Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sánchez: Marshallplan voor wederopbouw na coronacrisis

Sánchez: Marshallplan voor wederopbouw na coronacrisis

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez vindt dat Europa een Marshallplan moet optuigen voor de wederopbouw van de economie na de coronacrisis, daarmee verwijzend naar het Amerikaanse hulpschema voor Europa na de Tweede Wereldoorlog. In een ingezonden artikel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung betoogt Sánchez dat een fors, EU-breed steunplan nodig is. Want wat hem betreft zijn de steunmaatregelen die de EU tot nu toe heeft ingesteld mooi, maar niet ambitieus genoeg.

"Europa moet een oorlogseconomie opzetten en verzet, wederopbouw en economisch herstel in gang zetten. Zo vroeg mogelijk met schuldondersteunende maatregelen die we in veel landen nemen. En daarna, zodra de noodsituatie voor de gezondheid voorbij is, om de economieën van het continent weer op te bouwen. Om dit te doen, moeten we aanzienlijke middelen mobiliseren via een plan dat we het nieuwe Marshallplan hebben genoemd, dat de steun van alle EU-lidstaten vereist", stelt Sánchez.

Hij wijst erop dat deze coronacrisis "een oorlog tegen een onzichtbare vijand" is die de toekomst van Europa kan maken of breken. "Ofwel we kunnen de omstandigheden aan, of we falen als Unie. (..) Het is tijd om oude nationale dogma's te doorbreken. We leven in een nieuwe tijd en we hebben nieuwe antwoorden nodig", aldus de Spaanse premier. "Als we klein blijven denken, zullen we falen."

Meer uit Buitenland

Autoriteiten Gaza: ruim 17.100 doden sinds uitbreken oorlog

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook meldt dat 17.177 Palestijnen om het leven zijn gekomen sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël. Volgens het Palestijnse ministerie raakten zo'n 46.000 mensen gewond.

38 minuten geleden
China-EU top eindigt in ijzige sfeer en zonder resultaat

BEIJING (ANP) - Een topontmoeting tussen de EU en China in Beijing over onder meer de handelsbalans en de oorlog in Oekraïne is in een ijzige sfeer geëindigd. Na afloop ontbrak een gemeenschappelijke verklaring of een concreet gemeenschappelijk voornemen.

51 minuten geleden
Egypte: we staan niet toe dat bevolking uit Gaza wordt verdreven

CAÏRO (ANP/AFP/RTR) - Egypte zal niet toelaten dat de Palestijnen uit de Gazastrook worden verdreven en opent zijn grens niet voor mensen uit Gaza. Dit zei de chef van de Egyptische staatsinformatiedienst, Diaa Rashwan. De twee maanden geleden begonnen Israëlische aanvallen op de kuststrook hebben 85 procent van de bevolking ontheemd. Vele mensen zijn naar het zuiden gedreven waar ze in of bij Rafah aan de Egyptische grens verblijven. Bij Rafah is de enige opening in de omheinde Gazastrook waar burgers en goederen onder strenge voorwaarden in of uit kunnen.

1 uur geleden
Londen meldt ontdekking Russische cyberaanvallen

LONDEN (ANP) - De Russische veiligheidsdienst FSB heeft cyberaanvallen uitgevoerd op Britse politici, journalisten en ngo's om "de politiek en het democratische proces te ondermijnen", aldus de Britse overheid. De Russische ambassadeur is ontboden om uitleg te geven.

1 uur geleden
Sunak: ook rechter kan strengste migratiewet niet stoppen

LONDEN (ANP) - De nieuwe asielwet die de regering van de Britse premier Rishi Sunak heeft opgesteld, is de strengste ooit. Dat heeft hij gezegd op een ingelaste persconferentie. Het wordt volgens de Conservatieve politicus voor mensen die met bootjes aankomen in het Verenigd Koninkrijk bijna onmogelijk om te blijven. Sunak voegde eraan toe dat ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) wat hem betreft geen deportaties zal kunnen tegenhouden.

3 uur geleden
President Erdogan ziet nieuw tijdperk in relaties met Griekenland

ATHENE (ANP/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is voor het eerst sinds 2017 op bezoek in de Griekse hoofdstad Athene. Hij zei tegen zijn Griekse ambtgenoot Katerina Sakellaropoulou dat hij met het korte bezoek "een nieuw tijdperk" in de relaties tussen de buurlanden wil beginnen. De twee landen hebben een pijnlijke historische relatie, grensconflicten en ruzie over oliebronnen onder de Middellandse Zee en over het deels door Turkije bezette Cyprus. Maar Erdogan zei dat "we optimistisch moeten zijn, want dat zal in de toekomst vruchten afwerpen".

3 uur geleden
VK krijgt aparte ministers voor legale en illegale immigratie

LONDEN (ANP) - De Britse minister-president Rishi Sunak heeft de post van de opgestapte minister van Migratie in tweeën gedeeld. Er zijn nu aparte ministers voor legale en voor illegale migratie. De minister voor illegale migratie schuift aan bij kabinetsvergaderingen, die voor legale migratie niet.

3 uur geleden