Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Saudi-Arabië waarschuwt voor minder leveren olie na Houthi-aanval

Saudi-Arabië waarschuwt voor minder leveren olie na Houthi-aanval

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië waarschuwt dat het zijn afgesproken olieleveringen niet kan nakomen door aanvallen van Houthi-rebellen op olie-installaties in het land. De lokale regering "zal geen enkele verantwoordelijkheid dragen voor tekorten in olietoevoer naar de wereldmarkt door de aanvallen", meldt het Saudi-Arabische staatspersbureau op basis van een anonieme ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het land, wereldwijd de grootste exporteur van ruwe olie, wil meer actie vanuit het buitenland tegen de drone- en raketaanvallen van de door Iran gesteunde rebellen. Die zijn er de afgelopen twee jaar regelmatig. Afgelopen weekend was er weer een aanval, gericht op onder meer een raffinaderij en een brandstofdepot. Saudi-Arabië heeft eerder bijvoorbeeld de VS gevraagd om luchtafweersystemen.

Door zorgen over de Russische leveringen als gevolg van de inval in Oekraïne zijn de olieprijzen naar de hoogste niveaus in jaren gestegen. Dat leidde ook tot hogere prijzen aan de pomp in Nederland. Als ook Saudi-Arabië minder olie kan leveren, kan dat de prijs verder opdrijven.

Meer uit Financieel

Chiptoeleverancier ASMI wil nieuwe hoofdkantoor in VS

SCOTTSDALE (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) is van plan 324 miljoen dollar (300 miljoen euro) te investeren in een nieuw hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf wil vijfhonderd nieuwe mensen aannemen voor de nieuwe fabriek in Scottsdale, meldt Bloomberg. Het huidige hoofdkantoor is gevestigd in Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat.

2 uur geleden
Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

3 uur geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

4 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

4 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

7 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

7 uur geleden
AEX buigt verlies om in winst, Duitse DAX naar recordhoogte

AMSTERDAM (ANP) - Het Damrak wist de openingsverliezen dinsdag tijdens de middaghandel om te buigen in winst, geholpen door hogere standen op Wall Street. In Duitsland klom de toonaangevende DAX-index gedurende de handel tot recordhoogte, mede door speculaties over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar.

7 uur geleden