Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sarah Palin op weg naar een zetel in Huis van Afgevaardigden

Sarah Palin op weg naar een zetel in Huis van Afgevaardigden

JUNEAU (ANP) - Voormalig Republikeins kandidaat voor het Amerikaanse vicepresidentschap Sarah Palin lijkt in november terug te keren in de landelijke politiek. Palin gaat ruim aan de leiding in de eerste resultaten van een speciale voorverkiezing in haar staat Alaska, waar kiezers een vervanger voor wijlen Don Young als lid van het landelijke Huis van Afgevaardigden mogen aanwijzen. Young, die in maart op 88-jarige leeftijd overleed, was met 49 jaar de langst dienende Republikein in het Huis.

Met bijna 80 procent van de stemmen geteld gaat Palin, die van 2006 tot 2009 gouverneur was van Alaska, met ongeveer 30 procent aan de leiding. Haar naaste concurrenten, aanzienlijk minder bekend in de staat dan Palin, volgen met ruwweg 19 en 13 procent. Een op 16 augustus te houden tweede ronde bepaalt wie van de vier overgebleven kandidaten namens de staat naar Washington gaat.

De kandidaat met de grootste naamsbekendheid op het stembiljet was overigens Santa Claus, die als "onafhankelijke, progressieve, democratische socialist" met slechts 4,5 procent de beslissende stemronde niet haalde.

Keerpunt

Palin zei in een reactie op haar overwinning tegen Anchorage Daily News dat het land zich op een "keerpunt" bevindt. "We moeten ons concentreren op het verbeteren van het leven van gewone mensen die hun benzinetank niet meer kunnen vullen en moeite hebben hun gezinnen te voeden door de hyperinflatie van Joe Biden."

Voormalig president Donald Trump steunt haar campagne en heeft gezegd dat Palin "harder zou vechten dan wie dan ook die ik kan bedenken", vooral op het gebied van energiekwesties. Alaska is een olierijke staat.

Meer uit Buitenland

Russische oppositieleider Navalny begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

9 minuten geleden
Duitse militair schiet vier mensen dood ten oosten van Bremen

SCHEESSEL/BOTHEL (ANP) - Een zwaarbewapende Duitse militair heeft ten oosten van Bremen een bloedbad aangericht in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens meldingen van de krant Bild waren er in twee nabijgelegen plaatsen schietpartijen, in Scheessel en in Bothel. Er zijn vier mensen gedood, volgens de politie. Bild stelt dat de slachtoffers de ex van de militair, haar nieuwe vriend, zijn moeder en een kind zijn.

1 uur geleden
EU zet hulp aan VN-organisatie Gaza toch door en stuurt meer geld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook toch door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar. Komende week keert de commissie al 50 miljoen euro uit aan UNRWA, dat in nijpende geldnood zit. In het al maanden bestookte Palestijnse Gaza is aan alles tekort.

2 uur geleden
Honderden mensen naar kerk voor uitvaart Navalny

MOSKOU (ANP/RTR/AFP/DPA) - Er verzamelen zich steeds meer mensen bij de kerk in Moskou waar een uitvaartplechtigheid wordt gehouden voor oppositieleider Aleksej Navalny. Er staan volgens een aanwezige journalist honderden sympathisanten te wachten. Volgens een bekende bondgenoot van Navalny, Leonid Volkov, zijn het er meer dan duizend.

2 uur geleden
Aanhoudingen bij verrassingsprotest boeren bij Arc de Triomphe

PARIJS (ANP) - Bij een onaangekondigd boerenprotest bij de Arc de Triomphe in Parijs heeft de politie ingegrepen en 66 betogers aangehouden. Een van de arrestanten is volgens Franse media een voorman van een boerenactiegroep, Patrick Legras. Hij keerde zich vlak voor zijn aanhouding fel tegen het beleid van de Europese Unie. De politie heeft betogers met hun tractors de stad uit geƫscorteerd en de protestactie was volgens media relatief snel voorbij.

4 uur geleden
Iran naar de stembus voor parlementsverkiezingen

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Iraniƫrs gaan vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Grootayatollah Ali Khamenei ging zelf vroeg stemmen en riep landgenoten op zijn voorbeeld te volgen.

6 uur geleden
Biden en Trump allebei naar grens in aanloop naar verkiezing

DALLAS (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden en oud-president Donald Trump hebben een bezoek gebracht aan het grensgebied met Mexico. Dat onderstreept dat immigratie een belangrijk onderwerp is in aanloop naar de komende presidentsverkiezingen, waarin de mannen het waarschijnlijk weer tegen elkaar opnemen.

6 uur geleden