Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sanil B. over geweld op Mallorca: ik weet dat ik me heb misdragen

Sanil B. over geweld op Mallorca: ik weet dat ik me heb misdragen

LEEUWARDEN (ANP) - De verdachten die maandag in hoger beroep terechtstaan in de Mallorcazaak, zijn maandag opnieuw geconfronteerd met de beelden van het uitgaansgeweld. De eerste zittingsdag staat in het teken van twee vechtpartijen waar de gewelddadige avond in juli 2021 mee begon. "Ik weet dat ik me heb misdragen", zei verdachte Sanil B. (21) hierover.

Het hof toonde beelden van de vechtpartij voor de bar Level Dining Lounge, waarop is te zien dat een slachtoffer uit Heerhugowaard werd geschopt en geslagen. Vier verdachten die vorig jaar door de rechtbank zijn veroordeeld voor deze poging tot doodslag, zeiden bij het hof dat ze geen intentie hadden om het slachtoffer in levensgevaar te brengen.

"Ik ben hier niet om mijn daden goed te praten", zei Sanil B. Hij kan zich niet herinneren dat hij het slachtoffer uit Heerhugowaard heeft geschopt, al is dat wel op de beelden te zien. "Ik weet dat het mijn intentie nooit was om hem pijn te doen."

Geen herinnering

Op vragen van de voorzitter waarom hij op het hoofd van het slachtoffer richtte, zei B.: "Ik herinner me dat moment niet, dus ik kan er niet over verklaren." Hij zei dat hij handelde in emotie, zonder doel.

Ook de andere verdachten zeggen geschrokken te zijn na het opnieuw zien van de beelden. Kaan B. (21): "Ik heb een stomme beslissing gemaakt. Ik ben wel mee gaan doen en dat was een domme keuze." Daan van S. (20), die het slachtoffer schopte ter hoogte van zijn knieën, zei: "Ik begrijp nog steeds niet wat me bezielde om dat te doen." Mees T. (20) was zich er niet van bewust dat hij met vijf vrienden tegen twee tegenstanders vocht: "Ik ben er achteraf van geschrokken."

Dinsdag behandelt het hof in Leeuwarden de dood van Carlo Heuvelman, samen met een poging tot doodslag op een vriend van hem. Vrijdag maken de nabestaanden gebruik van hun spreekrecht.

Meer uit Binnenland

Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

HILVERSUM (ANP) - Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

26 minuten geleden
Halsema mag door als burgemeester van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Amsterdam ligt, blijft Femke Halsema aan als burgemeester. Na een geheime vergadering stemde de raad woensdagmiddag voor een tweede ambtstermijn van Halsema.

1 uur geleden
Meeste natuur in 2030 nog overbelast met stikstof volgens rapport

DEN HAAG (ANP) - Het overgrote deel van de Nederlandse natuur zal in 2030 nog steeds overbelast zijn met stikstof. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en Wageningen University & Research (WUR). In de wet staat dat minimaal de helft van alle stikstofgevoelige gebieden in 2030 geen last meer mag hebben van een te hoge stikstofneerslag. Met beleid dat tot nog toe concreet is uitgewerkt, komt dit percentage volgens een woensdag verschenen rapport uit op 31 procent.

1 uur geleden
Erasmusbrug komende twee nachten dicht om onderhoud

ROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.

1 uur geleden
Verdachte in zaak De Vries: ik heb jullie vader niet vermoord

AMSTERDAM (ANP) - "Als ik had geweten wat die dag zou gebeuren, was ik niet gegaan. Ik heb niemand vermoord en ik heb niemand vermoord zien worden." Dat zei Kamil E. woensdag voor de rechtbank in de extra beveiligde gerechtsbunker in Osdorp in zijn laatste woord tijdens de strafzaak over de moord op Peter R. de Vries. Tegen diens kinderen zei hij: "ik heb jullie vader niet vermoord, ik was slechts chauffeur."

2 uur geleden
Griepepidemie zwakt verder af volgens cijfers huisartsen

UTRECHT (ANP) - Opnieuw zijn afgelopen week minder mensen naar de huisarts gegaan omdat ze grieperig waren. Het ging vorige week om 48 op de 100.000 mensen, becijfert gezondheidsinstituut Nivel. Dat is eigenlijk onder de grens van een griepepidemie, maar de epidemie is nog niet officieel voorbij. Dat heeft ermee te maken dat nog wel relatief veel griepvirussen worden gevonden in monsters die bij patiënten zijn afgenomen. Ook dat telt mee in de afweging.

2 uur geleden
VluchtelingenWerk: pas op met speculaties over komst Oekraïners

AMSTERDAM (ANP) - Verhalen over Oekraïense vluchtelingen die alleen voor werk naar Nederland zouden komen, kunnen leiden tot een vertekende beeldvorming en verminderd draagvlak. Daarvoor waarschuwt VluchtelingenWerk. De organisatie zegt dat goed onderzoek naar de omvang van deze groep ontbreekt.

2 uur geleden