Schade door 'spoofing' loopt op ondanks aandacht van banken
AMSTERDAM (ANP) - De schade die mensen lijden door zogeheten spoofing blijft toenemen. Bij deze manier van oplichting maken mensen geld van hun bankrekening over naar criminelen die zich voordoen als bankmedewerkers. Aandacht van de politiek, banken en media voor het probleem heeft de toename nog niet kunnen stoppen, zegt Betaalvereniging Nederland.
Zoals het er nu naar uitziet kan de schade van de relatief nieuwe manier van bankhelpdeskfraude volgens de vereniging dit jaar oplopen naar 40 miljoen euro. Dat was vorig jaar bijna 27 miljoen euro. De fraude zou maandelijks driehonderd slachtoffers eisen en iedere gedupeerde zou al snel 10.000 euro kwijt zijn.
Slachtoffers van spoofing zijn volgens de Betaalvereniging met name ouderen. Criminelen benaderen hen met de boodschap dat hun rekening niet veilig is. Vervolgens vragen de daders om het geld over te maken naar een rekeningnummer, waarna slachtoffers hun geld kwijt zijn. Ook komt het voor dat mensen wordt gevraagd hun bankpas en pincode per post op te sturen of af te geven aan iemand die thuis langskomt.
Onveilige situatie
Betaalvereniging Nederland waarschuwt dat banken nooit om pincodes of het overmaken van geld naar een veilige rekening zouden vragen, omdat zij bij een een onveilige situatie zelf de rekening kunnen blokkeren.
Banken startten eerder dit jaar een collectieve campagne om mensen te wijzen op de gevaren van spoofing. Daarnaast waarschuwen zij klanten via internetbankieren. Minister Hoekstra maakte eind vorig jaar afspraken met banken zodat zij de schade van klanten die slachtoffer werden van spoofing gaan vergoeden.
Meer uit Financieel
LAAKDAL (ANP/BELGA) - De Belgische douane en belastingdienst eisen dat sportmerk Nike 1,5 miljard euro betaalt. Dat schrijft De Tijd zaterdag. Nike zou te weinig invoerrechten en btw betaald hebben.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben de handelsweek met winsten afgesloten. Beleggers achten de kans groter dat de Federal Reserve volgende week met een stevigere renteverlaging komt, wat het optimisme stuwde. Vliegtuigbouwer Boeing was een opvallende verliezer na het nieuws dat tienduizenden werknemers gaan staken.
10 uur geledenBRASILIA (ANP/RTR) - X kan weer beschikken over zijn bankrekeningen in Brazilië. Het Hooggerechtshof van het Zuid-Amerikaanse land had die rekeningen bevroren om boetes te kunnen innen bij het socialemediaplatform. De berichtendienst van miljardair Elon Musk vecht een felle ruzie uit met de hoogste rechtbank van Brazilië over wetgeving tegen nepnieuws en haatdragende berichten.
11 uur geledenBERLIJN (ANP/AFP) - De roep om uitstel van een Europese wet tegen ontbossing wordt luider. Duitsland roept de Europese Commissie op om de regelgeving met een half jaar uit te stellen tot juli 2025. Volgens die wet moeten importeurs van producten als hout, rubber, palmolie en koffie in de Europese Unie kunnen aantonen dat die producten niet van stukken land komen waar recent bossen zijn gekapt. Maar Berlijn vreest dat de wet handelsketens overhoop haalt, doordat er te veel onduidelijk is aan de wet.
11 uur geledenSEATTLE (ANP) - Vliegtuigfabrikant Boeing is binnenkort mogelijk veel meer geld kwijt voor leningen. Kredietbeoordelaars van Moody's zeggen dat ze hun rapportcijfer voor het concern waarschijnlijk moeten verlagen tot een 'junkstatus'. Dat betekent dat geld uitlenen aan Boeing als erg risicovol wordt gezien en kredietverstrekkers waarschijnlijk hogere rentes vragen.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met aanzienlijke winsten de handel uitgegaan. Op financiële markten neemt de hoop toe op een sterker dan verwachte verlaging van de rente in de Verenigde Staten. Zo zei een lid van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve dat er goede argumenten zijn voor een verlaging met een half procentpunt, in plaats van een kwart.
14 uur geledenNEW YORK (ANP) - Boeing behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York, met een koersverlies van ruim 2 procent. Werknemers in fabrieken van de vliegtuigbouwer in de omgeving van Seattle en Portland aan de Amerikaanse westkust legden het werk neer. De actie volgt op het afwijzen van een cao-bod van Boeing. Daarin werd onder meer een loonsverhoging van 25 procent geboden. De vakbond IAM had aangedrongen in te stemmen met het bod, maar het personeel wil meer loon. In totaal doen meer dan 30.000 werknemers mee aan de staking.
16 uur geleden