Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Saudische grootaandeelhouder Credit Suisse verliest 1 miljard

Saudische grootaandeelhouder Credit Suisse verliest 1 miljard

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi National Bank, de grootste aandeelhouder van Credit Suisse, heeft ongeveer 1 miljard dollar, zo'n 940 miljoen euro, verloren door de overname van de noodlijdende Zwitserse bank. De Saudische geldschieter investeerde eind vorig jaar nog zo'n 1,4 miljard euro in Credit Suisse als een teken van vertrouwen in de door schandalen geplaagde Zwitserse bank.

Credit Suisse werd al jaren geplaagd door een reeks schandalen. Zo deed de bank zaken met investeringsfonds Archegos en de financieringsmaatschappij Greensill, die in 2021 al omvielen door risicovol gedrag. De bank leed daardoor vorig jaar het grootste verlies sinds de financiële crisis van 2008. Ook leed de bank aanzienlijke reputatieschade waardoor veel klanten besloten hun geld weg te halen bij Credit Suisse.

De aandelenkoers van Credit Suisse, die al flink was gekelderd door de schandalen, kwam afgelopen week verder onder druk te staan door de problemen in de Amerikaanse regionale bankensector. Ook een opmerking van de voorzitter van Saudi National Bank zorgde vorige week voor paniek. Hij zei absoluut niet van plan te zijn extra te investeren in de bank.

Kelderen aandeel

De voorzitter van Saudi National Bank legde echter nog wel uit dat dit niet kon wegens geldende regels en dat Credit Suisse ook niet om hulp heeft gevraagd, maar het kwaad was al geschied. Na zijn opmerking kelderde het aandeel Credit Suisse zo'n 25 procent in waarde. Volgens de voorzitter was die koersval "volledig ongegrond". De wereldwijde bankensector ligt sinds het omvallen van de Amerikaanse regionale banken Silicon Valley Bank en de Signature Bank echter onder een vergrootglas en op elk bericht over de sector wordt nerveus gereageerd door beleggers.

Onder druk van de Zwitserse autoriteiten werd Credit Suisse zondag overgenomen voor zo'n 3 miljard euro door de grotere rivaal UBS. De aankoopsom wordt volledig betaald in aandelen UBS en ligt bijna 60 procent onder de marktwaarde die Credit Suisse afgelopen vrijdag nog had bij het sluiten van de Zwitserse beurshandel. De overnameprijs ligt ook 99 procent onder de piekwaarde van Credit Suisse in 2007.

Geen invloed

Het belang van 9,9 procent van Saudi National Bank in Credit Suisse wordt nu gewaardeerd op ongeveer 304 miljoen Zwitserse frank (zo'n 307 miljoen euro) na het bod van UBS, volgens berekeningen van persbureau Bloomberg. De Saudische geldschieter verklaarde maandag dat de waardedaling van zijn investering in Credit Suisse geen invloed zal hebben op de eigen groeiplannen en de vooruitzichten voor dit jaar.

Meer uit Financieel

Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

34 minuten geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

2 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

4 uur geleden
Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

SHANGHAI (ANP) - Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro's zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

7 uur geleden
Meer productiecapaciteit stroom uit plaatsing zonnepanelen

DEN HAAG (ANP) - De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging dat zogeheten opgestelde vermogen met 22 procent omhoog tot 23,9 gigawatt in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt neer op een groei van 4,3 gigawatt.

9 uur geleden
ECB-bestuurder: inflatieprobleem mag niet doorgaan tot 2026

DUBROVNIK (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) mag niet toestaan dat de inflatie over twee jaar nog boven de 2 procent is, zegt Martins Kazaks, de centralebankpresident van Letland en bestuurslid van de ECB.

1 dag geleden
Scholz hoopt strafheffingen op Chinese auto's te voorkomen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz hoopt dat de onderhandelingen met Beijing de dreigende strafheffingen van de Europese Commissie op Chinese elektrische auto's kunnen voorkomen. Scholz heeft de toezegging gekregen dat de gesprekken van de EU met Beijing met dit doel plaatsvinden en beschouwt dit als "de juiste aanpak".

1 dag geleden