Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schaatsster Leerdam stunt met WK-goud op 1000 meter

Schaatsster Leerdam stunt met WK-goud op 1000 meter

SALT LAKE CITY (ANP) - Jutta Leerdam heeft bij de WK afstanden in Salt Lake City voor een daverende verrassing gezorgd. De 21-jarige schaatsster uit 's-Gravenzande won met ruim verschil de 1000 meter. De rijdster van Team Reggeborgh reed in de achtste rit een Nederlands record van 1.11,84. In de vier resterende ritten konden haar grote rivalen daar niet meer onder duiken.

Leerdam veroverde vorige maand ook al de Europese titel op de 1000 meter. Ze reed toen in Thialf een tijd van 1.13,67.

Het WK-zilver was voor de Russin Olga Fatkoelina met een tijd van 1.12,33. De Japanse Miho Takagi eindigde als derde in 1.12,34.

Toptijd

Ireen Wüst reed met een persoonlijk record van 1.12,64 de vierde tijd. Letitia de Jong eindigde als negende in 1.12,99, eveneens een persoonlijke toptijd.

Met haar indrukwekkende demonstratie van kracht, snelheid en techniek bezorgde Leerdam de Nederlandse ploeg in Salt Lake City de eerste wereldtitel op een individueel nummer. "Ik kan het nog niet geloven", sprak ze glunderend bij de NOS. "In de training ging het hier al hartstikke goed. Ik wilde daarom gewoon voor de wereldtitel gaan en dat is nog gelukt ook. Geweldig gewoon."

Besef

De 1,81 meter lange Leerdam reed een vrijwel perfecte rit. "Ik opende heel goed en reed daarna een rondje van 26,1. Dat was inderdaad ongelooflijk snel, ja. Daarna kon ik het goed afmaken, dat ben ik inmiddels wel gewend. En nu ben ik wereldkampioen, ik besef het nog niet."

Leerdam, vrijdag achtste op de 500 meter met een dik persoonlijk record, verscheen met stoute plannen aan de start voor de 1000 meter. "Ik wist dat ik het kon, maar ik dacht dat het voor WK-goud misschien nog iets te vroeg zou zijn. Ik groei kennelijk nog altijd stevig door. Ik ben pas 21 jaar, maar nu al wereldkampioen."

Leerdam, de vriendin van schaatser Koen Verweij, was nog wel bang dat de gevreesde Japanse Nao Kodaira in de laatste rit onder haar tijd zou duiken. "Ik had tijdens die race een hartslag van bijna 200 of zo. Ik was vreselijk zenuwachtig. Ik moest zelfs bijna overgeven, zo misselijk was ik. Ik zag echter al snel aan haar tussentijden dat ze het niet zou gaan halen. Ik weet nu echt niet waar het met mij naar toe gaat. Ik wil mezelf in elk geval heel scherp blijven houden."

Meer uit Sport

Halve marathon Beijing ontneemt winnaars medaille om valsspelen

BEIJING (ANP) - De atleten die zondag bij de halve marathon van Beijing op het erepodium eindigden, moeten hun medailles inleveren. De organisatie besloot daartoe nadat ze hadden geconcludeerd dat twee lopers uit Kenia en een uit Ethiopië de Chinees He Jie opzettelijk lieten winnen. Het viertal is uit de uitslag geschrapt.

3 uur geleden
Verstappen vierde in natte kwalificatie voor sprintrace in China

SHANGHAI (ANP) - Max Verstappen start zaterdag in de eerste sprintrace van het seizoen in de Formule 1 vanaf de tweede startrij. Op het circuit in Shanghai kwam de regerend wereldkampioen van Red Bull in de kwalificatie in de regen tot de vierde tijd.

4 uur geleden
Darter Van Gerwen zet knop om na vroege uitschakeling in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Michael van Gerwen strandde bij de Premier League in Ahoy in Rotterdam al in de kwartfinales. De 34-jarige Brabander reageerde later via X op zijn vroege uitschakeling en bedankte het publiek. Hij richt zich nu op het volgende toernooi, de European Darts Grand Prix in het Duitse Sindelfingen.

5 uur geleden
Verstappen derde bij enige vrije training Grote Prijs van China

SHANGHAI (ANP/RTR/DPA) - Max Verstappen is bij de enige vrije training van de Grote Prijs van China als derde geëindigd. De drievoudig wereldkampioen in de Formule 1, die nog wacht op zijn eerste zege op het Shanghai International Circuit, zag de Canadees Lance Stroll in zijn Aston Martin de beste tijd noteren. Achter hem volgde de Australiër Oscar Piastri van McLaren.

7 uur geleden
Darter Aspinall opnieuw de beste in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Darter Nathan Aspinall heeft net als vorig jaar de Premier League-avond in Rotterdam gewonnen. De nummer 4 van de wereld versloeg in Ahoy in de finale Michael Smith, de mondiale nummer 3, met 6-4. De Engelsman benutte zijn vijfde matchdart.

14 uur geleden
Van de Zandschulp verliest in München en valt uit top 100

MÜNCHEN (ANP) - Botic van de Zandschulp is in de tweede ronde van het ATP-toernooi van München uitgeschakeld. Hij verloor met 7-6 (0) 6-4 van de Duitser Jan-Lennard Struff. Door de nederlaag valt Van de Zandschulp uit de top 100 van de wereldranglijst.

18 uur geleden
Tennisser Griekspoor verliest eerste wedstrijd in Boekarest

BOEKAREST (ANP) - Tennisser Tallon Griekspoor heeft zijn eerste wedstrijd op het ATP-toernooi van Boekarest verloren. De als tweede geplaatste Nederlander moest in de Roemeense hoofdstad zijn meerdere erkennen in de Hongaar Marton Fucsovics. Het werd 7-5 6-1 voor de nummer 82 van de wereld. Griekspoor had als geplaatste speler in de eerste ronde een bye.

20 uur geleden