Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schaatser Fish (22) stunt met wereldrecord op 10 km

Schaatser Fish (22) stunt met wereldrecord op 10 km

SALT LAKE CITY (ANP) - De Canadees Graeme Fish heeft bij de WK afstanden in Salt Lake City voor een grote stunt gezorgd. De 22-jarige schaatser verbeterde in de voorlaatste rit het wereldrecord met een ruime marge: 12.33,86. In de laatste race konden oud-recordhouder Ted-Jan Bloemen en Patrick Roest daar bij lange na niet aan tippen.

Bloemen, donderdag winnaar van de 5000 meter, pakte nog wel zilver met een tijd van 12.45,01. Het brons was voor de Duitser Patrick Beckert (12.47,93).

Het is de eerste keer sinds de eerste editie van de WK afstanden in 1996 dat de 10.000 meter niet door een Nederlander wordt gewonnen.

Drievoudig kampioen en titelverdediger Jorrit Bergsma moest genoegen nemen met de vierde plaats (12.48,45). Patrick Roest kwam niet verder dan de achtste plek (13.03,90).

Nederlandse coach

Vijfvoudig kampioen Sven Kramer had zich niet gekwalificeerd op deze afstand. Hij liet eind december bij de NK afstanden de 10.000 meter aan zich voorbijgaan.

Fish had tot zijn formidabele race op vrijdag internationaal nog niets gewonnen. Vorig seizoen eindigde hij bij de WK afstanden nog als veertiende (5 km) en zevende (10 km). Deze winter behaalde de jonge Canadees, die de Nederlander Bart Schouten als coach heeft, al wel twee keer brons in de wereldbeker (5 en 10 km). Donderdag pakte Fish tevens brons op de 5000 meter, achter Bloemen en Kramer.

Vertwijfeld

De onttroonde Bergsma leek in de derde rit op weg naar een verbetering van zijn persoonlijke record (12.41,98). In de laatste drie ronden ging de 34-jarige Fries echter helemaal stuk. Coach Jillert Anema zag de ineenstorting van Bergsma vertwijfeld aan. Uit pure onmacht sloeg hij zijn rondebord bijna kapot op de vangkussens. Op de 5000 meter stelde Bergsma donderdag ook al teleur (achtste).

Bergsma had begrip voor de boze reactie van Anema. "Hij baalt, ik baal, we balen allemaal", verzuchtte hij bij de NOS. "Ik slaap hier slecht en misschien ben ik daardoor net niet scherp genoeg. Mogelijk heeft het ook te maken met het schaatsen op hoogte. Dat heb ik waarschijnlijk toch iets minder onder de knie dan de andere jongens. Nou ja, snel de knop omzetten en dan maar hopen dat de massastart op zondag nog wel goed afloopt."

Meer uit Sport

FIA ziet af van onderzoek naar Mercedes-teambaas Wolff

LONDEN (ANP/DPA) - Autosportfederatie FIA zet het onderzoek naar teambaas Toto Wolff van Mercedes en diens vrouw Susie, de baas van de F1 Academy, niet door. Wolff zou vertrouwelijke informatie uit vergaderingen van de teambazen hebben doorgespeeld naar Susie, die aanschuift bij de vergaderingen van de commerciële rechtenhouder van de Formule 1 (FOM).

2 uur geleden
Zwemsters missen podium op 4x50 meter wisselslagestafette

OTOPENI (ANP) - De Nederlandse zwemsters hebben bij de EK kortebaan in Roemenië naast de medailles gegrepen op de 4x50 meter wisselslag. Kira Toussaint, Tes Schouten, Tessa Giele en Valerie Van Roon tikten in 1.45,78 als vierde aan. Het goud ging naar Zweden in 1.43,26, voor Italië en Groot-Brittannië.

2 uur geleden
Zwemmer Kamminga pakt EK-goud op 100 m schoolslag, brons Corbeau

OTOPENI (ANP) - Arno Kamminga heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan de titel veroverd op de 100 meter schoolslag. De 28-jarige zwemmer was in het Roemeense Otopeni met 56,52 net iets sneller dan titelverdediger Nicolo Martinenghi uit Italië. Caspar Corbeau greep het brons in 56,66.

2 uur geleden
Schouten op EK met Nederlands record naar finale 200 meter school

OTOPENI (ANP) - Tes Schouten heeft zich bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Roemenië overtuigend geplaatst voor de finale op de 200 meter schoolslag. De 22-jarige zwemster was met een Nederlands record van 2.16,98 de snelste. Ze dook ruim onder haar eigen toptijd van 2.18,19, die ze vorig jaar tijdens de WK kortebaan zwom.

3 uur geleden
Toussaint grijpt op EK kortebaan naast medaille op 200 meter rug

OTOPENI (ANP) - Kira Toussaint heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan naast de medailles gegrepen op de 200 meter rugslag. De 29-jarige zwemster tikte in het Roemeense Otopeni als zesde aan in 2.04,47. Het goud ging naar de Britse Medi Harris in 2.02,45.

4 uur geleden
Regering Oekraïne bezorgd om oproep Russen op Spelen toe te laten

KYIV (ANP) - De Oekraïense regering zegt "erg bezorgd" te zijn over de oproep die een aantal internationale sportbonden en nationale olympische comité's aan het IOC hebben gedaan om atleten uit Rusland en Belarus onder voorwaarden toe te laten op de Olympische Spelen van Parijs komende zomer.

8 uur geleden
Tennisster Raducanu maakt in januari comeback in Auckland

AUCKLAND (ANP) - Tennisster Emma Raducanu maakt in de eerste week van januari haar comeback in wedstrijdverband. De Britse tennisster doet dan mee aan de ASB Classic, een WTA-toernooi in het Nieuw-Zeelandse Auckland. Dat maakte de organisatie van het toernooi bekend.

10 uur geleden