Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schaatsster Bowe wereldkampioene 1000 m, zilver Leerdam

Schaatsster Bowe wereldkampioene 1000 m, zilver Leerdam

HEERENVEEN (ANP) - Schaatsster Brittany Bowe heeft bij de WK afstanden in Thialf goud veroverd op de 1000 meter. De 32-jarige Amerikaanse onttroonde titelhoudster Jutta Leerdam in de voorlaatste rit. Bowe zegevierde in 1.14,12 minuten. Leerdam moest ruim een halve seconde toegeven op haar rivale. Haar tijd van 1.14,67 was niettemin voldoende voor WK-zilver.

Het brons ging naar de Russin Elizaveta Goloebeva, die in de laatste race een persoonlijk record van 1.14,84 reed.

Jorien ter Mors, olympisch kampioene op de 1000 meter, reed de vijfde tijd: 1.15,27. Suzanne Schulting, olympisch shorttrackkampioene op de 1000 meter, zette in de eerste rit een tijd van 1.16,03 neer. Dat leek een matige prestatie, maar door de zware omstandigheden in Thialf (onder meer een hoge luchtdruk) bleef die tijd relatief lang bovenaan staan.

Uiteindelijk dook de Poolse Karolina Bosiek er in het achtste paar als eerste onder (1.15,79). Schulting besloot haar WK-debuut op de langebaan met de achtste plaats. Ze kwam vrijdag op de 500 meter door een flinke misser in de eerste bocht niet verder dan de veertiende plek.

Tekort

Leerdam eindigde vrijdag als vierde op de 500 meter. Ze vloog er een dag later in haar race tegen Bowe vol in, maar kwam in het laatste rondje toch tekort. De 22-jarige Westlandse, die eind december in Thialf nog haar beste seizoentijd liet noteren (1.13,42), was in de aanloop naar de WK niet helemaal topfit. Ze moest zich eind vorige maand bij de tweede wereldbeker afmelden voor de 1000 meter wegens een voetblessure.

Bowe daarentegen toonde tijdens de twee wereldbekers in Heerenveen juist een glanzende vorm. Ze won de twee races op de 1000 meter en de twee ritten op de 1500 meter. Door die fraaie reeks ging ze zaterdag als favoriet van start en ze kon de hoge verwachtingen waarmaken. Bowe behaalde haar derde wereldtitel op de 1000 meter. Ze gaat zondag ook voor WK-goud op de 1500 meter.

Meer uit Sport

Mountainbikester Pieterse stelt eindzege wereldbeker veilig

SNOWSHOE (ANP) - De Nederlandse mountainbikester Puck Pieterse heeft in het Amerikaanse Snowshoe de winst van de wereldbeker veiliggesteld. De 21-jarige Amersfoortse werd zesde en dat was genoeg voor de eindzege.

9 uur geleden
Nederlandse turnsters vierde na eerste kwalificatiedag bij WK

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turnsters staan bij de WK in Antwerpen na drie van de in totaal tien zogenoemde subdivisies voorlopig vierde in het landenklassement. Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Sanna Veerman en Vera van Pol kwamen op de eerste kwalificatiedag tot 161,197 punten. De turnsters moeten nu afwachten waar hun score hun uiteindelijk brengt. Doelstelling is een plek bij de beste twaalf landenteams om zodoende een teamticket voor Parijs 2024 veilig te stellen. Maandag volgen er in Antwerpen nog zeven subdivisies.

9 uur geleden
Turnster Biles bij internationale comeback meteen weer sterk

ANTWERPEN (ANP) - Turnster Simone Biles heeft de Verenigde Staten bij de WK naar een voorlopige eerste plek in het landenklassement geleid. De 26-jarige Biles, die in Antwerpen haar internationale rentree maakte, is na twee van de in totaal tien subdivisies tevens de beste meerkampster (58,865).

11 uur geleden
Turnsters voorlopig tweede achter Italië en moeten nu afwachten

ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse turnsters staan bij de WK in Antwerpen voorlopig tweede in het landenklassement. Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Sanna Veerman en Vera van Pol kwamen in de eerste van in totaal tien zogenoemde subdivisies tot 161,197 punten. Daarmee moesten ze Italië (162,230) voor zich dulden. De turnsters moeten nu afwachten waar hun score hun uiteindelijk brengt. Doelstelling is een plek bij de beste twaalf landenteams om zodoende een teamticket voor Parijs 2024 veilig te stellen.

13 uur geleden
Shorttrackers zonder Knegt naar wereldbeker in Montreal

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse shorttrackers reizen zonder routinier Sjinkie Knegt naar de eerste wereldbekerwedstrijd die van 20 tot en met 22 oktober wordt verreden in het Canadese Montreal. De 34-jarige Fries is niet geselecteerd door de selectiecommissie van schaatsbond KNSB. Bij de shorttracksters hebben de 16-jarige Angel Daleman en de 19-jarige Diede van Oorschot een plek in het team gekregen.

13 uur geleden
Wielrenster Wiebes eerste Europees kampioene gravel

OUD-HEVERLEE (ANP) - Lorena Wiebes is Europees kampioene gravelrijden. De Nederlandse wielrenster kwam als tweede over de finish in het Belgische Oud-Heverlee, maar omdat de winnares Tiffany Cromwell Australische is, krijgt zij geen prijs. Wiebes is de eerste Europees kampioene ooit.

14 uur geleden
Turner Schmidt kan geluk niet op na behalen olympisch ticket

ANTWERPEN (ANP) - Turner Casimir Schmidt (27) is dolblij dat de Nederlandse ploeg erin geslaagd is om een olympisch teamticket af te dwingen. Schmidt, die twee keer de Spelen miste, hoopt dat hij er in Parijs ook daadwerkelijk bij kan zijn.

15 uur geleden