Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

Yara gaat aanvankelijk vooral traditionele producten die zijn gemaakt met aardgas leveren aan de Amerikanen. Tegen 2030 is het echter de bedoeling om de volumes kunstmest die zijn geproduceerd met hernieuwbare ammoniak of ammoniak via koolstofafvang en -opslag, te vergroten.

PepsiCo, dat snacks zoals Lay's chips verkoopt, zegt dat de inspanningen zich eerst op aardappelen zullen richten en daarna op andere gewassen. PepsiCo neemt tegen 2030 tot 165.000 ton meststoffen per jaar van Yara af. De producten komen voor een deel uit Yara's nieuwe hernieuwbare waterstofinstallatie in Noorwegen. Ook komt een deel van de Nederlandse fabriek in Sluiskil die gebruikmaakt van koolstofafvang en -opslag.

Meer aandacht

Gas wordt gebruikt als grondstof en energiebron om stikstofmeststof te maken. De zogeheten groene ammoniak, die energie-intensief is, wordt geproduceerd met waterstof uit hernieuwbare energie gecombineerd met stikstof. Hoewel bedrijven zoals Yara beginnen met de productie van groene ammoniak, is er tot nu toe niet genoeg geproduceerd om het commercieel op grote schaal te verkopen.

Voedselproducenten besteden steeds meer aandacht aan de impact van het gebruik van meststoffen in hun toeleveringsketen, omdat ze onder druk staan om te verduurzamen. "Meststoffen vormen een van de grootste kansen voor PepsiCo om de uitstoot te verminderen, aangezien ze een significante impact hebben op de gemiddelde ecologische voetafdruk van aardappelen in Europa", aldus de Amerikaanse snackfabrikant.

Meer uit Financieel

Reeks grote bedrijven spreekt af gerecycled plastic in te kopen

DEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.

1 minuut geleden
Vleesverwerker Vion lijdt opnieuw jaarverlies

BOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.

2 minuten geleden
Schijnbedrijven en katvangers gebruikt voor financiële fraude

DEN HAAG (ANP) - Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken, concludeert de Financial Intelligence Unit (FIU) na onderzoek. "Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil."

11 minuten geleden
Vaker negatieve stroomprijzen door zonnig en winderig voorjaar

DEN HAAG (ANP) - Energieproducenten hadden het afgelopen halfjaar vaker te maken met negatieve stroomprijzen, meldt Energieopwek.nl. Daarbij moeten ze zelf betalen om stroom kwijt te kunnen. Het aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland is gegroeid en ze leverden door de felle zon en harde wind vaak meer elektriciteit op dan op dat moment nodig was.

1 uur geleden
Tata Steel Nederland krimpt raad van bestuur in

VELSEN-NOORD (ANP) - Tata Steel Nederland heeft zijn raad van bestuur ingekrompen van vijf naar vier functies. De stap maakt deel uit van een bredere reorganisatie. De staalfabrikant kondigde dat "transformatieprogramma" in april aan en zei daarbij ook veel banen te schrappen om winstgevender te worden.

3 uur geleden
Amsterdamse AEX-index opent met lichte winst

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag licht hoger geopend, na de kleine min een dag eerder. Beleggers blijven de ontwikkelingen rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump volgen. Hij zei dinsdagavond niet na te denken over een mogelijke verlenging van de pauze die hij heeft ingesteld op hogere importheffingen voor tientallen handelspartners.

3 uur geleden
KLM wil gesprek met bonden om staking te voorkomen

SCHIPHOL (ANP) - KLM wil in gesprek met de vakbonden om een staking van grondpersoneel te voorkomen, voordat een eventueel kort geding wordt aangespannen, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. Eerder gaf zij aan dat KLM naar de rechter gaat om de staking volgende week woensdag te verbieden, maar dit klopt niet. "We overwegen een kort geding te starten."

4 uur geleden