Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sanofi steekt miljarden in technologie achter coronavaccin

Sanofi steekt miljarden in technologie achter coronavaccin

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse farmaceut Sanofi heeft overeenstemming bereikt over de overname van partner biotechnologiebedrijf Translate Bio. De miljardendeal is het eerste voorbeeld van een grote farmaceut die een biotechbedrijf opkoopt, vanwege de technologie achter enkele van 's werelds meest verkochte coronavaccins; mRNA.

Sanofi heeft een inhaalslag te maken op het gebied van coronavaccins. Nieuwkomers als BioNTech en Moderna lopen op het gebied van Covid-19-vaccins voorop met de zeer effectieve mRNA-injecties die al bij meer dan 1 miljard mensen zijn gezet.

Het pionierswerk van die bedrijven is rijkelijk beloond. Zo is de marktwaarde van Moderna momenteel bijna 140 miljard dollar. Aan BioNTech, dat bij de coronavaccins samenwerkt met partner Pfizer, hangt momenteel een prijskaartje van 80 miljard dollar.

Eiwittechnologie

Sanofi heeft nog geen vaccin tegen corona op de markt. Het belangrijkste kandidaat-vaccin is gebaseerd op eiwittechnologie die al wordt gebruikt in griepprikken van de onderneming. De ontwikkeling van het middel, dat maanden vertraging heeft opgelopen, bevindt zich nu in een in een laat stadium en zou nog dit jaar goedgekeurd kunnen worden door regelgevende instanties.

Daarnaast ontwikkelt Sanofi samen met Translate Bio een mRNA-coronaprik. Dit middel komt naar verwachting pas volgend jaar op de markt. De bedrijven bundelden al in 2018 hun krachten om tot mRNA-vaccins te komen, ook voor andere infectieziekten.

Sanofi betaalt omgerekend 2,7 miljard euro voor de aandelen van het Amerikaanse Translate Bio. De prijs van 38 dollar (32 euro) per aandeel betekent een premie van 30 procent op de slotkoers van Translate Bio op maandag.

Meer uit Financieel

Oekraïne verscheept 'recordhoeveelheid' vracht via Zwarte Zee

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne heeft in februari een recordhoeveelheid vracht geëxporteerd via een corridor in de Zwarte Zee. Het land vervoerde 8 miljoen ton vracht, waarvan 5,2 miljoen ton landbouwproducten, zei vicepremier Oleksandr Koebrakov. Het land is een belangrijke graanexporteur.

33 minuten geleden
Bezorgbedrijf GLS vrijuit in Belgische zaak om sociale fraude

ANTWERPEN (ANP) - Logistiekbedrijf GLS gaat vrijuit in een Belgische rechtszaak waarbij de arbeidsinspectie het bedrijf beschuldigde van fraude rond de inzet van pakketbezorgers. Volgens een rechtbank in Antwerpen was niet het bezorgbedrijf schuldig aan de overtredingen, maar onderaannemers die de pakketten vanuit een distributiecentrum naar hun eindbestemming vervoerden. Deze onderaannemers krijgen nu boetes opgelegd.

50 minuten geleden
Inflatie eurozone neemt af tot 2,6 procent in februari

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in februari afgenomen tot 2,6 procent op jaarbasis, van 2,8 procent in januari. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De prijzen voor voeding, alcohol en tabak stegen vorige maand opnieuw, maar minder hard dan in januari. De energieprijzen daalden daarentegen in februari minder sterk dan in de voorgaande maand.

1 uur geleden
Fietsenfabrikant Accell ruziet met bonden over reorganisatieplan

HEERENVEEN (ANP) - Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

1 uur geleden
Elon Musk klaagt OpenAI en topman Sam Altman aan

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Elon Musk klaagt OpenAI en topman Sam Altman aan. Volgens de topman van Tesla schenden zij contractueel vastgelegde afspraken uit de periode dat Musk betrokken was bij de oprichting van de ontwikkelaar achter AI-programma's als ChatGPT, staat in rechtbankdocumenten.

1 uur geleden
Grote drukte bij Belastingdienst op eerste dag aangifte

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat op de eerste dag van maart aangifte doet, is aanzienlijk hoger dan voorheen. Door de drukte was het soms onmogelijk in te loggen.

1 uur geleden
Topman Ryanair bevestigt schrappen vluchten deze zomer

DUBLIN (ANP) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat deze zomer minder vaak vliegen tussen enkele van zijn bestemmingen, bevestigt topman Michael O'Leary. Eerder waarschuwde hij al dat de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa tijdens de zomervakantie mogelijk vluchten zou moeten schrappen. Dat komt volgens Ryanair omdat het minder nieuwe toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing krijgt aangeleverd dan gehoopt.

1 uur geleden