Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sanofi en GSK: boosterprik versterkt afweer tegen omikronvariant

Sanofi en GSK: boosterprik versterkt afweer tegen omikronvariant

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De farmaceuten Sanofi en GSK, die vorig jaar stopten met de ontwikkeling van een eigen coronavaccin, beweren dat hun experimentele boosterprik een krachtigere immuunrespons tegen varianten van het coronavirus opwekt dan die van hun concurrenten. Dat melden de twee bedrijven op basis van onderzoeksgegevens naar het middel.

De injectie zorgt volgens de bedrijven voor een belangrijke toename van antilichamen bij volwassenen die al zijn ingeënt met mRNA-vaccins, tegen meerdere varianten van het coronavirus in vergelijking met de extra doses van concurrenten Pfizer en BioNTech. Het genereerde met name het dubbele aantal neutraliserende antilichamen tegen omikron BA.1 en BA.2.

Een tweede onafhankelijke studie onder 247 mensen toonde aan dat de injectie een hogere immuunrespons opwekte in vergelijking met zowel de boosterprik van Pfizer/BioNTech als de eerdere boosterversie van Sanofi/GSK, die beide gericht zijn op het oorspronkelijke coronavirus. De nieuwe boosterprik van Sanofi/GSK levert volgens de bedrijven een immuunrespons van 76,1 procent op, tegen 63,2 procent van de booster van Pfizer/BioNTech.

"Het coronavirus blijft evolueren en de combinatie van de opkomst van nieuwe varianten en afnemende immuniteit zal waarschijnlijk leiden tot de noodzaak van extra boosterprikken, althans in sommige populaties", zei Thomas Triomphe, vicepresident van de vaccintak van Sanofi.

Meer uit Gezond

Oorsuizen tijdens gebruik pijnstiller tramadol

DEN BOSCH (ANP) - Tijdens het gebruik van pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden, zegt Bijwerkingencentrum Lareb. De organisatie ontving er meerdere meldingen over.

4 uur geleden
Ouderen en risicogroepen kunnen komend najaar coronaprik halen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en risicogroepen kunnen ook komend najaar een coronaprik halen, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Ze wacht een advies af dat de Gezondheidsraad eind maart uitbrengt om te bepalen welke groepen sowieso in aanmerking komen voor een vaccinatie. Mensen die niet tot de doelgroep horen, kunnen ook in aanmerking komen als bijvoorbeeld een arts dat adviseert of ze een kwetsbaar gezinslid hebben.

1 dag geleden
Provincie benadrukt belang gezondheid bij verduurzaming Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland benadrukt dat de verduurzaming van Tata Steel "hand in hand" moet gaan met een gezondere leefomgeving. Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond wordt door het provinciebestuur dan ook gezien als ondersteuning van het standpunt dat gezondheid belangrijk is bij de toekomstige ontwikkelingen van de staalfabriek in IJmuiden.

2 dagen geleden
Griepepidemie zwakt verder af volgens cijfers huisartsen

UTRECHT (ANP) - Opnieuw zijn afgelopen week minder mensen naar de huisarts gegaan omdat ze grieperig waren. Het ging vorige week om 48 op de 100.000 mensen, becijfert gezondheidsinstituut Nivel. Dat is eigenlijk onder de grens van een griepepidemie, maar de epidemie is nog niet officieel voorbij. Dat heeft ermee te maken dat nog wel relatief veel griepvirussen worden gevonden in monsters die bij patiënten zijn afgenomen. Ook dat telt mee in de afweging.

2 dagen geleden
Advocaat omwonenden Tata: advies is erg belangrijk voor strafzaak

AMSTERDAM (ANP) - Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond is "ontzettend belangrijk" voor de strafzaak die loopt tegen Tata Steel, benadrukt Bénédicte Ficq, die optreedt als advocaat van de omwonenden in de zaak. Een essentieel onderdeel in het advies is volgens haar dat de groep de uitstootcijfers van Tata Steel te onduidelijk vindt en signaleert dat het bedrijf "terughoudend lijkt" met het delen van absolute waarden.

2 dagen geleden
Heijnen: gezondheid moet echt verbeteren in omgeving Tata

DEN HAAG (ANP) - Bij de voorgenomen investeringen van het kabinet in Tata Steel, zullen zeker eisen worden gesteld aan de gezondheid van omwonenden. Dat zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een eerste reactie op het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond. Aan welke eisen ze denkt, wil ze nog niet zeggen. Ze wil eerst het rapport bestuderen. Wel tekent ze erbij aan dat die eisen wel "haalbaar" moeten zijn voor Tata. "We willen ook proberen staalproductie in Nederland te behouden." Het kabinet wil dat wel op een groene manier doen, zegt Heijnen.

2 dagen geleden
Expertgroep: gezondheid omwonenden Tata mogelijk extra belast

DEN HAAG (ANP) - De gezondheid van omwonenden van Tata Steel staat komende jaren mogelijk extra onder druk. De Expertgroep Gezondheid IJmond signaleert dat woensdag in een eerste advies aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. De gezondheid van omwonenden moet daarom centraal staan als de overheid geld stopt in de verduurzaming van Tata Steel.

2 dagen geleden