
Sanquin vindt investeerders voor plasmatak
AMSTERDAM (ANP) - Sanquin heeft zijn dochterondernemingen die geneesmiddelen maken op basis van bloedplasma van de hand gedaan. Een groep investeerders neemt een belang in een Nederlandse en een Belgische dochter van Sanquin, dat wel een prioriteitsaandeel houdt waardoor er flink wat zeggenschap blijft. De plasmatak is momenteel een geneesmiddel tegen Covid-19 aan het ontwikkelen op basis van bloedplasma van mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus.
De investeerders, een groep geldschieters met ervaring in de biomedische sector en het in de markt zetten van geneesmiddelen op basis van plasma, nemen een belang in Sanquin Plasma Products (SPP) en Plasma Industries Belgium (PIBe). De bloedbank van Sanquin staat organisatorisch volledig los van SPP, waardoor er door de overeenkomst voor dat deel niets verandert.
SPP is de afgelopen jaren aan alle kanten ingehaald door grotere partijen die door overnames en samenwerkingen zijn ontstaan. Het Nederlandse bedrijf kon volgens voorzitter Tjark Tjin-A-Tsoi van de raad van bestuur van Sanquin op eigen kracht niet dezelfde kostenbesparingen en efficiëntie behalen omdat de Nederlandse markt simpelweg te klein is. Ook was er geen geld voor de benodigde investeringen in modernere productiefaciliteiten.
Met hulp van de investeerders moet SPP ook buiten Nederland en België meer marktaandeel behalen en een efficiëntieslag maken. Volgens Tjin-A-Tsoi kunnen dan meer geneesmiddelen worden gemaakt met dezelfde hoeveelheid plasma. Bovendien blijven volgens de directeur de kennis en infrastructuur in Nederland behouden.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/DPA) - Het handelsconflict met de Verenigde Staten door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump kost de Duitse economie miljoenen per dag. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Katherina Reiche gezegd bij een bezoek aan Washington voor handelsgesprekken. Ze benadrukte dan ook dat het belangrijk is dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de handelsonrust.
40 minuten geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zou in juli over moeten gaan tot een renteverlaging. Dat zei Fed-gouverneur Christopher Waller in een interview met zakenzender CNBC. Hij denkt namelijk dat de impact van de importheffingen van president Donald Trump op de inflatie beperkt en van korte duur zal zijn. Afgelopen week hield de Fed de rente nog voor de vierde keer op rij onveranderd.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een verzoek afgewezen van twee familiebedrijven die veel van Donald Trumps importheffingen ongeldig willen laten verklaren. De bedrijven wilden de heffingen versneld aanvechten. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Amerikaanse regering de gebruikelijke dertig dagen de tijd krijgt om met een reactie te komen.
12 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend en hielden de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Iran in de gaten.
12 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie is van plan om nieuwe regels tegen greenwashing te schrappen. Dit meldt de Europese Commissie nadat conservatieve politici kritiek hadden geuit op de regels. Die zouden volgens hen te belastend zijn voor bedrijven.
13 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Uitzendverboden voor een bepaalde sector zoals het verbod op uitzendkrachten in de vleessector dat demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) voorbereidt, zijn "disproportioneel". Dit vindt adjunct-directeur van uitzendbrancheorganisatie NBBU Cor de Koeijer.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fiscus loopt richting een miljard euro aan belastinginkomsten mis, na een uitspraak van de Hoge Raad eerder dit jaar. De raad oordeelde eind maart dat Aegon het verlies bij de liquidatie van dochtervennootschappen wel degelijk mocht wegstrepen tegen de in Nederland belastbare winst. Alleen Aegon al hoefde daardoor 50 miljoen euro minder winstbelasting te betalen, maar in totaal kost de uitspraak de staatskas eenmalig 840 miljoen euro. Jaarlijks loopt de Belastingdienst bovendien 65 miljoen euro mis.
15 uur geleden