Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Samsom: kabinetssteun voor energierekening subsidieert Poetin

Samsom: kabinetssteun voor energierekening subsidieert Poetin

AMSTERDAM (ANP) - Diederik Samsom vindt het geen goed plan als het kabinet voor iedereen de energietarieven verlaagt. Wat hem betreft worden alleen de laagste inkomens geholpen bij de fors gestegen energieprijzen. "Los nog van de milieueffecten van de fossiele brandstoffen zijn we Rusland en Vladimir Poetin aan het subsidiëren", aldus de kabinetschef van eurocommissaris Frans Timmermans in televisieprogramma Buitenhof.

Volgens Samsom kan Nederland voor de volgende winter de Russische gaskraan voor twee derde dichtdraaien. Dat is volgens hem te bereiken door meer in te zetten op de opwekking van meer duurzame energie, besparing op het gasverbruik en door eventueel elders gas te kopen.

Nederland heeft volgens Samsom "geluk gehad" dat we een zachte winter hebben gehad. Maar bang dat we in de kou komen te zitten, is hij niet. "Als eerste kunnen we de kunstmestindustrie afschalen, wat een enorme besparing op gasgebruik geeft. Consumenten zijn pas als laatste aan de beurt om geen gas meer krijgen."

Hoewel een economische recessie op de loer ligt verwacht Samsom dat Nederland en Europa die goed kunnen doorstaan. "Daar moeten we ons schrap voor zetten. Het vraagt om meer solidariteit, herverdeling en nog zwaardere offers. Maar Europa is een puissant rijk werelddeel."

De leiders van de EU-landen willen over twee weken knopen doorhakken over de manier waarop de EU de hoge energieprijzen naar beneden kan krijgen. "We gaan kijken wat Europa daar gezamenlijk aan kan doen", zei premier Mark Rutte vrijdag.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden