Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Samenscholingen verboden in Nieuw-Caledonië in verkiezingsweekend

Samenscholingen verboden in Nieuw-Caledonië in verkiezingsweekend

NOUMÉA (ANP/AFP/BELGA) - De autoriteiten hebben samenscholingen in het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië in komend verkiezingsweekend verboden. Ook is de avondklok verlengd tot 8 juli, in de nasleep van de dodelijke rellen op de eilandengroep.

Zondag is de eerste stemronde voor de Franse parlementsverkiezingen. Er wordt een hoge opkomst verwacht in Nieuw-Caledonië, maar ook wordt gevreesd voor demonstraties en rellen. Het samenscholingsverbod geldt van zaterdagochtend tot zondagavond.

De eilandengroep kreeg zes weken geleden te maken met rellen die voortkwamen uit onvrede over plannen van de Franse regering om het stemrecht uit te breiden voor ingezetenen die er niet zijn geboren, maar wel al lang wonen. Volgens separatisten is dit een poging om hun invloed te beperken. Er vielen bij de rellen negen doden en honderden gewonden. De aangerichte schade zou al meer dan 1 miljard euro bedragen. Meer dan 1500 mensen zijn gearresteerd.

Meer uit Buitenland

Baas Mossad naar Qatar om te praten over Gaza

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van de Israëlische geheime dienst Mossad zal zondag naar Qatar reizen in een nieuwe poging het gesprek aan te gaan over een deal rond het conflict in de Gazastrook. In hoofdstad Doha spreekt David Barnea met de Amerikaanse CIA-directeur William Burns en de Qatarese premier Mohammed bin Abdulrahman al Thani. Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dat bekendgemaakt.

2 uur geleden
Rechters ICC hekelen weigering Mongolië om Poetin te arresteren

DEN HAAG (ANP) - Rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) zijn van oordeel dat Mongolië verzuimd heeft Vladimir Poetin te arresteren toen de Russische president begin september een bezoek bracht aan het land. Door "de ernst" daarvan leggen ze de kwestie voor aan de lidstaten van het hof. Die kunnen eventueel besluiten tot maatregelen.

3 uur geleden
Poetin: inzet Noord-Koreaanse troepen zaak van Moskou

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin vindt de eventuele inzet van Noord-Koreaanse troepen een zaak van Moskou. Hij verwees naar een nieuw verdrag met het communistische regime in Pyongyang over wederzijdse militaire bijstand.

3 uur geleden
VN: drastische maatregelen nodig om doel van 1,5 graden te halen

CALI (ANP) - Landen wereldwijd moeten nu ingrijpende maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, anders is het doel om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken binnenkort voorgoed buiten bereik. Daarvoor waarschuwt het VN-milieubureau UNEP in een donderdag gepubliceerd rapport. Begin 2025 moeten alle landen nieuwe klimaatplannen ingeleverd hebben.

5 uur geleden
Miljard dollar opgehaald bij conferentie voor Libanon in Parijs

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De internationale conferentie in Parijs voor steun aan Libanon heeft volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot, 800 miljoen dollar (740 miljoen euro) voor humanitaire hulp en 200 miljoen dollar (185 miljoen euro) voor de Libanese strijdkrachten opgeleverd. Aan de door de Franse president Emmanuel Macron georganiseerde conferentie deden afgevaardigden van circa zeventig landen en vijftien internationale organisaties en instellingen mee.

5 uur geleden
VN-chef Guterres pleit op top in Rusland voor vrede in Oekraïne

KAZAN (ANP/RTR) - VN-chef António Guterres heeft tijdens zijn bezoek aan Rusland voor de topconferentie van de zogeheten BRICS-landen gezegd dat er in Oekraïne vrede moet komen. Die vrede moet volgens de secretaris-generaal rechtvaardig zijn en in lijn met internationale wetgeving en resoluties en het handvest van de Verenigde Naties. Ook riep hij op tot vrede in Gaza, Libanon en Soedan.

7 uur geleden
Turkije zegt dader aanslag geïdentificeerd te hebben

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - De Turkse binnenlandminister zegt dat een dader van de terroristische aanslag op lucht- en ruimtevaartonderneming TUSAS bij Ankara is geïdentificeerd en dat hij lid was van de extremistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Het was volgens minister Ali Yerlikaya de terrorist Ali Orek die een schuilnaam had bij de PKK, Rojger. Zijn medeplichtige, een vrouw, is nog niet geïdentificeerd. Beiden zijn gedood toen ze met vuurwapens een aanslag op een vestiging van het staatsbedrijf Turkish Aerospace Industries pleegden. Daarbij vielen vijf doden en raakten 22 mensen gewond, melden Turkse media. Veertien gewonden zouden nog steeds in ziekenhuizen liggen.

7 uur geleden