Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schaatsster Leerdam kiest voor eigen traject, niet voor Team IKO

Schaatsster Leerdam kiest voor eigen traject, niet voor Team IKO

HEERENVEEN (ANP) - Jutta Leerdam heeft er na lang twijfelen voor gekozen om zich los van een schaatsploeg voor te bereiden op de Olympische Spelen van 2026. De 25-jarige schaatsster zegt dat ze dicht bij een overgang was naar Team IKO, die volgens berichtgeving in de media deze week al rond was, maar dat ze toch gekozen heeft voor haar gevoel. "Er zijn te veel signalen dat dit is wat ik wil, dus ik ga het gewoon doen", schrijft Leerdam op Instagram.

De tweevoudig wereldkampioene op de 1000 meter vertrok na afgelopen seizoen bij Team Jumbo. Toen zei ze al dat ze toe was aan iets nieuws in haar carrière.

Volgens Leerdam was het "50/50" of ze zich zou aansluiten bij een bestaande ploeg of individueel verder ging. "Ik dank alle ploegen waar ik mee heb gesproken en die hebben geprobeerd om het op hun manier werkbaar te maken. Daarom ook echt alle liefde en respect naar Team IKO. Toch, onderaan de streep nam het meer van mij dan wat ik terugkreeg", staat in het bericht.

Waard

"Uiteindelijk is deze sporttechnische route voor mij het beste dit pre-olympisch seizoen. Een individuele route is niet altijd leuk. Het is vaak stressvol, het is soms eenzaam, maar als ik win, is het het waard. Lukt dat niet, dan heb ik wel mijn gevoel gevolgd en kijk ik als ik hopelijk heel oud mag worden terug op een carrière waar ik trots op ben", aldus de winnares van olympisch zilver op de 1000 meter in 2022.

Het is verder nog niet duidelijk hoeveel begeleiding Leerdam gaat krijgen in de jacht op nieuwe successen. "Een route met mensen waar ik in geloof is iets wat ik niet kan loslaten", zegt ze daar alleen over. Leerdam begon eerder in 2020 een eigen ploeg met haar toenmalige vriend Koen Verweij en coach Kosta Poltavets. Die ploeg hield op te bestaan toen ze in 2022 voor twee jaar tekende bij Jumbo, met Jac Orie als coach.

Geen andere schaatsster

Team IKO hoorde donderdagochtend van de beslissing van Leerdam. "En daar hebben we alleen maar respect voor. We hebben gesprekken gevoerd over allerlei aspecten, zoals sportief, commercieel en groepsdynamiek. Dan moet het voor beide partijen echt perfect zijn en dat was in deze situatie niet zo", reageert Martin ten Hove, die Team IKO leidt met zijn broer Erwin.

De ploeg zegt niet op zoek te gaan naar een andere schaatsster nu Leerdam niet komt. Ten Hove: "Nee, we hebben twaalf sporters en ik denk dat we het goed hebben staan. Jutta had erbij gekund, maar zo staat het ook goed." Bij Team IKO staat onder anderen wereldkampioene allround Joy Beune onder contract.

Meer uit Sport

Tennisser Van de Zandschulp weer in top 100

LONDEN (ANP) - Tennisser Botic van de Zandschulp is teruggekeerd in de top 100 van het mondiale tennis. De Nederlander bereikte op het masterstoernooi van Rome de tweede ronde en steeg daardoor twaalf plaatsen op de ATP-ranking. Daardoor kwam hij precies op plek 100 uit.

3 uur geleden
Titelverdediger Nuggets klaar in play-offs NBA

DENVER (ANP/AFP) - De basketballers van Minnesota Timberwolves hebben ervoor gezorgd dat Denver Nuggets niet meer hoeft te denken aan een tweede titel op rij in de Amerikaanse competitie NBA. Na een spectaculaire inhaalrace wonnen de bezoekers in Denver het beslissende zevende duel met 98-90. In het derde kwart keken de Timberwolves nog tegen een achterstand van 20 punten aan.

4 uur geleden
Meerkamper Roosen plaatst zich in Götzis voor Olympische Spelen

GÖTZIS (ANP) - Sven Roosen heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs. De 22-jarige atleet uit Eindhoven eindigde op de meerkamp in Götzis in Oostenrijk als tweede met 8517 punten. Daarmee voldeed hij ruim aan de olympische limiet. Sven Jansons werd met een persoonlijk record van 7850 punten zestiende.

17 uur geleden
Zverev wint tennistoernooi van Rome voor tweede keer

ROME (ANP) - Alexander Zverev heeft voor de tweede keer het tennistoernooi van Rome gewonnen. De Duitser was in de finale te sterk voor de Chileen Nicolás Jarry: 6-4 7-5.

17 uur geleden
Motorcrosser Herlings wint tweede manche GP Frankrijk

SAINT-JEAN-D'ANGÉLY (ANP) - In glibberige omstandigheden heeft motorcrosser Jeffrey Herlings de tweede manche gewonnen van de Grote Prijs van Frankrijk in de MXGP. In een mooi gevecht met zijn Franse concurrent Romain Febvre was Herlings de sterkste. Hij bleef Febvre in het Franse Saint-Jean-d'Angély zeven seconden voor.

18 uur geleden
Pogacar verstevigt met veel machtsvertoon koppositie in Giro

LIVIGNO (ANP) - Tadej Pogacar heeft nog maar eens bewezen wie de beste renner in de Giro d'Italia is. De leider van het algemeen klassement heeft met veel machtsvertoon de vijftiende etappe op zijn naam geschreven. De koers, van Manerba del Garda naar Livigno met onderweg onder meer de Passo del Mortirolo, gold als de koninginnenrit. Ook de laatste 50 kilometer gingen overwegend bergop.

20 uur geleden
Verstappen was grip laatste vijftien ronden kwijt

IMOLA (ANP) - Max Verstappen toonde zich na zijn zege in de Grote Prijs van Emilia-Romagna opgelucht. De drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 zag Lando Norris in het slot van de race steeds dichterbij komen, maar hield 0,7 seconde over.

20 uur geleden