
Sanering Vestia afgerond, lening van overheid omgezet in gift
ROTTERDAM (ANP) - Met het omzetten van een miljoenenlening van de overheid in een gift is de sanering van woningcorporatie Vestia afgerond. Het nog altijd noodlijdende Vestia kon de lening van 694 miljoen euro niet terugbetalen en voldoet nog altijd niet aan de voorwaarden en verplichtingen uit het saneringsbesluit van 2012. Daarom wordt de corporatie opgeknipt in drieën, werd al eerder bekendgemaakt.
Vestia kwam in 2011 in de financiële problemen doordat de kasbeheerder van de corporatie samen met een financieel tussenpersoon jarenlang honderden derivatencontracten af had gesloten ter waarde van miljarden euro's. Het ging om complexe financiële producten die bescherming moeten bieden tegen rentestijgingen. Toen de rentes begonnen te dalen zorgden de derivaten voor grote financiële problemen.
Om de directe problemen het hoofd te bieden kreeg Vestia een renteloze lening van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). In de jaren erna trof Vestia veel maatregelen om er weer bovenop te komen, maar het ongunstige economische klimaat zat daarbij dwars. Via rechtszaken tegen banken die de derivaten hadden verstrekt haalde Vestia geld op.
Schikking
Ook de kasbeheerder betaalde miljoenen terug. Met oud-topman Erik Staal en commissarissen werd een schikking bereikt. Zij stelden geen weet te hebben gehad van de misstanden, maar waren als bestuur en toezichthouders wel verantwoordelijk. Dat alles bij elkaar was echter niet voldoende om de ruim 2,5 miljard euro aan schulden op te lossen.
Inmiddels bestaat het CFV niet meer en is het Waarborgfonds Sociale Woningbouw de partij die over de lening beslist. Namens het ministerie van Binnenlandse Zaken stemde die organisatie in met het omzetten van de lening in de gift.
De opsplitsing van Vestia gaat per 1 januari 2023 in. Dan gaan de activiteiten van Vestia in Rotterdam, Den Haag en Delft-Zoetermeer alle drie zelfstandig verder. Bovendien helpen de andere corporaties met het verlichten van de lasten door goedkope leningen te ruilen met relatief dure van Vestia.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
11 minuten geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
23 minuten geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
1 uur geledenPARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
2 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
2 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
4 uur geleden