
Sanofi steekt miljarden in technologie achter coronavaccin
PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse farmaceut Sanofi heeft overeenstemming bereikt over de overname van partner biotechnologiebedrijf Translate Bio. De miljardendeal is het eerste voorbeeld van een grote farmaceut die een biotechbedrijf opkoopt, vanwege de technologie achter enkele van 's werelds meest verkochte coronavaccins; mRNA.
Sanofi heeft een inhaalslag te maken op het gebied van coronavaccins. Nieuwkomers als BioNTech en Moderna lopen op het gebied van Covid-19-vaccins voorop met de zeer effectieve mRNA-injecties die al bij meer dan 1 miljard mensen zijn gezet.
Het pionierswerk van die bedrijven is rijkelijk beloond. Zo is de marktwaarde van Moderna momenteel bijna 140 miljard dollar. Aan BioNTech, dat bij de coronavaccins samenwerkt met partner Pfizer, hangt momenteel een prijskaartje van 80 miljard dollar.
Eiwittechnologie
Sanofi heeft nog geen vaccin tegen corona op de markt. Het belangrijkste kandidaat-vaccin is gebaseerd op eiwittechnologie die al wordt gebruikt in griepprikken van de onderneming. De ontwikkeling van het middel, dat maanden vertraging heeft opgelopen, bevindt zich nu in een in een laat stadium en zou nog dit jaar goedgekeurd kunnen worden door regelgevende instanties.
Daarnaast ontwikkelt Sanofi samen met Translate Bio een mRNA-coronaprik. Dit middel komt naar verwachting pas volgend jaar op de markt. De bedrijven bundelden al in 2018 hun krachten om tot mRNA-vaccins te komen, ook voor andere infectieziekten.
Sanofi betaalt omgerekend 2,7 miljard euro voor de aandelen van het Amerikaanse Translate Bio. De prijs van 38 dollar (32 euro) per aandeel betekent een premie van 30 procent op de slotkoers van Translate Bio op maandag.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Het opvoeren van de defensie-uitgaven kan zowel de veiligheid als de Europese economie verbeteren. Maar dan moeten de investeringen wel op de juiste manier worden gedaan, stellen economen van Rabobank in een nieuw rapport.
1 uur geledenSINGAPORE (ANP) - De olieprijzen gingen maandagochtend omhoog door de aanval van de Verenigde Staten op Iraanse kernfaciliteiten afgelopen weekend. Ook zijn er zorgen over verstoringen van de olieleveringen uit het Midden-Oosten bij escalatie van het conflict. De aandelenbeurzen in Azië lieten overwegend verliezen zien.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bestaande koopwoningen waren in mei 9,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Gemiddeld kostte een woning vorige maand 471.875 euro.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De veestapel krimpt naar verwachting tussen de 15 en 18 procent richting het einde van het decennium, meldt ABN AMRO in een onderzoeksrapport. Daardoor kunnen duizenden banen verloren gaan. De krimp is volgens de bank het gevolg van de beëindigings- en afromingsregelingen van de overheid, die door de stikstofcrisis genoodzaakt is hard in te grijpen in de veeteelt.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de websites en apps is nog niet voldoende toegankelijk voor mensen met een beperking, terwijl de nieuwe Europese regels die dit voorschrijven later deze week al ingaan. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen daarom dat ondernemers snel actie moeten ondernemen, anders kunnen ze op de vingers worden getikt door toezichthouders en volgen later mogelijk boetes.
8 uur geledenOSLO (ANP/RTR) - De grote rederij A.P. Møller-Maersk blijft door de Straat van Hormuz varen, na de Amerikaanse aanvallen op Iraanse nucleaire installaties in de nacht van zaterdag op zondag. De Deense containervervoerder zegt wel klaar te zijn om dit te heroverwegen op basis van de beschikbare informatie.
17 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Handelaren maken zich op voor stijgende olieprijzen en meer volatiliteit na de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire installaties. Dat zou volgen op een toch al turbulente week op de oliemarkt.
19 uur geleden