Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

San Francisco verwijdert standbeeld Columbus

San Francisco verwijdert standbeeld Columbus

SAN FRANCISCO (ANP) - San Francisco heeft een standbeeld van Christoffel Columbus verwijderd. Het beeld was onlangs onderwerp van discussie geworden, omdat het door veel mensen wordt gezien als symbool van onderdrukking.

Het beeld stond sinds 1957 vlakbij Coit Tower en woog bijna 2000 kilogram. De kunstcommissie van de gemeenteraad besloot, met goedkeuring van de burgemeester, het beeld te verwijderen. "Het standbeeld komt niet overeen met de waarden van San Francisco en met onze toewijding aan het bestrijden van racisme", aldus een raad van de commissie tegen de San Francisco Chronicle.

Een andere reden voor de verwijdering was de oproep om het van zijn sokkel te trekken en in het water te gooien. Op sociale media gingen oproepen rond om zoveel mogelijk mensen bijeen te krijgen om het beeld van zijn plek te krijgen. "Als een standbeeld van 2000 kilogram omvalt, is dat enorm gevaarlijk voor omstanders", aldus een gemeenteraadslid.

"Ik stond tegenover de sokkel en voelde een vlaag frisse lucht nu Columbus weg is", zei een activist voor rechten van inheemse Amerikanen. In andere steden zijn al beelden van Columbus beklad en weggehaald, in Boston werd een beeld zelfs onthoofd.

Sinds de dood van George Floyd een aantal weken geleden zijn er wereldwijd demonstraties tegen racisme. In veel landen, waaronder de VS, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, is de roep om beelden van kolonisatoren en slavenhandelaren te verwijderen luider geworden.

Meer uit Buitenland

Londen meldt ontdekking Russische cyberaanvallen

LONDEN (ANP) - De Russische veiligheidsdienst FSB heeft cyberaanvallen uitgevoerd op Britse politici, journalisten en ngo's om "de politiek en het democratische proces te ondermijnen", aldus de Britse overheid. De Russische ambassadeur is ontboden om uitleg te geven.

16 minuten geleden
Sunak: ook rechter kan strengste migratiewet niet stoppen

LONDEN (ANP) - De nieuwe asielwet die de regering van de Britse premier Rishi Sunak heeft opgesteld, is de strengste ooit. Dat heeft hij gezegd op een ingelaste persconferentie. Het wordt volgens de Conservatieve politicus voor mensen die met bootjes aankomen in het Verenigd Koninkrijk bijna onmogelijk om te blijven. Sunak voegde eraan toe dat ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) wat hem betreft geen deportaties zal kunnen tegenhouden.

1 uur geleden
President Erdogan ziet nieuw tijdperk in relaties met Griekenland

ATHENE (ANP/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is voor het eerst sinds 2017 op bezoek in de Griekse hoofdstad Athene. Hij zei tegen zijn Griekse ambtgenoot Katerina Sakellaropoulou dat hij met het korte bezoek "een nieuw tijdperk" in de relaties tussen de buurlanden wil beginnen. De twee landen hebben een pijnlijke historische relatie, grensconflicten en ruzie over oliebronnen onder de Middellandse Zee en over het deels door Turkije bezette Cyprus. Maar Erdogan zei dat "we optimistisch moeten zijn, want dat zal in de toekomst vruchten afwerpen".

1 uur geleden
VK krijgt aparte ministers voor legale en illegale immigratie

LONDEN (ANP) - De Britse minister-president Rishi Sunak heeft de post van de opgestapte minister van Migratie in twee├źn gedeeld. Er zijn nu aparte ministers voor legale en voor illegale migratie. De minister voor illegale migratie schuift aan bij kabinetsvergaderingen, die voor legale migratie niet.

2 uur geleden
Braverman: migratie kan Britse Conservatieven de kop kosten

LONDEN (ANP) - Suella Braverman, die door de Britse premier Rishi Sunak werd ontslagen als minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat migratie haar Conservatieve Partij de kop kan kosten. In haar eerste interview sinds haar vertrek met de nieuwszender BBC Radio 4 zei ze dat de migratieplannen van Sunak "jammerlijk" niet zullen werken. Er gaan geruchten dat Braverman zelf partijleider wil worden.

2 uur geleden
Buitenlandminister Blinken: VS steunen soevereiniteit Guyana

WASHINGTON (ANP) - De minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Antony Blinken, heeft zijn steun uitgesproken aan de regering van Guyana in het grensconflict met Venezuela. Blinken zei dat "de Verenigde Staten de soevereiniteit van Guyana standvastig zullen blijven steunen". Hij sprak met de president van het Latijns-Amerikaanse land, Mohamed Irfaan Ali.

3 uur geleden
Russisch hogerhuis kiest 17 maart voor presidentsverkiezingen

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Russische hogerhuis heeft 17 maart gekozen als de dag van de komende presidentsverkiezingen. President Vladimir Poetin heeft nog niet gezegd of hij meedoet. Hij is sinds eind 1999 aan de macht en oppositie tegen het regeringsbeleid wordt onderdrukt. Zo is er geen kandidaat bekend die het in de stembusgang zou kunnen opnemen tegen Poetin wanneer hij zich kandidaat stelt.

5 uur geleden