Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SBM Offshore voldoet aan eigen verwachtingen in 2022

SBM Offshore voldoet aan eigen verwachtingen in 2022

AMSTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener SBM Offshore heeft afgelopen jaar de omzet en het resultaat zien stijgen en voldeed daarmee aan zijn eigen verwachtingen voor 2022. De onderneming profiteerde onder meer van de hoge olieprijzen, die ervoor zorgden dat meer werd geïnvesteerd in olieproductie.

De jaaromzet van SBM steeg met 47 procent tot 3,3 miljard dollar (zo'n 3,1 miljard euro), van 2,2 miljard in 2021. Die groei komt vooral voor rekening voor de divisie Turnkey, die productie- en opslagschepen (FPSO's) levert die direct gereed zijn voor gebruik. Daar was sprake van een groei met 108 procent. Het onderdeel had zes FPSO's in aanbouw. Bij het onderdeel Lease and Operate, dat FPSO's leaset en exploiteert, was de groei met 17 procent wat bescheidener.

Het bedrijfsresultaat nam toe met 19 procent tot 1,01 miljard dollar. Het bedrijf dat veel grote oliebedrijven als klant heeft, rekende zelf op een omzet van boven de 3,2 miljard dollar en een bedrijfsresultaat van zo'n 1 miljard dollar.

Uitdagend jaar

Topman Bruno Chabas sprak van een uitdagend jaar voor SBM Offshore, waarin het bedrijf toch goede prestaties wist te behalen. Dankzij deze prestaties stelt het bedrijf voor het dividend te verhogen met 10 procent tot 1,10 dollar per aandeel.

De bouw van zes FPSO's in het huidige klimaat is volgens de topman een uitdaging. "Onze werven in China zijn ontregeld door coronalockdowns en de oorlog in Oekraïne heeft bijgedragen aan logistieke problemen en inflatiedruk. Dit heeft gevolgen gehad voor de bouw en bedrijfsvoering, met hogere kosten tot gevolg."

Omzetverwachting

Voor dit jaar rekent SBM op een omzet van meer dan 2,9 miljard dollar. Daarvan komt ongeveer 1,9 miljard dollar voor rekening van het onderdeel Lease and Operate en meer dan 1 miljard dollar van de divisie Turnkey. Het bedrijfsresultaat zal naar verwachting op ruim 1 miljard dollar uitkomen.

Meer uit Financieel

Uniper krijgt 165 miljoen voor opgelegde beperking kolencentrale

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet betaalt energiebedrijf Uniper een compensatie van in totaal 165 miljoen euro voor de periode waarin een beperking gold voor het gebruik van kolen om elektriciteit op te wekken. Dat meldt demissionair klimaat- en energieminister Rob Jetten aan de Tweede Kamer. Het geld komt uit een potje dat bedoeld is om investeringen in duurzame energie te stimuleren.

23 minuten geleden
Instagram en Facebook plots bereikbaar voor Russen door storing

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is dinsdag getroffen door een internetstoring. Om onverklaarbare redenen waren enkele geblokkeerde socialemediawebsites, waaronder Instagram en Facebook, plots weer beschikbaar in Rusland. Telegram, de populairste berichtenapp die in Rusland wordt gebruikt, lag juist even plat.

56 minuten geleden
EU kijkt of samenwerking Frans AI-bedrijf met Microsoft wel kan

BRUSSEL (ANP/AFP) - De samenwerking tussen de Franse AI-startup Mistral en het grote Amerikaanse Microsoft wordt tegen het licht gehouden door de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU let naar eigen zeggen scherp op zulke partnerschappen tussen techreuzen en ontwikkelaars van grote AI-modellen.

58 minuten geleden
Verstoringen in Rode Zee houden nog even aan, vreest Maersk

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Containerrederij Maersk vreest dat verstoringen door de situatie in de Rode Zee kunnen voortslepen tot in de tweede helft van dit jaar. Grote rederijen varen door aanvallen van de Houthi-rebellen niet langer door de Rode Zee, maar nemen een alternatieve, langere route via Kaap de Goede Hoop, het zuidelijkste puntje van Afrika.

1 uur geleden
Winkeliers willen dat jongeren meer ruimte krijgen voor bijbaan

WOERDEN (ANP) - Winkeliers roepen het kabinet op om scholieren en studenten meer ruimte te geven voor hun bijbanen. De overheid komt met steeds meer maatregelen om flexibele werknemers een contract voor een bepaald aantal uren te geven. Maar oproepkrachten, vooral studenten en scholieren, willen volgens de brancheorganisatie voor zelfstandige winkeliers en franchisenemers Vakcentrum liever flexibel blijven werken. Zo kunnen zij hun werktijden afstemmen op hun school, studie of hobby.

1 uur geleden
Koerssprong videochatdienst Zoom op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Zoom Video Communications behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen van New York. De videochatdienst, die enorm populair werd tijdens de coronapandemie, behaalde meer omzet dan verwacht in het vierde kwartaal. Ook boekte Zoom weer winst na een verlies in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het bedrijf wist daarnaast iets meer grote zakelijke klanten te trekken dan in het derde kwartaal. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 7 procent.

2 uur geleden
Europese Commissie wil dat EU zuinig blijft met gas

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet ook de komende jaren minder aardgas blijven verbruiken, vindt de Europese Commissie. De energiecrisis mag dan geluwd zijn, "besparen blijft nodig" omdat de EU bijvoorbeeld af wil van Russische fossiele brandstoffen.

2 uur geleden