Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schaatsser De Jong heeft eindelijk een WK-titel

Schaatsser De Jong heeft eindelijk een WK-titel

HEERENVEEN (ANP) - De gedachten van schaatsster Antoinette de Jong schoten direct na haar WK-race op de 3000 meter alle kanten op. "Dit gaat hem niet worden, dit is niet genoeg", spookte onder meer door haar hoofd. Maar de tijd van de 25-jarige Friezin (3.58,47) hield wel degelijk stand. Eerst redde titelhoudster Martina Sablikova uit Tsjechië het net niet (3.58,57) en daarna kwamen haar rivalen Irene Schouten (derde in 3.59,75) en de Russin Natalia Voronina (zevende in 4.02,85) eveneens tekort.

"Ik was even bang dat ik zelfs het podium niet zou halen met mijn tijd", bekende De Jong, die vorige maand haar Europese allroundtitel prolongeerde. "Toen Sablikova net boven mijn tijd bleef steken, dacht ik: 'nou ja, ik heb in elk geval brons'. Maar nadat Schouten en Voronina het ook niet hadden gehaald, kwam alle spanning er bij mij uit. Ik wilde zo graag een keer wereldkampioen worden. Daar droom ik al jaren van. Al het harde werk is nu beloond."

De Jong moest op het vrijwel verlaten middenterrrein in het sfeerloze Thialf ook nog even denken aan twee jaar geleden. Toen leek ze in Inzell al haar eerste individuele wereldtitel bij de WK afstanden binnen te halen. Sablikova was haar dankzij een ijzersterke slotronde echter nog net te snel af: 3.58,91 tegen 3.59,41. "Nu zijn de rollen omgedraaid, nu valt het eindelijk mijn kant op. Steeds was het net-niet, maar nu is het net-wel voor mij."

Nieuwe schaatsschoenen

De Jong, die bij de Winterspelen van 2018 brons behaalde op de 3000 meter, wist zich vorig seizoen tot haar grote teleurstelling niet te plaatsen voor de WK afstanden. Wanhopig en in tranen vroeg ze zich af hoe ze verder moest bij Team Jumbo-Visma. Onder leiding van coach Jac Orie hervond De Jong echter vrij snel het goede schaatsgevoel en dit seizoen blijft ze zichzelf verbeteren, ook dankzij de nieuwe schaatsschoenen die ze in december ging gebruiken. Ze kan daardoor sneller en stabieler haar rondjes rijden.

"Al mijn frustratie heb ik omgezet in energie. De vechtmodus staat aan, ik toon mijn sterke kop weer. Dat kon je in mijn race ook terugzien. Ik reed absoluut niet op safe, het was alles-of-niets. Ik wilde achteraf mezelf niets kunnen verwijten. Gelukkig was het deze keer goed genoeg voor goud. En ik ben nog niet klaar hier. Op de ploegachtervolging en 1500 meter ga ik er ook helemaal voor."

De Jong vierde na de spannende ontknoping een spontaan en emotioneel feestje met haar jongere zus Michelle, die als WK-reserve op de 500 meter ook tot de Friese schaatsbubbel behoort. "Heel bijzonder om op zo'n moment even te kunnen knuffelen met iemand van wie je houdt."

Meer uit Sport

Verstappen krijgt bokaal op FIA-gala en voorspelt zwaarder seizoen

BAKOE (ANP/RTR) - Formule 1-coureur Max Verstappen denkt dat het behalen van een eventuele vierde wereldtitel in 2024 een lastige opgave zal worden. "Alle teams leren bij, dus het zal volgend jaar echt wel een stuk dichter bij elkaar zitten", voorspelde de Nederlander in Bakoe.

11 minuten geleden
NOC*NSF: controle op voorwaarden Russische deelname Spelen lastig

ARNHEM (ANP) - NOC*NSF verwacht dat het lastig zal zijn om goed te controleren of individuele sporters uit Rusland en Belarus aan de gestelde voorwaarden voldoen om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen in Parijs. Dat meldt de sportkoepel in een korte reactie op het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om individuele sporters uit de twee landen onder strenge voorwaarden toe te laten.

1 uur geleden
Van der Poel denkt in 2024 ook aan deelname Luik-Bastenaken-Luik

BENICASSIM (ANP) - Wielrenner Mathieu van der Poel denkt serieus aan deelname aan de heuvelklassieker Luik-Bastenaken-Luik in 2024. Hij reed de eendaagse voorjaarswedstrijd alleen in 2020 en werd toen zesde. De Nederlandse wereldkampioen op de weg beseft wel dat de concurrentie bij een nieuwe deelname enorm is.

1 uur geleden
Schouten zwemt naar goud op 200 meter school bij EK kortebaan

OTOPENI (ANP) - Zwemster Tes Schouten heeft op de Europese kampioenschappen kortebaan in Roemenië met groot vertoon van macht het goud veroverd op de 200 meter schoolslag. Ze won de finale in een Nederlands record van 2.16,09.

2 uur geleden
Hamilton spreekt schande van aantijgingen 'integere' Susie Wolff

BAKOE (ANP/RTR) - Lewis Hamilton heeft schande gesproken van de behandeling van Susie Wolff, de directeur van de F1 Academy, door de internationale autosportfederatie FIA.

3 uur geleden
Mercedes-baas Wolff wil 'volledige openheid' FIA over klachten

BRACKLEY (ANP) - Teambaas Toto Wolff van Formule 1-team Mercedes wil dat de internationale autosportfederatie FIA volledige openheid van zaken geeft over de klachten tegen hem en zijn vrouw Susie. Hij sluit een gang naar de rechter niet uit als de antwoorden van de FIA hem niet bevallen, laat hij weten in een verklaring op X. "We verwachten volledige transparantie over wat er is gebeurd en waarom, en houden uitdrukkelijk alle juridische mogelijkheden open", aldus Wolff.

3 uur geleden
Russische sporters onder neutrale vlag naar Spelen in Parijs

LAUSANNE (ANP) - Russische en Belarussische sporters mogen onder neutrale vlag meedoen aan de Olympische Spelen in Parijs. Dat heeft het IOC vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om de individuele sporten. De landenteams zijn uitgesloten.

5 uur geleden