op de meeste plekken in de wereld zien de onderzoekers negatieve gevolgen, zowel van de hogere temperaturen als van hevigere buien en overstromingen die daarvan het gevolg zijn. Ze verwachten dat de schade veruit het grootst is in Afrika en het zuiden van Azië.

"Deze schade komt voort uit onze uitstoot uit het verleden. We moeten meer adaptatiemaatregelen nemen als we op zijn minst een deel ervan willen voorkomen", zegt hoofdonderzoeker Leonie Wenz in een begeleidende verklaring. Als de huidige uitstoot van broeikasgassen niet "drastisch" omlaag gaat, lopen de kosten volgens haar analyse nog een stuk hoger op in de tweede helft van deze eeuw.

Hardste economische klappen

De berekeningen laten volgens het Duitse klimaatinstituut "duidelijk zien dat het beschermen van ons klimaat veel goedkoper is dan als we dat nalaten". De onderzoekers wijzen erop dat ze het hier alleen nog maar hebben over de economische schade. Verlies van mensenlevens en biodiversiteit komen daar nog bij.

Landen die het minst hebben bijgedragen aan de uitstoot van broeikasgassen, de drijvende kracht achter het veranderende klimaat, krijgen volgens het onderzoek de hardste economische klappen. De schade die zij oplopen ligt 60 procent hoger dan die van rijke landen, die in de loop der jaren veel meer hebben uitgestoten.

Meer uit Buitenland

VS gaan cannabis als softdrugs beschouwen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid gaat cannabis als minder gevaarlijk beschouwen dan bijvoorbeeld LSD of heroïne. De drugswaakhond DEA is van plan marihuana in te schalen als een drug met een lager risico, melden Amerikaanse media.

1 uur geleden
EU-landen vieren uitbreiding van EU en denken na over vetorecht

BRUSSEL (ANP) - Discussies over het gebruik van het vetorecht binnen de EU zijn onvermijdelijk bij een toekomstige EU-uitbreiding. Dat zei Eurocommissaris Vera Jourova (justitie) na een vergadering van de ministers van Europese Zaken van de huidige 27 EU-landen en de tien eventuele nieuwe lidstaten. De vergadering was er speciaal om te vieren dat het woensdag twintig jaar geleden is dat de Europese Unie in één klap uitbreidde van vijftien tot 25 landen.

2 uur geleden
Amerikanen verhogen druk op Hamas

AMMAN (ANP/RTR/AFP) - De Amerikanen verhogen de druk op de Palestijnse Hamas om een deal met Israël over de Gazastrook te sluiten. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken roept de beweging op de voorstellen "zonder verder uitstel" te accepteren.

3 uur geleden
VS: Israël opent nieuwe doorgang Gaza, straks ook hulp via haven

WASHINGTON (ANP/RTR) - In het noorden van Gaza opent Israël nog deze week een nieuwe grensovergang. Dat meldt het Witte Huis nadat president Joe Biden daar bij premier Benjamin Netanyahu op zou hebben aangedrongen. Ook verwacht het Witte Huis dat in de komende dagen de eerste goederen geleverd kunnen worden via een tijdelijke haven voor de kust van de Gazastrook.

4 uur geleden
Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen hem. Hij mag getuigen, juryleden of rechtbankpersoneel en hun familieleden niet publiekelijk aanvallen.

5 uur geleden
Duitsland hoeft van ICJ niet te stoppen met wapenexport Israël

DEN HAAG (ANP/DPA/RTR) - Duitsland hoeft de wapenexport naar Israël niet stil te leggen. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft de beschuldigingen van Nicaragua afgewezen in een genocidezaak die het had aangespannen. Wel laat het ICJ weten diep bezorgd te blijven over de situatie in Gaza.

6 uur geleden
UNRWA: 267 miljoen aan financiële steun nog opgeschort

GENÈVE (ANP/AFP) - Nog 267 miljoen dollar (omgerekend 249 miljoen euro) aan steun voor de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) is nog steeds opgeschort. Zestien landen pauzeerden begin dit jaar hun financiële bijdragen. Een deel heeft de steun inmiddels weer hervat.

6 uur geleden