Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schaatser Verbij wil 1000 meter winnen, maar gunt het Krol ook

Schaatser Verbij wil 1000 meter winnen, maar gunt het Krol ook

BEIJING (ANP) - Sprinter Kai Verbij is op de Olympische Spelen van Beijing een van de favorieten op de 1000 meter van vrijdag. Misschien wel zijn grootste concurrent is ploeggenoot en vriend Thomas Krol, de man met wie hij altijd samen traint. "Natuurlijk winnen we beiden liever zelf. Maar als de ander beter is, gunnen we het elkaar ook."

Verbij is de regerend wereldkampioen op de 1000 meter. Hij komt op deze afstand op de Spelen namens Nederland uit met Krol en Hein Otterspeer. Titelhouder Kjeld Nuis ontbreekt. Hij greep op het olympisch kwalificatietoernooi naast een ticket op deze afstand.

In de drie wereldbekerwedstrijden die de vier specialisten op de kilometer reden, verdeelden ze alle podiumplaatsen onder elkaar. Krol was de meest constante met een tweede plaats en twee zeges. Otterspeer won een keer, Verbij werd zevende, tweede en vijfde. Maar van de drie Nederlanders die vrijdag in Beijing om de medailles mogen strijden, is Verbij de enige die twee wereldtitels op de 1000 meter achter zijn naam heeft staan. En bij de NK afstanden afgelopen oktober pakte hij ook de titel.

"Ik heb op de grote toernooien misschien iets vaker gewonnen, maar dat betekent niet dat Thomas minder is dan ik", zegt Verbij. "Hij is denk ik de meest stabiele van ons twee en het kan zomaar dat hij deze afstand de komende jaren gaat domineren." De Spelen zijn echter geen regelmatigheidsklassement, maar een momentopname. Je bent volgens Verbij afhankelijk van je eigen prestatie, maar daar komt ook een geluksfactor bij kijken.

Dat hij in de wereldbeker mindere resultaten heeft geboekt, heeft volgens Verbij zeker niet met motivatie te maken. "We trainen dan vaak nog door en dat heeft meer effect op mij dan op Thomas." Volgens Verbij kunnen er een heleboel gekke dingen gebeuren tijdens zo'n olympische 1000 meter. "In de worldcups was het steeds 1-2-3 voor Nederland, maar er zijn veel meer favorieten. Daar wil ik niet naar kijken. Ik probeer zo scherp mogelijk aan de start te staan."

Aan de startlijn is zijn vriendschap met ploeggenoot Krol van Jumbo-Visma dan ook even weggestopt, aldus Verbij. Dan wil hij zijn concurrent verslaan. Zodra hij over de finish is gekomen, is er echter geen jaloezie. "We hebben heel vaak situaties gehad waarin hij of ik wint en we zijn nog steeds hartstikke goede vrienden."

De andere Nederlandse deelnemer, Otterspeer, rijdt sinds dit seizoen niet meer voor dezelfde ploeg. Otterspeer ging terug naar coach Gerard van Velde. "Het zou heel mooi zijn als we als Nederlanders de titel kunnen pakken", zegt Verbij. "Natuurlijk wil je dat jouw team bovenaan staan, maar als hij beter is, is dat geen punt."

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

3 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

5 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

6 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

6 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

7 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

7 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

8 uur geleden