Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

In het tweede kwartaal ging het bruto binnenlands product (bbp) er met 4 procent omlaag ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het was het eerste volledige kwartaal sinds Rusland in februari buurland Oekraïne binnenviel. Sindsdien heeft de Russische economie het zwaar te verduren door de vele westerse sancties.

De strafmaatregelen en keuze van veel westerse bedrijven om het land de rug toe te keren hebben in Rusland al geleid tot veel minder import en export van goederen, terwijl de inflatie steeg naar het hoogste niveau in decennia. Russische huishoudens kopen ook minder en zijn in de onzekere tijden meer gaan sparen.

Risicoscenario

Toch is de krimp nog niet zo erg als eerder verwacht, meldde de Russische centrale bank. Wel is de prognose dat de malaise komende kwartalen nog zal verergeren. Het dieptepunt van de crisis zou dan ergens in de eerste helft van volgend jaar worden bereikt. Daarna zou de Russische economie voldoende aangepast moeten zijn aan de nieuwe situatie dat de groei kan worden hervat.

Maar bij de centrale bank houden ze ook rekening met een zogenaamd risicoscenario waarbij de mondiale economische omstandigheden verder verslechteren en de Russische export door extra sancties verder onder druk komt te staan. Als dat gebeurt, kan de malaise volgend jaar dieper zijn dan tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2009 en zou de groei pas in 2025 terugkeren.

Meer uit Financieel

Maleisië kan door pijplijnlek minder gas leveren

KUALA LUMPUR (ANP/BLOOMBERG) - Maleisië kan deze winter minder vloeibaar gemaakt aardgas (lng) leveren aan Japan door een lek in een pijplijn. Verschillende Japanse klanten kregen dat van het Maleise olie- en gasbedrijf Petronas te horen. Japan moet zich daardoor op de wereldmarkt gaan mengen en dat kan de prijs van gas weer verder opdrijven.

5 minuten geleden
Bloomberg: windmolenfabrikant GE schrapt banen om minder vraag

BOSTON (ANP) - Het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) gaat honderden banen schrappen bij zijn windmolentak, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het bedrijf heeft last van een lagere vraag naar windturbines, met name voor de molens die op land worden geplaatst. De laatste jaren was die afdeling juist een van de best presterende binnen de divisie van GE die zich met hernieuwbare energie bezighoudt.

19 minuten geleden
Hogere opening in de maak voor beurzen Europa

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lijken donderdag met winst te gaan openen, na de verliezen een dag eerder. De aandacht van beleggers gaat onder meer uit naar cijfers over de Duitse fabrieksorders en de Europese winkelverkopen later op de dag.

33 minuten geleden
Hoge inflatie inmiddels ook goed te voelen in kledingwinkels

DEN HAAG (ANP) - De hoge inflatie merken Nederlanders lang niet meer alleen op hun energierekening. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen uit dat ook bijvoorbeeld kleding veel duurder is geworden. Dat geldt eveneens voor de wekelijkse boodschappen in de supermarkt.

35 minuten geleden
Musk probeerde korting te bedingen op koopprijs Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk heeft eerst geprobeerd een lagere prijs te bedingen voor Twitter voordat hij aangaf het socialemediabedrijf toch voor de prijs van zijn originele bod te willen kopen. Er liepen de afgelopen week gesprekken over een korting tot 30 procent, meldden Amerikaanse media op basis van ingewijden. Tot een akkoord kwamen Musk en Twitter echter niet.

1 uur geleden
Grootste loonstijging in jaren, maar inflatie is veel hoger

DEN HAAG (ANP) - De cao-lonen in Nederland zijn afgelopen zomer het sterkst gestegen in jaren. Toch gingen werknemers erop achteruit want de prijzen gingen overal veel sterker omhoog. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het sinds de eerste cijfers hierover uit 1973 niet voorgekomen dat de ontwikkeling van de cao-lonen zover achterbleef bij de inflatie.

1 uur geleden
Gemengd beeld op Aziatische beurzen, oliefondsen omhoog

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië lieten donderdag een wisselend beeld zien. De Nikkei in Tokio ging omhoog, maar de Hang Seng in Hongkong moest terrein prijsgeven. De oliefondsen stonden op winst, na het besluit van oliealliantie OPEC+ om de productie flink te gaan verlagen om zo de olieprijzen te stutten.

1 uur geleden