Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Saudi-Arabië en Rusland verlengen verlaging olie-productie

Saudi-Arabië en Rusland verlengen verlaging olie-productie

RIYAD/MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië gaat de vermindering van de olieproductie met een maand verlengen. Dat meldt de oliestaat in een verklaring die is gepubliceerd door staatspersbureau Saudi Press Agency. Riyad besloot eerder al om de eigen productie in juli vrijwillig met een miljoen vaten per dag te verminderen. Die beperking wordt nu verlengd tot en met augustus en zal mogelijk nog verder verlengd kunnen worden. De grote olieproducent wil daarmee de olieprijzen stutten, waardoor benzine en diesel aan de Nederlandse pomp mogelijk nog verder in prijs kunnen stijgen.

De Saudische inspanning om de prijzen op te drijven wordt bijgestaan door Rusland. Volgens vicepremier Alexander Novak zal zijn land de export van olie in augustus met 500.000 vaten per dag verminderen. Rusland, dat zijn olie-export op peil weet te houden ondanks de westerse sancties, had eerder al toegezegd zijn productie van maart tot het einde van het jaar met 500.000 vaten per dag te verminderen tot 9,5 miljoen vaten per dag. Saudi-Arabië zal door de verlaging ongeveer 9 miljoen vaten per dag produceren. Dat is het laagste niveau in jaren.

Aan de pomp zijn de prijzen onlangs juist al fors gestegen. De vorig jaar verlaagde accijns op benzine ging zaterdag met meer dan 10 cent per liter omhoog. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers ligt de adviesprijs voor een liter Euro95 momenteel op 2,125 euro, het hoogste niveau sinds november vorig jaar. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de oliemaatschappijen. Die prijzen worden doorgaans alleen langs de snelweg gevraagd. Elders liggen ze vaak lager.

Gevolgen direct merkbaar

De wereldwijde olieprijzen veerden maandag op na het nieuws over de verdere productiebeperkingen. De prijzen staan echter dit jaar stevig onder druk door het tegenvallende economische herstel in China en de onzekerheid over de wereldeconomie en renteverhogingen van centrale banken. Algemeen werd verwacht dat de olieprijzen dit jaar zouden stijgen, maar in plaats daarvan liepen ze flink terug door de angst voor een recessie.

Met name door de zwakke olievraag van China is de prijs gezakt tot onder het niveau dat Saudi-Arabië nodig heeft om zijn uitgaven te dekken. Halverwege 2022 kostte een vat OPEC-olie nog ongeveer 115 dollar, nu ligt de prijs rond de 75 dollar. Tegen deze achtergrond was de verlenging van de productieverlaging dan ook geen verrassing. Bijna alle door persbureau Bloomberg ondervraagde oliehandelaren en analisten hadden deze uitkomst voorspeld.

Meer uit Financieel

Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. "Je weet het nooit bij Philips", zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen. Marc Hesselink van ING schat in dat Philips nog een miljardenschikking boven het hoofd hangt.

21 minuten geleden
Reuters: Elon Musk vliegt naar China om autonoom rijden

SHANGHAI (ANP) - Elon Musk is gespot op een vlucht naar China. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op ingewijden, probeert de Tesla-topman hoge functionarissen in het land te ontmoeten om de Chinese introductie te bespreken van Tesla's software voor autonoom rijden.

1 uur geleden
Duitse warenhuisketen Galeria sluit zestien vestigingen

ESSEN (ANP/BELGA/DPA) - De grote Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof sluit zestien van zijn 92 vestigingen. Daarnaast worden 1400 van de 12.800 werknemers ontslagen, heeft het concern dit weekend bekendgemaakt.

2 uur geleden
Tesla schrapt bijna 700 banen in Nevada om tegenvallende verkopen

SPARKS (ANP/RTR) - Tesla schrapt bijna zevenhonderd banen in zijn fabriek in de Amerikaanse stad Sparks in de staat Nevada. De autofabrikant maakte onlangs bekend dat wereldwijd meer dan 10 procent van de banen verdwijnt. Het schrappen van de arbeidsplaatsen in Sparks is onderdeel daarvan.

19 uur geleden
Busbedrijven onterecht de dupe van afsluiten A7, vindt branche

DEN HAAG (ANP) - Het is niet terecht dat de snelweg A7 bij Purmerend vanaf maandag tijdelijk helemaal dichtgaat voor touringcars, vindt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Dat deel van de snelweg wordt afgesloten voor bussen en vrachtwagens, omdat de gewichtsbeperking van 25 ton vaak zou zijn overschreden. Touringcars halen dat gewicht niet, stelt KNV.

20 uur geleden
Slagerijmedewerkers gaan woensdag mogelijk staken, waarschuwt FNV

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van slagerijen in een deel van Nederland leggen woensdag mogelijk hun werk neer, meldt FNV. De vakbond en werkgevers zijn het niet eens over onder meer een loonsverhoging voor een nieuwe cao. Als werknemers van slagerijen woensdag staken is er kans op lege schappen in de supermarkt, verwacht een woordvoerster van brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).

23 uur geleden
Schiphol ziet drukke eerste dag meivakantie, geen lange rijen

SCHIPHOL (ANP) - Het is druk op Schiphol tijdens de eerste zaterdag van de meivakantie, meldt een woordvoerster van de luchthaven. De rijen zijn iets langer dan normaal, maar passagiers hoeven volgens haar niet erg lang te wachten.

1 dag geleden