Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Schaakbond rekent niet op andere speellocatie NK

Schaakbond rekent niet op andere speellocatie NK

HAARLEM (ANP) - De Nederlandse schaakbond houdt alle opties open, maar denkt niet dat er nog een andere locatie kan worden gevonden voor het NK. "Dat betekent dat het kort geding woensdag doorgaat", zegt advocaat Lex de Jager van schaakbond KNSB.

Zes topschakers willen bij de rechter afdwingen dat een coronatoegangsbewijs niet nodig is bij het komende NK, dat vrijdag begint in het gemeentehuis van Hoogeveen. Zo'n toegangsbewijs is nu verplicht en betekent voor deelnemers die niet zijn gevaccineerd dat ze elke dag een coronatest moeten ondergaan. De schakers die een kort geding hebben aangespannen willen dat niet. Het haalt ze uit hun ritme, verstoort hun voorbereiding en dat is niet wenselijk voor een eerlijke strijd, lieten ze weten.

Een andere speellocatie voor het toernooi is geopperd als een mogelijkheid om de coronapas te laten vervallen, maar de schaakbond ziet dat niet meer gebeuren. "Het is een NK, daar komt organisatorisch veel bij kijken", zegt advocaat De Jager. "Het begint vrijdag al en dus is het eigenlijk niet meer mogelijk het toernooi nog elders te organiseren. Ook niet op een andere plek in Hoogeveen, want voor elke locatie in die gemeente geldt dezelfde eis van het coronatoegangsbewijs."

Alternatieve speelschema's

De zes schakers die het kort geding hebben aangespannen zijn titelverdediger Lucas van Foreest, oud-kampioen Sergey Tiviakov, Sipke Ernst, Migchiel de Jong, Ivo Maris en Machteld van Foreest. Zij moeten uiterlijk dinsdagmiddag aan de bond doorgeven of ze aan het NK willen meedoen in het geval de rechter hun eis afwijst.

"Als zij de zaak winnen, dan zal de bond uiteraard gehoor geven aan de uitspraak. Maar als ze geen gelijk krijgen en de verplichting tot testen blijft, willen we wel weten of ze dan toch willen meedoen", zegt De Jager. "Daar willen we snel duidelijkheid over, want het is kort dag en de bond is al aan het puzzelen met alternatieve speelschema's omdat mogelijk andere schakers moeten worden toegevoegd aan het deelnemersveld."

Het NK voor mannen en vrouwen in Hoogeveen eindigt op zaterdag 23 oktober. Acht vrouwen strijden om de Nederlandse titel. Bij de mannen werken 24 schakers een knock-outtoernooi af. De laatste vier die overblijven, strijden tussen 27 november en 3 december om de titel in Rotterdam.

Meer uit Sport

Nederland mist podium bij gemengde ploegentijdrit op EK wielrennen

EMMEN (ANP) - De Nederlandse wielrenners zijn er net niet in geslaagd een medaille te veroveren op de gemengde ploegentijdrit bij de EK wielrennen in Drenthe. Daan Hoole, Sjoerd Bax, Jos van Emden, Riejanne Markus, Loes Adegeest en Shirin van Anrooij kwamen in de strijd om het brons net tekort tegenover Duitsland, dat anderhalve seconde sneller was over 38,6 kilometer.

10 uur geleden
Belg Biermans sprint naar ritzege Ronde van Luxemburg

MAMER (ANP) - De Belg Jenthe Biermans heeft de tweede etappe van de Ronde van Luxemburg gewonnen. Het was een rit van Mondorf-les-Bains naar Mamer die eindigde in een massasprint. De 27-jarige renner van Arkéa-Samsic hield de Deen Søren Kragh Andersen en de Nederlander Tim van Dijke (Jumbo-Visma) achter zich.

11 uur geleden
Turnster Wevers op WK alleen op balk

ROTTERDAM (ANP) - Sanne Wevers zal over anderhalve week op de wereldkampioenschappen turnen in Antwerpen alleen uitkomen op het toestel balk. Dat heeft bondscoach Jeroen Jacobs besloten, zo vertelde hij donderdag in Rotterdam bij het begin van een driedaagse stage van de ploeg.

12 uur geleden
Hersenschudding en breuk voor Küng na val bij EK wielrennen

EMMEN (ANP) - De Zwitserse renner Stefan Küng heeft een hersenschudding, een breuk in zijn kaakbeen en een aantal breukjes in zijn hand overgehouden aan zijn zware val bij de EK wielrennen in Emmen. Hij ging woensdag in de slotfase van de tijdrit onderuit en raakte daarbij een aantal dranghekken langs het parcours. Met een bebloed gezicht en een kapotte helm kwam hij over de finish.

13 uur geleden
Van Vliet stopt in 2026 als koersdirecteur Amstel Gold Race

MAASTRICHT (ANP) - Leo van Vliet stopt in 2026 als koersdirecteur van de Amstel Gold Race. De organisatie van de Nederlandse klassieker komt in handen van Flanders Classics. Van Vliet blijft de komende edities nog actief en draagt dan de organisatie volledig over.

15 uur geleden
Herstelde Stroll kan starten in Grote Prijs van Japan

SUZUKA (ANP) - De Canadees Lance Stroll voelt zich goed genoeg om dit weekeinde van start te gaan in de Grote Prijs van Japan. De Formule 1-coureur van Aston Martin sloeg afgelopen zondag de race in Singapore over nadat hij een zware crash maakte in de kwalificaties.

17 uur geleden
Lawson vervangt opnieuw Ricciardo en dingt mee naar vaste F1-plek

SUZUKA (ANP) - Liam Lawson vervangt ook komend weekeinde in de Grote Prijs van Japan de geblesseerde Daniel Ricciardo bij het Formule 1-team AlphaTauri. De Australiër is nog altijd niet voldoende hersteld van zijn gebroken middenhandsbeentje, een kwetsuur die hij opliep tijdens een training bij de Dutch Grand Prix in Zandvoort.

18 uur geleden