Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sanders: 1,8 miljoen dollar van verkoop producten met virale foto

Sanders: 1,8 miljoen dollar van verkoop producten met virale foto

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse senator en Democratische oud-presidentskandidaat Bernie Sanders heeft woensdag aangekondigd dat hij maar liefst 1,8 miljoen dollar heeft opgehaald voor goede doelen met de verkoop van producten met de viraal gegane foto van hem tijdens de inauguratie van president Joe Biden. Op de inmiddels beroemde plaat is hij onderuitgezakt op een uitklapbare stoel te zien met gebreide wanten, een alledaagse grijze jas en een mondkapje.

Het beeld waarop Sanders door AFP-fotograaf Brendan Smialowski is vereeuwigd, heeft duizenden liefhebbers van memes over de hele wereld geïnspireerd om de foto in zoveel mogelijk andere afbeeldingen te plakken. De fotomontages verhieven Sanders, die bekend staat om zijn gepassioneerde toon en knorrige houding, tot internet-cultstatus.

In vijf dagen tijd wist de senator uit de noordoostelijke staat Vermont maar liefst 1,8 miljoen dollar (bijna 1,5 miljoen euro) op te halen met de verkoop van producten waarop hij "met zijn wanten" stond, heeft Sanders laten weten in een verklaring.

Binnen dertig minuten nadat op 21 januari de verkoop van t-shirts, truien en aanverwante producten begon, waren de voorraden al uitverkocht. De nieuwe producten die dit weekend werden aangeleverd, waren maandagochtend alweer uitverkocht.

"Jane", zijn vrouw, "en ik zijn onder de indruk van de creativiteit van zoveel mensen en we zijn verheugd Vermonters in nood te helpen", schreef Sanders in een verklaring. Wel benadrukte Sanders dat het parlement meer moet doen om werkende Amerikanen door de coronacrisis heen te helpen, "de ergste sinds de Grote Depressie", aldus Sanders.

Getty Images, het bureau dat de foto's van het Franse persagentschap AFP in de Verenigde Staten verspreidt, zal de opbrengst van de merchandisingovereenkomst schenken aan het goede doel Meals on Wheels, aldus de verklaring. Die organisatie voedt en helpt arme en vereenzaamde ouderen.

Fotograaf Smialkowski vindt de vele variaties die er sinds de inauguratiedag van zijn foto zijn gemaakt "indrukwekkend". "Toen ik deze foto nam, dacht ik dat het een juist moment was dat een paar foto's waard was", zei hij woensdag tegen AFP. Hij had niet verwacht dat zijn werk online viraal zou gaan, maar zei daarbij ook dat hij dat niet nastreeft.

Meer uit Buitenland

Poetin belt met Afrikaanse leiders om banden aan te halen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag telefonisch overlegd met zijn Zuid-Afrikaanse collega Cyril Ramaphosa. Eerder deze week telefoneerde hij al met leiders van Mali, Niger en Congo. Moskou wil de banden met Afrikaanse landen aanhalen en profileert Rusland als vriendelijk land zonder koloniaal verleden in Afrika.

11 minuten geleden
Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

1 uur geleden
Duitse oud-leider Schröder voor onderhandeling Westen en Poetin

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder denkt dat zijn vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin kan helpen bij het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Hij vindt dat het Westen met Poetin moet onderhandelen.

4 uur geleden
Japan heeft weer contact met maanlander

TOKIO (ANP) - De lander die Japan eind januari op de maan zette, heeft ook de tweede maannacht doorstaan. Maanlander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) heeft nieuwe beelden naar aarde gestuurd, zo laat het Japanse ruimtevaartprogramma JAXA donderdag weten.

9 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

10 uur geleden
Twee lichamen geborgen na brugongeluk Baltimore

BALTIMORE (ANP/RTR) - Bij de zoekactie naar vermisten bij het brugongeluk in Baltimore zijn twee lichamen geborgen, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Vier anderen worden nog vermist.

14 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

14 uur geleden