Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schade kerncentrale Zaporizja, risico op lekken radioactiviteit

Schade kerncentrale Zaporizja, risico op lekken radioactiviteit

ZAPORIZJA (ANP/AFP) - De Oekraïense kerncentrale in Zaporizja heeft schade opgelopen door herhaaldelijke beschietingen de afgelopen 24 uur. Daardoor is er een risico dat er waterstof ontsnapt en er radioactieve stoffen worden uitgespuwd. Ook bestaat er grote kans op brand. Dat meldt de eigenaar van de centrale, Energoatom, op Telegram.

De centrale in Zaporizja, de grootste van Europa, is door Rusland bezet. Wie verantwoordelijk is voor de meest recente beschietingen is onduidelijk. De Russen zeggen dat Oekraïne erachter zit, maar volgens Energoatom is het juist het Russische leger.

"Het Oekraïense personeel van de kerncentrale doet zijn uiterste best om de veiligheid te garanderen en de gevolgen van de schade weg te nemen", aldus Energoatom. Volgens het bedrijf bestaan er "serieuze risico's voor een veilige werkwijze, door de aanwezigheid van het Russische leger, zijn wapens, uitrusting en explosieven in de energiecentrale".

Volgens Energoatom zet het Russische leger het Oekraïense personeel in de kerncentrale onder druk om, in aanloop naar een inspectie door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), niets naar buiten te brengen over "de misdaden van de bezetters van de centrale en het gebruik daarvan als militaire basis."

Donderdag en vrijdag was de centrale voor het eerst in de geschiedenis losgekoppeld van het stroomnet. Dat kwam door een beschadiging aan de hoogspanningskabel die het complex van elektriciteit voorziet. Die zou zijn veroorzaakt door Russische beschietingen. Vrijdagavond werd de centrale weer aangekoppeld.

Meer uit Buitenland

Voorzitter EU-parlement 'optimistisch' over migratieakkoord EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet er de komende maanden toch in kunnen slagen om het eindelijk eens te worden over het migratiebeleid, meent de voorzitter van het Europees Parlement. Roberta Metsola is "optimistisch", ook al dreigen de slepende onderhandelingen opnieuw vast te lopen.

5 minuten geleden
Berlijn pleit voor internationale waarnemers in Nagorno-Kabarach

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland pleit voor internationale waarnemers in de enclave Nagorno-Kabarach en roept Azerbeidzjan op deze groep binnen te laten. Dat zou volgens Berlijn aantonen dat het land serieus is over het waarborgen van de veiligheid van de etnische Armeniërs in de betwiste regio.

27 minuten geleden
Meer dan honderd doden door brand tijdens bruiloft in Irak

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand tijdens een bruiloft in de plaats Hamdaniya in de noordelijke Iraakse provincie Nineve zijn minstens honderd mensen omgekomen, melden Iraakse staatsmedia. Ook raakten zo'n 150 mensen gewond. Die aantallen kunnen nog worden bijgesteld. Volgens lokale media was de brand veroorzaakt door tijdens de bruiloft afgestoken vuurwerk.

49 minuten geleden
Duitsland verbiedt extreemrechtse Artgemeinschaft en doet invallen

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering heeft de extreemrechtse organisatie Artgemeinschaft verboden, waarna korte tijd later door het hele land invallen werden gedaan bij leden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in twaalf deelstaten, waaronder Noordrijn-Westfalen, invallen gedaan in 26 woningen van 39 leden. Minister Nancy Faeser noemt Artgemeinschaft een "sektarische, diep racistische en antisemitische vereniging".

1 uur geleden
Schrijversstaking Hollywood is voorbij

LOS ANGELES (ANP) - De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio's stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de WGA akkoord gegaan.

6 uur geleden
ABC: Blinken ondervraagd over omgang Biden met geheime documenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is een van de ondervraagden in het federale onderzoek naar de omgang door president Joe Biden met geheime documenten voordat hij president werd, meldt ABC News. Het onderzoek belicht onder meer veiligheidsprotocollen uit het Obama-tijdperk (2009-2017) en interne processen in het huidige Witte Huis.

7 uur geleden
CNN: hond van Biden bijt Witte Huis-personeel voor de elfde keer

WASHINGTON (ANP) - De hond van de Amerikaanse president Joe Biden, een Duitse herder genaamd Commander, heeft maandagavond een veiligheidsagent in het Witte Huis gebeten, meldt CNN. Het was volgens de veiligheidsdienst de elfde keer dat de tweejarige hond iemand beet.

9 uur geleden