Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Samsom: kabinetssteun voor energierekening subsidieert Poetin

Samsom: kabinetssteun voor energierekening subsidieert Poetin

AMSTERDAM (ANP) - Diederik Samsom vindt het geen goed plan als het kabinet voor iedereen de energietarieven verlaagt. Wat hem betreft worden alleen de laagste inkomens geholpen bij de fors gestegen energieprijzen. "Los nog van de milieueffecten van de fossiele brandstoffen zijn we Rusland en Vladimir Poetin aan het subsidiƫren", aldus de kabinetschef van eurocommissaris Frans Timmermans in televisieprogramma Buitenhof.

Volgens Samsom kan Nederland voor de volgende winter de Russische gaskraan voor twee derde dichtdraaien. Dat is volgens hem te bereiken door meer in te zetten op de opwekking van meer duurzame energie, besparing op het gasverbruik en door eventueel elders gas te kopen.

Nederland heeft volgens Samsom "geluk gehad" dat we een zachte winter hebben gehad. Maar bang dat we in de kou komen te zitten, is hij niet. "Als eerste kunnen we de kunstmestindustrie afschalen, wat een enorme besparing op gasgebruik geeft. Consumenten zijn pas als laatste aan de beurt om geen gas meer krijgen."

Hoewel een economische recessie op de loer ligt verwacht Samsom dat Nederland en Europa die goed kunnen doorstaan. "Daar moeten we ons schrap voor zetten. Het vraagt om meer solidariteit, herverdeling en nog zwaardere offers. Maar Europa is een puissant rijk werelddeel."

De leiders van de EU-landen willen over twee weken knopen doorhakken over de manier waarop de EU de hoge energieprijzen naar beneden kan krijgen. "We gaan kijken wat Europa daar gezamenlijk aan kan doen", zei premier Mark Rutte vrijdag.

Meer uit Binnenland

Fans wachten in Ziggo Dome op vervoer na concert Harry Styles

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 200 bezoekers van het concert van Harry Styles wachten zondag rond middernacht in de Ziggo Dome totdat zij naar huis kunnen. En er stromen rond dat tijdstip ook nog steeds meer mensen binnen. De concertgangers kunnen tijdelijk in de Ziggo Dome terecht vanwege een storing die het treinverkeer rond Amsterdam zondagavond stillegde en die ook in de nacht van zondag op maandag zal voortduren volgens de NS.

1 uur geleden
Oxfam: veel meer geld nodig voor arme landen door klimaatrisico's

DEN HAAG (ANP) - Arme landen hebben veel meer geld nodig om zich voor te bereiden op mogelijke klimaatrampen dan de jaarlijkse 100 miljard euro die nu is afgesproken, benadrukt Oxfam maandag in een nieuw rapport. Ook moet onder meer een flinke som geld erbij voor kwetsbare landen waarin al schade is ontstaan door klimaatverandering.

1 uur geleden
Geen treinen rond Amsterdam vannacht, ook impact maandagochtend

DEN HAAG (ANP) - Er zullen vannacht geen treinen meer van en naar Amsterdam rijden, meldt spoorbeheerder ProRail op Twitter. Dit komt door een storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam. De verwachting is dat de storing ook impact zal hebben op de start van de treindienstregeling maandagochtend.

2 uur geleden
NS: treinreizigers van en naar Amsterdam moeten met ander vervoer

AMSTERDAM (ANP) - De NS roept treinreizigers in en rond Amsterdam zondagavond op ander vervoer te regelen. Het is volgens de spoorvervoerder uiterst onzeker of de treinen nog gaan rijden vanwege een storing die aan het einde van de middag begon en korte tijd was verholpen. Een woordvoerster zegt dat de mensen niet meer naar de stations moeten komen.

3 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

5 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

7 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

7 uur geleden