Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Samir A. blijft in voorarrest voor financieren terrorisme

Samir A. blijft in voorarrest voor financieren terrorisme

ROTTERDAM (ANP) - Samir A. blijft in voorarrest op verdenking van het financieren van terrorisme. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag besloten tijdens een inleidende zitting in het strafproces tegen de 34-jarige Rotterdammer.

Het OM verdenkt A. van het geld inzamelen voor vrouwen en kinderen in IS-gebied. Sinds eind juni zit hij hiervoor vast. Het OM beschuldigt A. ervan dat hij met behulp van een zogeheten hawalabankier 33 IS-vrouwen geld stuurde of hielp ontsnappen uit kampen in Syrië. Van hen staan er 22 op de nationale sanctielijst terrorisme. Tijdens het onderzoek van de FIOD in de bedrijfsadministratie van A.'s kantoor ontstond volgens het OM ook nog een verdenking van fraude, dit betreft een vermoeden van valsheid in geschrifte.

A. wilde dinsdag niet naar de rechtbank komen. Zijn advocaat Tamara Buruma vroeg de rechtbank met het oog op de naderende ramadan in april het voorarrest van A. op te heffen of te schorsen, maar de rechtbank ging hier niet in mee.

Buruma wees onder meer op het belang van de drie kinderen die hun vader enorm missen en vanwege coronamaatregelen niet meer bij hem op bezoek mogen. Maar de rechtbank benadrukt de ernst van de verdenking, de aard ervan en de omvang. De persoonlijke omstandigheden van A. wegen hier niet tegenop. De rechtbank wil ook voorkomen dat A. buiten de gevangenismuren de nog te horen getuigen in het onderzoek zal beïnvloeden, hoewel de advocaat zegt dat ze hun verklaringen niet zomaar zullen aanpassen. Volgens haar heeft de FIOD na acht maanden genoeg tijd gehad alle familieleden die geld doneerden als getuige te horen.

De volgende inleidende zitting is in het voorjaar. De rechtszaak kan in het vierde kwartaal van dit jaar inhoudelijk worden behandeld. Het OM weet nog niet hoeveel familieleden van de IS-vrouwen zullen worden gedagvaard.

Samir A. is een voormalig lid van de Hofstadgroep. Hij is eerder veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor terrorisme en kwam in september 2013 vrij. De Hofstadgroep was een netwerk van radicaal-islamitische jongeren. Ook Mohammed B., de moordenaar van cineast Theo van Gogh, werd tot de groep gerekend.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Een jaar coronavirus: een terugblik in cijfers

DEN HAAG (ANP) - Toenmalig zorgminister Bruno Bruins maakte zaterdag precies een jaar geleden live op televisie bekend dat ook in Nederland het coronavirus voor het eerst was vastgesteld. Een zwaar jaar volgde waarin veel mensen werden geraakt door het virus, bijvoorbeeld omdat ze ernstig ziek werden of overleden. In deze crisis boden cijfers enig houvast, ondanks de vele voorbehouden. Wat vertellen die over een jaar leven met het coronavirus?

1 uur geleden
Een jaar coronavirus in Nederland

TILBURG (ANP) - Nederland leeft een jaar met het coronavirus. Op 27 februari 2020 maakt toenmalig minister Bruno Bruins bekend dat voor het eerst een besmetting is geconstateerd. De patiënt is niet heel ziek, maar uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis in Tilburg. De crisis die kort daarna losbarst, komt voor velen als een verrassing.

1 uur geleden
Rutte precies evenveel dagen premier als 'Vadertje Drees'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte is op 27 februari precies even lang minister-president als PvdA-icoon Willem Drees was toen hij eind 1958 aftrad: in totaal 3789 dagen. Daarmee is Rutte na zaterdag de op één-na-langstzittende naoorlogse premier van Nederland.

1 uur geleden
Saba op dreef met vaccinaties

THE BOTTOM (ANP) - Op Saba is vrijdagmiddag (lokale tijd) bekendgemaakt dat meer dan 1100 mensen zijn ingeënt tegen het coronavirus sinds afgelopen maandag is begonnen met vaccineren. Op het eiland wonen bijna tweeduizend personen.

4 uur geleden
Rob Stenders neemt met discoavond afscheid van Radio 2

HILVERSUM (ANP) - Rob Stenders heeft zijn laatste uren op NPO Radio 2 achter de rug. Vrijdagavond mocht de dj, die overstapt naar Radio Veronica, de Disco Marathon afsluiten in zijn programma One Night Stenders.

5 uur geleden
'Ouders dachten dat in container gevonden baby gestorven was'

AMSTERDAM (ANP) - De minderjarige ouders van de baby die zondag in een vuilcontainer in Amsterdam werd gevonden, hebben zich woensdag uit eigen beweging bij de politie gemeld. Ze dachten dat het kindje was overleden, zei advocaat Gerald Roethof, die de vader van de baby bijstaat, in televisieprogramma Op1.

5 uur geleden
Bruls noemt handhaven noodzakelijk maar hoopt op versoepeling

HILVERSUM (ANP) - Als horecazaken dit weekend illegaal hun terrassen openen voor het publiek, dan zal er handhavend worden opgetreden. Dat zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad van 25 burgemeesters. Tegelijk is Bruls blij dat in politiek Den Haag de discussie is gestart of er in de sector nu toch niet lichte versoepelingen van de maatregelen kunnen komen, met name in de buitenlucht. Daarover vindt komende week overleg plaats tussen minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en vertegenwoordigers van de horecabranche.

6 uur geleden