Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schaatser Van der Poel wint 5000 meter in wereldrecord, 6.01,56

Schaatser Van der Poel wint 5000 meter in wereldrecord, 6.01,56

N i e u w bericht, meer informatie na 4e alinea

SALT LAKE CITY (ANP) - Schaatser Nils van der Poel heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City het wereldrecord op de 5000 meter verbeterd. De Zweed dook met 6.01,56 nipt onder de oude toptijd van Ted-Jan Bloemen uit Canada van 6.01,86.

Patrick Roest reed met 6.04,41 de tweede tijd. De schaatser van Jumbo-Visma bleef met een vlakke race maar net boven zijn eigen persoonlijke record van 6.03,70 en reed zijn tweede tijd ooit op de 5000 meter. Jorrit Bergsma kwam in de rit tegen Roest op enige afstand tot 6.09.94. Daarmee werd hij zesde.

Van der Poel zag zijn tegenstander Alexander Roemjantsev hard vertrekken, maar nam na twee ronden toch het initiatief. Met allemaal rondjes laag in de 28 seconden dook hij onder het schema van de tijd die Bloemen in 2017 neerzette. Pas in de laatste rondjes gaf de Zweed iets toe op het schema van het wereldrecord, maar op de streep had hij nog 0,3 seconde over.

Bloemen kwam in de slotrit tegen de Italiaan Davide Ghiotto niet in de buurt van de toptijd van Van der Poel en liet het lopen. Ghiotto werd met 6.07,27 derde.

Van der Poel noemde het zelf een race die niet helemaal in balans was. Hij startte langzaam en ook zijn eerste ronde had nog niet de juiste snelheid. "Dat probeerde ik met de tweede ronde te compenseren en daar moest ik weer van herstellen", zei hij de NOS. "We wisten niet wat we konden verwachten en zijn er maar voor gegaan en zagen wel tot waar het zou leiden."

Kars Jansman reed in de eerste rit naar een persoonlijk record van 6.15,56. De 26-jarige schaatser werd daarmee tiende. Marwin Talsma was met 6.15,84 een fractie langzamer en eindigde als twaalfde.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Sport

Regels gemengde estafette WK veldrijden nog veranderd om corona

FAYETTEVILLE (ANP) - Wielrenunie UCI heeft een dag voor de estafettewedstrijd voor gemengde teams bij de WK veldrijden de regels veranderd. Volgens de unie hebben veel renners te maken met een coronabesmetting of quarantaine. Daarom is besloten per team niet zes renners mee te laten doen aan het onderdeel, maar vier.

4 uur geleden
Schaatstalent Scheperkamp verlengt contract bij Jumbo-Visma

UTRECHT (ANP) - Schaatser Merijn Scheperkamp heeft zijn contract bij Team Jumbo-Visma verlengd met twee jaar. Het 21-jarig talent stapt bovendien definitief over naar de A-selectie van de Nederlandse formatie van coach Jac Orie. Scheperkamp verraste onlangs op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) door zich op de 500 meter te plaatsen voor de Winterspelen van Beijing.

6 uur geleden
NOC*NSF gaat sporters voorlichten over grensoverschrijdend gedrag

ARNHEM (ANP) - Sportkoepel NOC*NSF wil het thema grensoverschrijdend gedrag met voorlichtingssessies onder de aandacht brengen van topsporters. Die zullen gaan over verschillende onderwerpen op het gebied van integriteit in de sport, zoals ook matchfixing en doping. "Het gaat namelijk om verantwoord ontwikkelen om uiteindelijk eervol te presteren", schrijft de koepel.

6 uur geleden
Rotterdam wil met wielerevenement kans op Tourstart vergroten

ROTTERDAM (ANP) - In een poging om de start van de Tour de France in 2024 of 2025 binnen te halen organiseert Rotterdam vanaf 15 tot en met 17 juli het Rotterdam Cycling Festival. In en rond de stad worden in dat weekend fietsevenementen georganiseerd, waarvan enkele een link met de Tour de France hebben.

7 uur geleden
Kogelstootster Schilder haalt limiet voor WK indoor in Belgrado

KLADNO (ANP) - Kogelstootster heeft bij een wedstrijd in Tsjechië de limiet gehaald voor de WK indooratletiek. De 22-jarige Volendamse stootte 18,43 meter, verder dan de limiet van 18,30 meter. De WK is in maart in het Servische Belgrado.

8 uur geleden
Schaatsteam Zaanlander betuigt spijt na omstreden videoserie

BEIJING (ANP) - Schaatsteam Zaanlander betreurt de ophef die is ontstaan naar aanleiding van uitspraken van teamleden en een coach in een documentaire die over de ploeg is gemaakt. Die waren niet vleiend voor veelvoudig olympisch kampioene Ireen Wüst en bondscoach Jan Coopmans. "Het doet geen recht aan de grote sporter Wüst en aan de bondscoach Jan Coopmans", zegt Zaanlander-coach Jillert Anema nu. "Het spijt ons. Vanaf nu focussen we ons samen op het winnen van medailles op de Winterspelen." In Beijing moeten de betrokkenen samenwerken, onder meer in de ploegachtervolging.

8 uur geleden
Wielrenster Pieters maand na trainingsongeval nog niet bij kennis

BUNDE (ANP) - Wielrenster Amy Pieters wordt nog altijd behandeld voor ernstig hersenletsel in een Nederlands ziekenhuis na haar zware val tijdens een training in Spanje vlak voor kerst. De wielrenster ademt zelfstandig, maar is ruim een maand na het ongeval nog altijd niet bij kennis.

9 uur geleden