Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Samenwerking Europese buurlanden faalt tijdens coronapandemie'

'Samenwerking Europese buurlanden faalt tijdens coronapandemie'

MAASTRICHT (ANP) - De samenwerking tussen veel Europese buurlanden faalt tijdens de coronapandemie. Dat heeft negatieve gevolgen voor de economie en sociale verbanden in verschillende grensregio's, wijst een nieuwe studie uit.

De meeste Europese landsgrenzen gingen dit voorjaar op slot doordat de overheden geen onderlinge afspraken maakten over de verschillende nationale coronamaatregelen, concluderen onderzoekers die verbonden zijn aan de Universiteit Maastricht. Zo was er in België, Nederland en Duitsland een gebrekkige afstemming over economische steunmaatregelen voor grenswerkers.

Anders dan op het gebied van rampenbestrijding, zoals in 2000 bij de vuurwerkramp in Enschede, zijn er in het geval van Nederland, Duitsland en België geen protocollen of afspraken voor wederzijdse hulp in grensregio’s in het geval van een pandemie. Enkele Duitse ziekenhuizen hebben Nederlandse coronapatiënten opgenomen, maar dit was vooral te danken aan ad hoc samenwerking en niet aan eerdere afspraken tussen de regeringen.

Duitsland en Polen

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de strengere in- en uitreisbeperkingen van de Belgische regering tijdens de eerste golf vooral het gevolg waren van het gebrek aan afstemming van nationale maatregelen. De Benelux-unie is ook nauwelijks door de regeringen gebruikt als organisatie voor coördinatie.

In de Duits-Poolse grensregio is vooral de sociaaleconomische situatie verslechterd, constateren de onderzoekers ook. De grens was drie maanden lang dicht, ook voor mensen die over de grens werken. Vanwege de grenssluitingen moesten veel bedrijven hun activiteiten in het grensgebied staken en konden ze op korte termijn hun personeel niet meer aan het werk houden. Bovendien moesten veel ondernemers langs de grens het zonder klanten uit het andere land stellen.

Meer uit Financieel

Pauze tegenmaatregelen VS wordt verlengd, zegt Von der Leyen

BRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - De pauze die de Europese Unie eerder heeft ingesteld op tegenmaatregelen voor de Verenigde Staten wordt tot begin augustus verlengd. Dat heeft Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zondag gezegd.

17 minuten geleden
Duitse minister wil actie bij vastlopen handelsgesprekken VS

MÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese Unie moet "doortastende" maatregelen nemen tegen de Verenigde Staten als de onderhandelingen over een handelsakkoord op niets uitlopen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Lars Klingbeil gezegd, die tegelijkertijd benadrukt dat het tariefconflict beëindigd moet worden.

1 uur geleden
Econoom: heffing VS raakt Nederlandse economie, meer onzekerheid

DEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.

3 uur geleden
WSJ: SpaceX investeert 2 miljard dollar in Musks xAI

NEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.

5 uur geleden
Macron wil EU-belangen 'resoluut' verdedigen na nieuw VS-tarief

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".

19 uur geleden
Duitsland vreest dat Trumps tarieven Europa en VS hard treffen

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.

20 uur geleden
Trumps grote uitgavenwet maakt bezoek WK voetbal flink duurder

WASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.

20 uur geleden