Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Saudisch staatsfonds koopt zich in bij gamebedrijf Nintendo

Saudisch staatsfonds koopt zich in bij gamebedrijf Nintendo

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Het investeringsfonds van het olierijke Saudi-Arabië heeft zijn belangen in de wereld van de videogames verder uitgebreid. Het staatsfonds PIF, dat met een omvang van 500 miljard dollar (zo'n 476 miljard euro) tot de grootste ter wereld behoort, meldde een belang van 5 procent in de Japanse maker van videogames en spelcomputers Nintendo.

Uit documenten van het Japanse ministerie van Financiën blijkt dat de aankoop van het staatsfonds is gedaan vanwege investeringsdoeleinden. Met het belang van 5 procent is PIF, dat wordt gecontroleerd door de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, de op vier na grootste aandeelhouder van Nintendo.

Nintendo kwam vorige week met matige kwartaalcijfers. De maker van Super Mario denkt dit jaar een stuk minder Switch-consoles te verkopen dan vorig jaar. Het bedrijf kon afgelopen jaar ook al minder spelcomputers maken vanwege het aanhoudende chiptekort.

Toename overnamespeculatie

Sinds de aankondiging van de overname van game-ontwikkelaar Activision Blizzard door Microsoft, het concern achter spelcomputer Xbox, is de overnamespeculatie in de gamesector toegenomen. Om niet achter te blijven bij zijn Amerikaanse concurrent heeft het Japanse Sony, de maker van PlayStation, Bungie overgenomen, de studio achter het populaire schietspel Destiny 2.

Naast het belang in Nintendo heeft het Saudische staatsfonds ook belangen van meer dan 5 procent in twee andere Japanse gamebedrijven, namelijk Capcom, bekend van games als Street Fighter en Resident Evil, en Nexon, een aanbieder van internetspelletjes.

Meer uit Financieel

Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

5 minuten geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

2 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

3 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

3 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

3 uur geleden
Frankrijk dwingt grote voedselproducenten prijzen te verlagen

PARIJS (ANP/RTR) - Enkele grote voedingsconcerns waaronder Unilever gaan in Frankrijk de prijzen van honderden producten verlagen. Dat meldt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, die met financiële sancties dreigt mochten de bedrijven daar van afzien.

4 uur geleden