Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Salvini hekelt proces 'van fans van illegale immigratie'

Salvini hekelt proces 'van fans van illegale immigratie'

PALERMO (ANP/AFP) - De voormalige Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, heeft aan het begin van het proces tegen hem wegens onder meer machtsmisbruik geklaagd over zijn politieke tegenstanders.

Hij twitterde zaterdag voor aanvang van de behandeling vanuit de rechtbank in Palermo een foto met daaronder de tekst: "Het proces dat links en de fans van illegale immigratie wilden, begint: hoeveel gaat het Italiaanse burgers kosten?".

Salvini, partijleider van de rechts-populistische Lega Nord en minister van juni 2018 tot augustus 2019, hield in de zomer van 2019 een schip van de reddingsorganisatie Open Arms tegen met 147 vluchtelingen aan boord. Zij waren gered op de Middellandse Zee. Salvini wilde dat Spanje de vluchtelingen toeliet of dat andere EU-landen zouden toezeggen de migranten over te nemen. Zij mochten na zes dagen alsnog het schip verlaten, nadat de openbaar aanklager het schip in beslag had genomen.

Getuige

De politicus beweert in het belang van Italië te hebben gehandeld en migranten ervan te willen weerhouden de gevaarlijke oversteek van Afrika naar Italië te wagen. Zijn besluit zou bekrachtigd zijn door de toenmalige regering van premier Giuseppe Conte. Het Openbaar Ministerie wil Conte als getuige horen, evenals Luciana Lamorgese en Luigi Di Maio, de huidige ministers van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken.

De hoorzitting van de rechtbank is zaterdag naar verwachting grotendeels procedureel van aard, waarbij rechter Roberto Murgia moet beslissen over het horen van getuigen.

Meer uit Buitenland

Turkije in spanning na sluiting stembureaus

ANKARA (ANP) - De stembureaus in Turkije zijn om 16.00 uur Nederlandse tijd gesloten. Zo’n 61 miljoen Turken hadden zondag de gelegenheid hun stem uit te brengen voor de presidentsverkiezingen.

1 uur geleden
Turkse oppositie meldt enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers

ISTANBUL (ANP/DPA) - Leden van de Turkse oppositie maken melding van enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers in Istanbul en het zuidoosten van het land tijdens de presidentsverkiezingen. De voorzitter van de kiesraad stelde eerder dat de stembusgang vooralsnog probleemloos verloopt.

2 uur geleden
Belgische premier verdedigt gevangenenruil met Iran

BRUSSEL (ANP/BELGA/AFP) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft de ruil met Iran verdedigd waarbij Teheran hulpverlener Olivier Vandecasteele vrijliet en België de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi. Op het besluit kwam in en buiten België kritiek. "De toestand van Olivier Vandecasteele was na 455 dagen onmenselijke opsluiting "echt moeilijk en we wisten dat er niet veel geduld meer was aan de andere kant", verklaarde De Croo zondag op televisie.

2 uur geleden
Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

6 uur geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

7 uur geleden
Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

9 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

9 uur geleden