Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sanering Vestia afgerond, lening van overheid omgezet in gift

Sanering Vestia afgerond, lening van overheid omgezet in gift

ROTTERDAM (ANP) - Met het omzetten van een miljoenenlening van de overheid in een gift is de sanering van woningcorporatie Vestia afgerond. Het nog altijd noodlijdende Vestia kon de lening van 694 miljoen euro niet terugbetalen en voldoet nog altijd niet aan de voorwaarden en verplichtingen uit het saneringsbesluit van 2012. Daarom wordt de corporatie opgeknipt in drieën, werd al eerder bekendgemaakt.

Vestia kwam in 2011 in de financiële problemen doordat de kasbeheerder van de corporatie samen met een financieel tussenpersoon jarenlang honderden derivatencontracten af had gesloten ter waarde van miljarden euro's. Het ging om complexe financiële producten die bescherming moeten bieden tegen rentestijgingen. Toen de rentes begonnen te dalen zorgden de derivaten voor grote financiële problemen.

Om de directe problemen het hoofd te bieden kreeg Vestia een renteloze lening van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). In de jaren erna trof Vestia veel maatregelen om er weer bovenop te komen, maar het ongunstige economische klimaat zat daarbij dwars. Via rechtszaken tegen banken die de derivaten hadden verstrekt haalde Vestia geld op.

Schikking

Ook de kasbeheerder betaalde miljoenen terug. Met oud-topman Erik Staal en commissarissen werd een schikking bereikt. Zij stelden geen weet te hebben gehad van de misstanden, maar waren als bestuur en toezichthouders wel verantwoordelijk. Dat alles bij elkaar was echter niet voldoende om de ruim 2,5 miljard euro aan schulden op te lossen.

Inmiddels bestaat het CFV niet meer en is het Waarborgfonds Sociale Woningbouw de partij die over de lening beslist. Namens het ministerie van Binnenlandse Zaken stemde die organisatie in met het omzetten van de lening in de gift.

De opsplitsing van Vestia gaat per 1 januari 2023 in. Dan gaan de activiteiten van Vestia in Rotterdam, Den Haag en Delft-Zoetermeer alle drie zelfstandig verder. Bovendien helpen de andere corporaties met het verlichten van de lasten door goedkope leningen te ruilen met relatief dure van Vestia.

Meer uit Financieel

Fransen tevreden over update iPhone 12 tegen te hoge straling

PARIJS (ANP) - De Franse overheid is tevreden over de update voor de iPhone 12 die te hoge stralingsniveaus moet tegengaan. Tests hebben uitgewezen dat de smartphone van Apple na de update weer voldoet aan de Europese normen, meldt de voor radiofrequenties verantwoordelijke toezichthouder ANFR.

14 minuten geleden
Inflatie eurozone zwakt in september af tot 4,3 procent

LUXEMBURG (ANP/RTR) - De inflatie in de eurozone is in september afgezwakt tot 4,3 procent op jaarbasis, van 5,2 procent in augustus. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen vergeleken met vorig jaar. Een jaar geleden schoten de energieprijzen nog de hoogte in door de oorlog in Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen van Rusland aan Europa.

2 uur geleden
JetBlue klaagt over krimp Schiphol, wil dat VS KLM aanpakken

NEW YORK (ANP) - Luchtvaartmaatschappij JetBlue heeft bij het Amerikaanse ministerie van Transport een klacht ingediend over de voorgenomen krimp die de Nederlandse regering wil doorvoeren op Schiphol. De Amerikaanse budgetvlieger vreest zijn start- en landingsrechten op de luchthaven kwijt te raken door de vermindering van het aantal vluchten. Het bedrijf spoort het ministerie van Transport daarom aan zo'n verbanning van Schiphol te vergelden door KLM minder ruimte te geven op Amerikaanse luchthavens.

3 uur geleden
Credit Suisse verwacht 1,6 miljard verlies op verkoop leningen

ZÜRICH (ANP) - De geplaagde bank Credit Suisse rekent in het derde kwartaal op verliezen die kunnen oplopen tot 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro) door de verkoop van bepaalde leningen. Het gaat om een groep leningen die na de gedwongen overname van Credit Suisse door UBS niet meer tot de kernactiviteiten van de bank behoort.

3 uur geleden
AEX opent hoger in aanloop inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van de beursmaand september hoger geopend. Beleggers kijken vooral uit naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

3 uur geleden
Blik beleggers op nieuwe inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen zal vrijdag voor een groot deel uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

4 uur geleden
Meer dan helft Duitse elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, haalde in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die waren goed voor zo'n 52 procent van alle verbruikte stroom, berekende onderzoeksbureau ZSW samen met de koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW.

4 uur geleden