
'Samenwerking Europese buurlanden faalt tijdens coronapandemie'
MAASTRICHT (ANP) - De samenwerking tussen veel Europese buurlanden faalt tijdens de coronapandemie. Dat heeft negatieve gevolgen voor de economie en sociale verbanden in verschillende grensregio's, wijst een nieuwe studie uit.
De meeste Europese landsgrenzen gingen dit voorjaar op slot doordat de overheden geen onderlinge afspraken maakten over de verschillende nationale coronamaatregelen, concluderen onderzoekers die verbonden zijn aan de Universiteit Maastricht. Zo was er in België, Nederland en Duitsland een gebrekkige afstemming over economische steunmaatregelen voor grenswerkers.
Anders dan op het gebied van rampenbestrijding, zoals in 2000 bij de vuurwerkramp in Enschede, zijn er in het geval van Nederland, Duitsland en België geen protocollen of afspraken voor wederzijdse hulp in grensregio’s in het geval van een pandemie. Enkele Duitse ziekenhuizen hebben Nederlandse coronapatiënten opgenomen, maar dit was vooral te danken aan ad hoc samenwerking en niet aan eerdere afspraken tussen de regeringen.
Duitsland en Polen
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de strengere in- en uitreisbeperkingen van de Belgische regering tijdens de eerste golf vooral het gevolg waren van het gebrek aan afstemming van nationale maatregelen. De Benelux-unie is ook nauwelijks door de regeringen gebruikt als organisatie voor coördinatie.
In de Duits-Poolse grensregio is vooral de sociaaleconomische situatie verslechterd, constateren de onderzoekers ook. De grens was drie maanden lang dicht, ook voor mensen die over de grens werken. Vanwege de grenssluitingen moesten veel bedrijven hun activiteiten in het grensgebied staken en konden ze op korte termijn hun personeel niet meer aan het werk houden. Bovendien moesten veel ondernemers langs de grens het zonder klanten uit het andere land stellen.
Meer uit Financieel
CUPERTINO (ANP) - Apple heeft in de eerste drie maanden van 2025 een hogere omzet en winst geboekt. Het Amerikaanse techbedrijf profiteerde van de gestegen verkoop van iPhones en de groei van zijn dienstentak, waar bijvoorbeeld de App Store en Apple Music onder vallen. De omzet in China daalde juist.
1 uur geledenSEATTLE (ANP) - Amazon heeft in het eerste kwartaal een hogere omzet en winst geboekt dan een jaar eerder. Daarbij profiteerde het techbedrijf zowel van betere verkopen door zijn webwinkels als van de grotere vraag naar zijn clouddiensten. Maar bij beleggers blijven zorgen over de impact van importheffingen spelen.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten gesloten. Beleggers putten hoop uit beter dan verwachte kwartaalresultaten van techbedrijven Microsoft en Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Zorgen over de impact van Donald Trumps handelsbeleid op de economie verschoven daardoor meer naar de achtergrond.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Belgische investeerder in zorgvastgoed Aedifica wil zijn branchegenoot Cofinimmo overnemen. Beide bedrijven investeren in bijvoorbeeld zorgtehuizen, onder andere in Nederland. Door samen te gaan versterken ze hun positie op de markten waar ze al erg actief zijn en breiden ze uit naar andere landen, betoogt Aedifica.
2 uur geledenMILWAUKEE (ANP) - Harley-Davidson stopt met verdere investeringen in zijn dochterbedrijf voor elektrische motorfietsen, LiveWire. Er is veel minder vraag naar elektrische voertuigen dan eerder gedacht en daar verandert de komende tijd waarschijnlijk weinig aan, zei topman Jochen Zeitz in een toelichting op de kwartaalcijfers.
4 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse bank Citigroup heeft de voormalige handelsgezant van de Verenigde Staten, Robert Lighthizer, in dienst genomen als adviseur. Lighthizer was Donald Trumps handelsgezant tijdens diens eerste termijn als president van de VS. Het is de bedoeling dat hij die ervaring gebruikt in adviezen aan klanten van Citi over het Amerikaanse handelsbeleid, dat onder Trump wordt gekenmerkt door onzekerheid over handelsspanningen.
5 uur geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Microsoft verhoogt de prijzen van zijn Xbox-consoles, omdat het onzeker is hoe de handelsoorlog de toeleveringsketens in de game-industrie zal beïnvloeden. Ook Xbox-games worden duurder. Daarmee volgt het Amerikaanse concern zijn Japanse rivaal Sony, die enkele weken terug al met een prijsverhoging kwam voor de PlayStation 5.
5 uur geleden