Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Saudi's stellen beslissing over prijzen van olie verder uit'

'Saudi's stellen beslissing over prijzen van olie verder uit'

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft naar verluidt een belangrijke beslissing over de prijzen van olie andermaal voor zich uit geschoven, nu grote olieproducerende landen al dagen praten over productiebeperkingen. Staatsolieconcern Saudi Aramco zal naar verwachting maandag pas beslissen over de tarieven voor de export van ruwe olie.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de officiële verkoopprijzen (OSP's) voor de maand mei op 5 april zouden worden vrijgegeven. Met het eerdere uitstel verschafte Saudi-Arabië zichzelf wat tijd om tot afspraken over productiebeperkingen te komen met andere landen van oliekartel OPEC en bondgenoten om daarmee prijzen te stutten.

Door het rondwarende nieuwe coronavirus is de vraag naar olie vele malen minder geworden. Daarnaast ontketenden Rusland en Saudi-Arabië eerder een prijzenoorlog omdat ze het niet eens konden worden over verdere productiebeperkingen. Dat zorgde voor een prijsval van olie.

Maatregelen

Het zou nu de derde keer zijn dat Saudi-Arabië de beslissing over de prijzen voor zich uitschuift. Het land praat onder meer nog met Mexico, dat zich nog niet achter afspraken wil scharen. Op donderdag bereikten andere grote olieproducerende landen een akkoord over het terugbrengen van de productie met 10 miljoen vaten per dag.

Op zondag wordt verder gepraat over maatregelen. De lage olieprijzen zorgen er onder meer voor dat de Amerikaanse olie-industrie klappen krijgt. Ook zorgt de prijsval ervoor dat de budgetten slinken van landen die in grote mate afhankelijk zijn van de export van olie.

Handelaren en klanten van de oliereuzen wachten met smart op de OSP's die een benchmark zijn voor ongeveer 14 miljoen vaten aan export van ruwe olie uit de Perzische Golf.

Meer uit Financieel

Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

29 minuten geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

48 minuten geleden
Computerstoring ontregelt internationaal handelsverkeer

NEW YORK (ANP) - De wereldwijde computerstoring heeft het internationale handelsverkeer ernstig ontregeld. Financiële instellingen in grote delen van de wereld ondervonden problemen met hun computersystemen, waardoor transacties moesten worden uitgesteld, blijkt uit een rondgang van persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
ACM stelt maatregelen tegen overbelasting stroomnet vast

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet niet of minder gebruiken tijdens piekmomenten. Hierdoor maken zij ruimte voor andere verbruikers en producenten van duurzame elektriciteit. De toezichthouder kondigde in april al een breed pakket maatregelen aan om de problemen rond netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, tegen te gaan.

4 uur geleden
Euronext-beurzen hebben geen last van computerstoring

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De handel op de aandelenbeurzen van Euronext wordt niet beïnvloed door de wereldwijde computerstoring, meldt de eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs, Lissabon en Milaan. "We zijn op de hoogte van de huidige Microsoft-storing. Het heeft echter geen impact op de handel op onze markten en we houden de situatie nauwlettend in de gaten", stelt de beursexploitant in een verklaring.

6 uur geleden
Gasunie investeert 8 miljard in opslag waterstof, CO2 en groen gas

GRONINGEN (ANP) - Gasunie investeert tot 2030 bijna 8 miljard euro in transport en opslag van waterstof, CO2, warmte en groen gas. Dat meldt het bedrijf bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

6 uur geleden
Crowdstrike bevestigt crashes op Windows-besturingssystemen

SYDNEY (ANP/RTR) - IT-beveiligingsbedrijf Crowdstrike laat via een tefefonisch bericht aan klanten weten "op de hoogte te zijn van meldingen van crashes op Microsofts Windows-besturingssystemen".

6 uur geleden