Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schaars personeel en materiaal vertraagt herstel na storm Eunice

Schaars personeel en materiaal vertraagt herstel na storm Eunice

DEN HAAG (ANP) - Het herstel van de schade die is veroorzaakt door de storm Eunice en twee andere stormen in februari laat soms lang op zich wachten. Door krapte op de arbeidsmarkt zijn er te weinig bouwspecialisten voorhanden. Daarnaast is het moeilijk om aan de juiste materialen te komen, onder andere door de oorlog in Oekraïne. Door het geweld in het Oost-Europese land en sancties tegen Belarus en Rusland is bijvoorbeeld hout moeilijk verkrijgbaar.

"Het klopt dat verzekeraars hier last van hebben. Zo komt het voor dat verzekeraars een schade hebben vastgesteld, maar niet aan partijen kunnen komen die het specifieke herstelwerk kunnen doen", zegt een woordvoerster van koepelorganisatie het Verbond van Verzekeraars. Precieze cijfers zijn moeilijk te geven. Met name bij kleinere schades krijgen polishouders een geldbedrag uitgekeerd waar ze zelf een aannemer mee kunnen inschakelen, waardoor het niet duidelijk is of bij hen alles is gerepareerd.

Univé erkent dat het herstel vaak vertraging heeft opgelopen door gebrek aan bouwbedrijven en materialen, maar kan geen cijfers geven. Nationale-Nederlanden (NN) meldt dat alle noodmaatregelen na de stormschadeclaims wel zijn doorgevoerd, maar dat sommige huizen of schuttingen nog niet helemaal goed zijn afgewerkt.

Dakpannen

"Dan zitten bijvoorbeeld de dakpannen er wel op, maar niet de goede omdat die niet te verkrijgen zijn", zegt een woordvoerder. Vooral bij zakelijke schademeldingen duurt het soms langer, omdat dit vaak grotere schadegevallen zijn.

NN kreeg in totaal 37.000 claims van particulieren en 4500 van bedrijven. Van de particuliere claims is driekwart afgehandeld, bij het overige kwart wacht NN nog op extra informatie of laten klanten niets meer van zich horen. Bij zakelijke claims wacht nog 40 procent op het definitieve herstel. "Dat zijn vaak grotere schadegevallen, dat is meer werk. Daar zijn aannemers veel langer mee bezig en daar speelt schaarste ook weer mee", aldus de woordvoerder.

Hij wijst erop dat verzekeraars door de stormen ook in één keer massaal een beroep deden op herstelbedrijven. Ook dat werkt vertragingen in de hand, omdat het moeilijk is om aan al die vraag te voldoen. De drie zware stormen op rij in februari leverden voor zeker 500 miljoen euro aan verzekerde schade op. Het vaakst ging het om schade aan woningen en bedrijfsgebouwen.

Meer uit Financieel

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

9 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

9 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

10 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

11 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

13 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

15 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

16 uur geleden