Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schaatsbond gaat reserves aanwijzen voor Winterspelen

Schaatsbond gaat reserves aanwijzen voor Winterspelen

HEERENVEEN (ANP) - Schaatsbond KNSB gaat de equipe voor de Winterspelen in Beijing uitbreiden met vier reserves. De KNSB wijst zowel bij de mannen als de vrouwen twee schaatsers aan die als reserves meegaan naar China, voor het geval er vanwege coronabesmettingen schaatsers afhaken.

"In het worstcasescenario hebben we reserves klaarstaan", zei technisch directeur Remy de Wit op NOS Radio 1 na de EK afstanden in Thialf. De KNSB wil die vier reserves op korte termijn aanwijzen. Komende woensdag start namelijk het uitgebreide testprotocol van de KNSB richting de Spelen. Ook gaan de deelnemers dan in 'sociale isolatie', wat betekent dat ze eigenlijk alleen nog maar thuis en op hun trainingslocatie verblijven.

Precies twee weken voordat het grootste deel van de ploeg naar Beijing vliegt (26 januari), worden alle schaatsers getest op het coronavirus. Een week voor vertrek gebeurt dat nogmaals en in de laatste dagen voor de reis heel frequent.

Vier reserves

Na het olympisch kwalificatietoernooi van eind vorige maand in Thialf stelde de KNSB een ploeg samen van negen mannen en negen vrouwen die in actie mogen komen op de Winterspelen. In samenspraak met sportkoepel NOC*NSF en met toestemming van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat de schaatsbond daar nu voor de zekerheid vier reserves aan toevoegen. Die reserves mogen tot 4 februari in Beijing blijven en kunnen ingezet worden als er een schaatser vanwege een coronabesmetting afvalt. Als dat niet nodig is, gaan ze terug naar Nederland.

"We zijn 'as we speak' bezig om mensen aan te wijzen. Die reserves gaan mee in het hele protocol richting Beijing", aldus De Wit. "We kunnen niet dertig reserves meenemen, dat moeten dus ook wel mensen zijn die misschien op meerdere plekken inzetbaar zijn. Daarbij kijken we steeds naar hoe we de meeste kans op goud hebben. Ik ben er ook van overtuigd dat we het met de equipe die we meenemen, dus de negen heren en dames maar ook de shorttrackers, intern heel goed kunnen oplossen als er na 4 februari nog een besmetting plaatsvindt."

De KNSB laat bij alle olympiërs regelmatig bloed afnemen, om zo de gezondheidstoestand scherp in de gaten te houden. De meeste schaatsers vliegen op 26 januari naar Beijing, de rest van de ploeg gaat op 2 februari. Twee dagen later starten de Winterspelen. Het olympische schaatstoernooi start op zaterdag 5 februari met de 3000 meter voor vrouwen.

Meer uit Sport

Golfer Van Driel vierde bij Alfred Dunhill Championship

MALELANE (ANP) - Golfer Darius van Driel is als vierde geëindigd bij het Alfred Dunhill Championship in het Zuid-Afrikaanse Malelane.

20 minuten geleden
Van Empel keert in Namen terug in wereldbeker veldrijden

ARNHEM (ANP) - Wereldkampioen veldrijden Fem van Empel keert komende zondag in Namen terug in de wereldbeker. De 21-jarige Brabantse renster van Jumbo-Visma won de eerste twee wedstrijden van de cyclus. Ze koos daarna voor andere wedstrijden en laste na de Europese titelstrijd een rustpauze in. Afgelopen weekend gaf ze de voorkeur aan een trainingskamp met haar ploeg in plaats van de veldrit in het Italiaanse Val di Sole.

1 uur geleden
Djokovic: jonge uitdagers maken het beest in mij wakker

LOS ANGELES (ANP/RTR) - Jonge, geïnspireerde spelers zijn een motivatie voor Novak Djokovic. Dit zegt de 36-jarige tennisser in het programma 60 Minutes van CBS News. "Ik denk dat ze het beest in mij wakker maken."

2 uur geleden
Hoogste ranking ooit voor tennisster Hartono

DUBAI (ANP) - Tennisster Arianne Hartono heeft haar hoogste ranking ooit op de wereldranglijst bereikt. Door haar finaleplaats bij het ITF-toernooi in Dubai maakte ze een sprong van 26 plaatsen naar de 152e plek. De 27-jarige Hartono is de tweede Nederlandse op de lijst, achter Arantxa Rus, die 52e staat.

3 uur geleden
Zoon NBA-ster LeBron James maakt rentree na hartstilstand

LOS ANGELES (ANP) - De zoon van topbasketballer LeBron James heeft vier maanden na zijn hartstilstand zijn rentree gemaakt. De 19-jarige Bronny James kreeg onder het toeziend oog van zijn vader een invalbeurt in de collegewedstrijd van de University of Southern California tegen Long Beach State (79-84). Hij speelde 16 minuten en maakte daarin vier punten, pakte drie rebounds en gaf twee assists.

3 uur geleden
Hockeysters en hockeyers verslaan Groot-Brittannië in Pro League

SANTIAGO DEL ESTERO (ANP) - De Nederlandse hockeysters en hockeyers hebben in de Pro League een overwinning geboekt op Groot-Brittannië. In het Argentijnse Santiago del Estero wonnen de vrouwen met 5-1. De mannen waren met 2-1 te sterk voor de Britten.

4 uur geleden
Zwemcoach Robbertsen ziet goed EK als opsteker richting 2024

OTOPENI (ANP) - De deelname aan de Europese kampioenschappen kortebaan in Roemenië heeft op weg naar de Olympische Spelen goed uitgepakt voor de Nederlandse ploeg. Het team won in totaal zes gouden en vijf bronzen medailles. "Dit is een mooi opsteker richting de WK in februari in Doha en de Olympische Spelen", aldus Kees Robbertsen, die bij het toernooi als hoofdcoach optrad. "De ploeg heeft goede prestaties neergezet en elke dag was er een goede score. Dat goede gevoel kunnen de zwemmers meenemen naar de volgende toernooien."

5 uur geleden