Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Saudi-Arabië weerspreekt ontmoeting premier Israël met kroonprins

Saudi-Arabië weerspreekt ontmoeting premier Israël met kroonprins

RIYAD/JERUZALEM (ANP) - Saudi-Arabië heeft tegengesproken dat kroonprins Mohammed bin Salman bin Abdulaziz al-Saud zondag een ontmoeting heeft gehad met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Tal van Israëlische media meldden dat de premier zondag enkele uren in Saud-Arabië is geweest om er te spreken met Bin Salman en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die Saudi-Arabië heeft bezocht. Deze berichten zijn bevestigd door leden van de Israëlische regering.

Ook een Saudische topfunctionaris bevestigde de ontmoeting tegenover The Wall Street Journal, maar Pompeo's Saudische collega prins Faisal bin Farhan al-Saud twitterde maandag dat dit niet waar is. Bin Salman heeft volgens hem geen Israëlische functionaris ontmoet, enkel Amerikanen.

Israëlische media stellen dat Netanyahu zondag in het uiterste noordwesten van Saudi-Arabië heeft gesproken met Bin Salman. Afgaande op vluchtgegevens van een regeringstoestel zou de premier enkele uren in het Arabische koninkrijk kunnen zijn geweest. Het noordwesten van dat land ligt slechts op 20 kilometer afstand van de Israëlische haven Eilat. Netanyahu zou zijn chef van de inlichtingendienst Mossad, Yossi Cohen, ook hebben meegenomen.

De geheime topontmoeting zou in het bouwproject van de toekomstige megastad Neom zijn geweest. Voornaamste gespreksonderwerpen zijn naar verluidt een eventuele normalisering van de betrekkingen tussen Saudi-Arabië en Israël geweest en kwesties die te maken hebben met Iran.

Twee Arabische Golfstaten, Bahrein en de VAE (Verenigde Arabische Emiraten) hebben aan de hand van de Amerikaanse diplomatie recent betrekkingen met Israël aangeknoopt. De Saudi's hebben altijd gezegd dat ze bereid zijn Israël te erkennen als dat land de sinds 1967 bezette Palestijnse gebieden teruggeeft. Daar zou dan een onafhankelijke Palestijnse staat komen met Arabisch Oost-Jeruzalem als hoofdstad. De internationale gemeenschap staat al decennia achter deze oplossing, maar Israël bezet en annexeert telkens meer gebied. Onder de regering van president Trump heeft Washington met succes geprobeerd Arabieren te overtuigen dat ze Israël moeten erkennen en afstand nemen tot de Palestijnse kwestie.

Meer uit Buitenland

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

4 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

5 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

5 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

8 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

11 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

11 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

11 uur geleden