Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sanchez beëdigd als Spaanse premier

Sanchez beëdigd als Spaanse premier

MADRID (ANP/AFP) - Pedro Sanchez is beëdigd als premier van Spanje. De sociaaldemocraat komt aan het hoofd te staan van de eerste coalitieregering sinds het herstel van de democratie in de jaren zeventig.

Sanchez won dinsdag een belangrijke vertrouwensstemming in het parlement en legde een dag later de ambtseed af bij koning Felipe VI. Hij wil een linkse minderheidsregering vormen die bestaat uit zijn PSOE-partij en Unidas Podemos. Ingewijden zeggen dat de ministersploeg volgende week moet worden onthuld.

De sociaaldemocraat trad in juni 2018 aan als premier. Dat gebeurde nadat de conservatieve premier Mariano Rajoy was weggestemd met een motie van wantrouwen. Daarna volgde een periode van politieke instabiliteit. Spanjaarden gingen vorig jaar twee keer naar de stembus voor landelijke verkiezingen. De PSOE werd in beide gevallen de grootste partij, maar kreeg geen absolute meerderheid in parlement.

De Spaanse politiek is sinds de dood van dictator Francisco Franco tientallen jaren gedomineerd door twee partijen. Die situatie veranderde de afgelopen jaren door de opkomst van nieuwe partijen. De twee coalitiepartijen hebben samen 155 van de 350 zetels in het lagerhuis van het parlement, 21 te weinig voor een meerderheid.

Meer uit Politiek

JA21-leden vragen bestuur in brief om veranderingen

DEN HAAG (ANP) - Er moeten zaken veranderen bij JA21, vinden leden die een brief aan het partijbestuur hebben gestuurd. De voorstellen worden over dik twee weken op een ledenraad besproken. De partijleden, waaronder prominenten als Tweede Kamerlid Nicki Pouw-Verweij, willen meer partijdemocratie en meer professionaliteit binnen JA21.

4 uur geleden
Arnhem wil Marcouch nog 6 jaar houden als burgemeester

ARNHEM (ANP) - Arnhem wil Ahmed Marcouch nog zes jaar houden als burgemeester. De gemeenteraad zal hem zo snel mogelijk aanbevelen bij de minister van Binnenlandse Zaken voor een nieuwe ambtsperiode. De minister draagt hem voor bij de koning voor een herbenoeming. Dat heeft de vertrouwenscommissie van de raad woensdagavond laten weten.

4 uur geleden
Verkenner provincie Utrecht ziet toch mogelijkheden voor coalitie

UTRECHT (ANP) - De verkenner die in de provincie Utrecht een coalitie onderzoekt, ziet na nieuwe gesprekken met de partijen toch mogelijkheden voor de vorming van een coalitie. Dat werd na de eerste gespreksronde vorige week nog niet voor mogelijk gehouden, zo meldt verkenner Danny de Vries (burgemeester Oudewater) in de meest recente update over de verkenningsgesprekken.

4 uur geleden
Ook commissaris Flevoland benadrukt belang van eed Statenleden

LELYSTAD (ANP) - De nieuwe Statenleden van de provincie Flevoland zijn woensdagavond geïnstalleerd door vertrekkend commissaris van de Koning Leen Verbeek in het provinciehuis in Lelystad. Verbeek benadrukte voor het afnemen van de eed het belang van die eed en dat Statenleden "naar eer en geweten" handelen. Eerder op woensdag gingen andere commissarissen van de Koning met soortgelijke maar uitgebreidere oproepen hem voor.

4 uur geleden
Commissaris Brabant hoopt op minder verloop in Provinciale Staten

DEN BOSCH (ANP) - Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Ina Adema hoopt dat het aantal wisselingen in de komende periode van de Provinciale Staten minder groot zal zijn dan in de afgelopen periode. Na het beëdigen van de nieuwe Statenleden wees Adema erop dat tussentijds "maar liefst" 33 van de 55 Statenleden voortijdig zijn vertrokken.

7 uur geleden
Richard de Mos geïnstalleerd als waterschapsbestuurder

DELFT (ANP) - Richard de Mos is woensdagmiddag geïnstalleerd in het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Delfland. De van corruptie verdachte oud-wethouder van Den Haag is lijsttrekker voor BVNL.

7 uur geleden
Provincies willen voorlopig verder met plannen landelijk gebied

ARNHEM (ANP) - De provincies gaan voorlopig door met het werken aan het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). In dit plan moeten zij beschrijven hoe ze in de nabije toekomst willen omgaan met natuur, water, klimaat en - vooral - stikstofuitstoot. De eerste versies van de provinciale plannen moeten uiterlijk op 1 juli op tafel liggen bij minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof. Of dat gaat lukken is voor veel provincies nog de vraag na de provinciale verkiezingen van 15 maart met de grote winst voor de BoerBurgerBeweging (BBB), verklaard tegenstander van het stikstofbeleid.

7 uur geleden