Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sauna's: wij kunnen veilig open met maatregelen en sneltesten

Sauna's: wij kunnen veilig open met maatregelen en sneltesten

WOERDEN (ANP) - De saunabranche pleit er bij de politiek en het Outbreak Management Team (OMT) voor om weer open te mogen, in eerste instantie gedeeltelijk. Volgens de Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness Bedrijven (VNSWB) is saunabezoek veilig als voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. Zo moet voor iedere bezoeker minimaal tien vierkante meter beschikbaar zijn.

Sneltesten op locatie kunnen de veiligheid verder verhogen, aldus de brancheorganisatie in een brief die ze naar het OMT, de betrokken ministeries en alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Volgens de branche hebben sauna's als voordeel dat het coronavirus niet goed bestand is tegen hoge temperaturen. Daar staat tegenover dat saunabezoekers elkaar ook buiten de sauna zelf kunnen besmetten. De branche wil dat voorkomen door strenge hygiëneregels te handhaven en ervoor te zorgen dat mensen altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Goed voor weerstand

De VNSWB wijst erop dat het eigen protocol dat in het voorjaar werd uitgewerkt "uitstekend functioneert". "Er zijn geen besmettingen op onze locaties gemeld." Sauna's moesten tijdens de eerste lockdown de deuren sluiten. In juli mochten ze weer open, zij het voor een kleiner aantal bezoekers dan normaal. Toen het kabinet in december besloot tot een harde lockdown vanwege de snelle toename van het aantal coronabesmettingen, moesten saunabedrijven opnieuw dicht.

Veel mensen hebben baat bij saunabezoek, betoogt de branchevereniging. "Een bezoek aan de sauna is goed voor de fysieke en mentale weerstand." Dat geldt des te meer voor mensen met aandoeningen als reuma of astma, aldus de VNSWB.

Het RIVM heeft toen de sauna's nog open mochten een aantal specifieke voorwaarden opgesteld. Zo mag geen gebruik worden gemaakt van etherische oliën die een hoestprikkel kunnen opwekken en moet meer worden geventileerd. Wapperen met handdoeken is ook niet verstandig, want dan gaat lucht van de ene persoon naar de ander.

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een theehuis op de Schiedamseweg in Rotterdam-West is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Er zijn geen gewonden gevallen, zegt de politie. Wel raakte de voordeur beschadigd door de ontploffing, die rond 03.00 uur plaatsvond.

59 minuten geleden
Marengoproces gaat verder met pleidooi in zaak Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat verder met het pleidooi in de zaak van Saïd R. Tegen deze vermeende rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi is (eveneens) een levenslange gevangenisstraf geëist. Vanaf dinsdag is het aan de advocaten van R. om hun visie op de zaak te geven. Zij hebben daar vier tot vijf dagen voor ingepland.

3 uur geleden
Passagiers veerboot terug naar Ameland na problemen in Holwerd

HOLWERD (ANP) - Het deel van de passagiers dat maandag niet van de veerboot van Ameland naar het vasteland kon komen, door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd, is teruggebracht naar het waddeneiland en ondergebracht in een noodopvanglocatie. Ook alle passagiers van een tweede boot, die door de problemen met de autobrug al voor aankomst bij het vasteland omkeerde, zullen een extra nacht op Ameland moeten doorbrengen.

5 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

8 uur geleden
Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

16 uur geleden
Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

16 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

16 uur geleden