Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Samsung verwacht verdere daling kwartaalwinst

Samsung verwacht verdere daling kwartaalwinst

SEOUL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Zuid-Koreaanse elektronicaproducent Samsung verwacht dat de winst in het vierde kwartaal van 2023 opnieuw is gedaald. De grootste maker van geheugenchips en smartphones ter wereld blijft last houden van de zwakke vraag naar consumentenelektronica. Ook de verkopen gingen omlaag doordat mensen door de hoge inflatie voorzichtiger zijn geworden met grote uitgaven aan nieuwe mobiele telefoons en andere elektronica.

Samsung liet op basis van voorlopige cijfers weten dat de operationele winst in het afgelopen kwartaal is gedaald met 35 procent tot 2,8 biljoen won (zo'n 1,9 miljard euro). De winst daalde daarmee sterker dan analisten hadden verwacht. De omzet nam met bijna 5 procent af. In de vorige kwartalen nam de winst ook al flink af. Over het hele boekjaar komt de operationele winst daarmee naar verwachting uit op het laagste niveau in vijftien jaar.

Samsung boekte tijdens de coronapandemie nog recordwinsten. De vraag naar zijn producten groeide namelijk sterk tijdens de pandemie omdat consumenten massaal computers en smartphones kochten tijdens lockdowns. De vraag naar elektronica nam echter snel af toen de lockdowns ten einde kwamen en verzwakte door de snel oplopende inflatie en stijgende rentetarieven.

De markt voor geheugenchips wordt ook geraakt door de terugval in de vraag naar smartphones en computers, de belangrijkste producten waarin de chips van Samsung zijn verwerkt. De prijzen voor geheugenchips kelderden daardoor. Eind oktober liet Samsung nog weten een herstel te verwachten van de chipmarkt in 2024 en dat de prijzen voor geheugenchips weer zullen gaan stijgen. Ook denkt het bedrijf dat de algehele vraag naar chips zal toenemen door de snelle ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor kunstmatige intelligentie.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden