Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Saudi-Arabië ontvangt weer buitenlandse pelgrims

Saudi-Arabië ontvangt weer buitenlandse pelgrims

RIYAD (ANP) - Saudi-Arabië gaat vanaf maandag weer geleidelijk pelgrims uit het buitenland toelaten die Mekka willen bezoeken voor de umrah, een islamitische bedevaart die het hele jaar door gemaakt kan worden.

Het aantal bedevaartgangers dat per maand welkom is, zal van 60.000 oplopen tot 2 miljoen, meldt het Saudische staatspersbureau SPA. De pelgrims die de umrah willen verrichten, moeten wel gevaccineerd zijn, aldus het Saudische ministerie voor Bedevaartzaken.

Saudi-Arabië heeft de pelgrimage al een tijdlang aan banden gelegd vanwege het coronavirus. Vorig jaar juni kondigde het land aan dat buitenlandse bedevaartgangers het land niet langer in mogen en werd er ook een limiet gesteld aan het aantal binnenlandse bedevaartgangers. Die maatregelen worden nu beetje bij beetje teruggeschroefd.

Vorige maand mochten 60.000 Saudiërs meedoen aan de hadj, de traditionele moslimbedevaart naar Mekka die geldt als een van de pijlers van het islamitische geloof. Ook zij moesten gevaccineerd zijn. Vorig jaar waren dat er 10.000. In 2019 trokken nog 2,5 miljoen gelovigen naar Mekka. Van hen kwamen er 1,8 miljoen uit het buitenland.

Meer uit Buitenland

Negen aanklachten tegen presidentszoon Hunter Biden

LOS ANGELES (ANP) - Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, is donderdag in Los Angeles aangeklaagd voor belastingontwijking. De 53-jarige zou hebben verzuimd 1,4 miljoen dollar (bijna 1,3 miljoen euro) aan belasting te betalen, terwijl hij er volgens justitie een extravagante levensstijl op nahield.

1 uur geleden
Blinken: Israël moet meer doen om burgers in Gaza te beschermen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft Israël gemaand meer te doen om burgers in Gaza te beschermen. Blinken zei donderdag dat er een kloof is tussen Israëls "intentie om burgers te beschermen en de daadwerkelijke resultaten die we zien."

3 uur geleden
Schutter Las Vegas stuurde poederbrief naar andere universiteit

LAS VEGAS (ANP) - De man die woensdag drie mensen doodschoot op een universiteit in Las Vegas en een vierde persoon verwondde, stuurde vlak voor zijn daad 22 brieven naar andere universiteiten. De brieven werden onderschept voor bezorging. In minimaal één envelop werd wit poeder aangetroffen.

3 uur geleden
Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

7 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

8 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

9 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

9 uur geleden