Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schaatsster Leerdam grijpt net naast zege op 1000 meter

Schaatsster Leerdam grijpt net naast zege op 1000 meter

SALT LAKE CITY (ANP) - Schaatsster Jutta Leerdam is bij de wereldbeker in Salt Lake City als tweede geëindigd op de 1000 meter. De 22-jarige Zuid-Hollandse van Worldstream moest met 1.12,25 alleen de Japanse Miho Takagi voor zich dulden. Die was de beste in 1.11,83.

Leerdam was gebrand op sportieve revanche na haar mislukte 500 meter eerder op de dag. In de rit tegen landgenote Femke Kok reageerde ze niet goed op de start en was meteen kansloos. Op de 1000 meter opende ze fel en nam na een rondje afstand van haar tegenstander Brittany Bowe. Met 1.12,25 was ze langzamer dan haar nationale record van 1.11,84. Ze bleef de Amerikaanse voor die met 1.12,60 als derde eindigde.

Kok kwam tot 1.12,87 en reed daarmee de vijfde tijd. Ze dook ruim onder haar eigen toptijd van 1.14,17. Ireen Wüst kwam tot 1.13,39 en werd daarmee negende. Lotte van Beek kwam tot 1.13,93, goed voor de veertiende plaats.

Mislukte race

Leerdam moest haar mislukte race van eerder op de dag even vergeten om zich te kunnen focussen op de 1000 meter. "Ik ben blij dat ik lekker schaatste. Ik wil altijd keihard beginnen en zie wel waar het eindigt. Het laatste rondje ging eigenlijk ook best goed, maar kon nog beter", zei ze bij de NOS. "Ik ben best bij met de zilveren plek, voor nu is het genoeg."

Wat er precies misging in de race eerder, daar kon Leerdam ook geen echte verklaring voor geven. "Ik bewoog en kon niet meer terug. Ik moest omhoog komen en toen schoot de starter af. Ik kon er vrij weinig meer van maken." Leerdam stond echter rechtop, waar tegenstandster Kok al ver vertrokken was. Voor de resterende punten in het klassement reed ze de rit maar uit en werd laatste.

Meer uit Sport

Canada stuurt assistent en analist weg na incident met drone

PARIJS (ANP/RTR) - Het Canadese Olympisch Comité heeft bij de Olympische Spelen in Parijs twee begeleiders van het vrouwenvoetbalteam naar huis gestuurd. Het gaat om assistent-coach Jasmine Mander en analist Joseph Lombari. Het tweetal wordt verantwoordelijk gehouden voor het bespieden van de training van Nieuw-Zeeland, de eerste opponent op de Spelen, met een drone. Hoofdcoach Bev Priestman heeft zich daarvoor verontschuldigd en neemt tegen Nieuw-Zeeland niet plaats op de bank.

12 minuten geleden
Handbalsters openen olympisch toernooi tegen 'gevaarlijk' Angola

PARIJS (ANP) - De handbalsters openen donderdag hun olympisch toernooi tegen Angola. De kampioen van Afrika is niet te onderschatten, zegt bondscoach Per Johansson in aanloop naar het duel in Arena Paris Sud. "Een fysiek sterke ploeg, die uitgerust aan het toernooi begint. Een gevaarlijke tegenstander."

21 minuten geleden
L'Équipe schat Nederland in op twaalf gouden medailles

PARIJS (ANP) - Volgens L'Équipe wint Nederland op de Olympische Spelen van Parijs twaalf gouden medailles. De Franse sportkrant heeft voor alle onderdelen van de Spelen, die vrijdag officieel beginnen, een prognose gedaan. TeamNL eindigt op de achtste plaats in het medailleklassement met twaalf keer goud, twaalf keer zilver en zeven keer brons.

41 minuten geleden
Triatlete Kingma verblijft op eigen verzoek buiten olympisch dorp

PARIJS (ANP) - Triatlete Maya Kingma verblijft tijdens de Olympische Spelen in Parijs niet in het olympisch dorp bij de triatlonploeg, maar bivakkeert op eigen verzoek elders in de stad in een Airbnb. De 28-jarige sportvrouw, die enkele jaren geleden misstanden in het nationale topsportcentrum van de triatlonbond aankaartte, voelt zich nog altijd niet op haar gemak in de nabijheid van ploeggenoten en stafleden en buitengesloten.

2 uur geleden
Olympische Winterspelen in 2030 in Franse Alpen

PARIJS (ANP/DPA) - De Olympische Winterspelen van 2030 zijn in de Franse Alpen. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten op een algemene vergadering voorafgaand aan de Zomerspelen van Parijs. Het IOC gunde het bod onder de voorwaarde dat de Franse overheid en autoriteiten de uitstaande financiële en organisatorische garanties bieden.

3 uur geleden
Waaghals Wegman aast op medaille bij kanoën in wildwaterbaan

PARIJS (ANP) - De jaren dat Martina Wegman met gevaar voor eigen leven in een kano tussen de krokodillen in woeste rivieren met watervallen laveerde, liggen inmiddels ver achter haar. Ze heeft na haar opvallende optreden drie jaar geleden in Tokio geroken aan olympische roem in de kajak (K1) en aast nu op succes in de wildwaterbaan van Parijs.

4 uur geleden
Renault stopt in Formule 1 met maken motoren voor Alpine

PARIJS (ANP/AFP) - Renault stopt in 2026 met de productie van motoren voor zijn Formule 1-team Alpine. Dat heeft de Franse fabrikant gemeld. Alpine beleeft een moeizaam seizoen. De coureurs Pierre Gasly en Esteban Ocon scoorden tot dusverre respectievelijk slechts 6 en 3 WK-punten.

5 uur geleden