Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Samenscholingsverbod en gedragsaanwijzingen in Urk

Samenscholingsverbod en gedragsaanwijzingen in Urk

URK (ANP) - Tien mensen die in de afgelopen weekeinden betrokken zouden zijn geweest bij rellen in Urk, hebben voor de komende weekenden een gedragsaanwijzing gekregen. Ze moeten op vrijdag- en zaterdagavond thuisblijven. Het Openbaar Ministerie beslist later of deze tien worden vervolgd voor hun gedrag op straat.

In Urk geldt komend weekend ook een samenscholingsverbod voor meer dan vier personen. Een deel van de gemeente is aangewezen als veiligheidsrisicogebied met cameratoezicht, aldus burgemeester Cees van den Bos vrijdag. In zo'n gebied mag preventief gefouilleerd worden. Er zijn volgens de burgemeester aanwijzingen dat er de komende dagen weer rekening gehouden moet worden met verstoringen van de openbare orde.

Afgelopen weekend waren ook extra maatregelen genomen in Urk, maar toen liep het toch weer uit de hand. De ME moest optreden en werd bekogeld met flessen, stenen en vuurwerk. De politie arresteerde tien mensen voor geweld en gooien met zwaar vuurwerk.

Harde kern

Van den Bos waarschuwt Urkers dat ze binnen moeten blijven als het weer onrustig wordt op straat. "Als je gaat kijken, kun je opgepakt worden. Niet plezierig, maar eigen schuld", aldus de burgemeester. Hij vraagt inwoners ook om verdachte situaties desnoods anoniem door te geven aan de politie. "Denk daarbij ook aan illegale opslag van vuurwerk in woonhuizen. Dat is levensgevaarlijk voor de hele buurt", aldus Van den Bos.

De rellen spelen zich voornamelijk af rond het Wilhelminapark in Urk. Van de Bos bezocht omwonenden in de afgelopen dagen. Die voelen zich volgens hem niet meer veilig in eigen huis. 'Dit is Urk niet meer. Samen met ouders, scholen en kerken moeten we het tij keren", vindt de burgemeester.

De gemeente zoekt de schuld van de rellen bij een harde kern van relschoppers met crimineel gedrag. Daarnaast zijn er veel meelopers. Van den Bos is bezorgd over die groep van jonge tieners. "Het raakt mij, ook als ouder. Dit gedrag levert huiswerk op voor alle Urkers."

Meer uit Binnenland

SWOV: succes 30 km-wegen hangt af van inrichting rijbanen

DEN HAAG (ANP) - Het succes van de nieuwe maximumsnelheid in Amsterdam hangt af van de inrichting van de wegen zelf, zegt het nationaal wetenschappelijk onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid SWOV. Dan gaat het bijvoorbeeld om klinkers in plaats van asfalt of een aanpassing van de breedte van de weg. "Dat kan niet van de ene op de andere dag in een stad zoals Amsterdam", zegt een woordvoerder. Vrijdag ging de maximumsnelheid op de meeste wegen in de hoofdstad van 50 naar 30 kilometer per uur.

2 uur geleden
Rechter haalt streep door opvang 300 asielzoekers in Uden

DEN BOSCH (ANP) - De opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in Uden gaat voorlopig niet door. De nieuwe bewoners zouden op 11 december er hun intrek nemen en er tot uiterlijk 1 oktober 2026 verblijven. Maar de rechtbank haalde een streep door dit voornemen van de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

2 uur geleden
Yeşilgöz en Asscher bij viering Chanoeka op Amsterdamse Zuidas

AMSTERDAM (ANP) - Op de Zuidas in Amsterdam wordt maandagavond het joodse feest Chanoeka gevierd. Op het George Gershwinplein zullen onder meer demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), voormalig vicepremier Lodewijk Asscher en Parool-columnist Debra Barraud spreken. De organisatie verwacht honderden mensen op de viering.

3 uur geleden
Van der Burg over asielzoekers: voor 1 januari 4000 plekken nodig

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft voor 1 januari 4000 opvangplekken nodig om de asielinstroom naar Nederland aan te kunnen, zei hij vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Hij heeft een beroep gedaan op alle commissarissen van de Koning, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Veiligheidsberaad en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om dit voor elkaar te krijgen.

3 uur geleden
Hamer: pijnlijk dat RTL niet wachtte met Matthijs tot na rapport

HILVERSUM (ANP) - Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, noemt het "pijnlijk" dat RTL gaat samenwerken met Matthijs van Nieuwkerk voordat de commissie-Van Rijn zijn werk heeft voltooid. Dat laat Hamer vrijdag aan het ANP weten in een reactie op het nieuws dat Van Nieuwkerk vanaf 1 januari voor RTL gaat werken.

4 uur geleden
Burgemeester Den Bosch niet vervolgd, OM seponeert aangiften

DEN BOSCH (ANP) - Burgemeester Jack Mikkers (VVD) van Den Bosch wordt niet vervolgd voor groepsbelediging. Het Openbaar Ministerie heeft alle 27 aangiften van discriminatie tegen hem geseponeerd.

4 uur geleden
9 maanden cel voor complotdenker Huig Plug

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag negen maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk opgelegd aan de bekende complotdenker Huig Plug (55). De rechtbank stelt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan stalking, opruiing en smaad. De Katwijker beschuldigde slachtoffers op sociale media van kindermisbruik en kindermoord.

4 uur geleden