Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Salvini hekelt proces 'van fans van illegale immigratie'

Salvini hekelt proces 'van fans van illegale immigratie'

PALERMO (ANP/AFP) - De voormalige Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, heeft aan het begin van het proces tegen hem wegens onder meer machtsmisbruik geklaagd over zijn politieke tegenstanders.

Hij twitterde zaterdag voor aanvang van de behandeling vanuit de rechtbank in Palermo een foto met daaronder de tekst: "Het proces dat links en de fans van illegale immigratie wilden, begint: hoeveel gaat het Italiaanse burgers kosten?".

Salvini, partijleider van de rechts-populistische Lega Nord en minister van juni 2018 tot augustus 2019, hield in de zomer van 2019 een schip van de reddingsorganisatie Open Arms tegen met 147 vluchtelingen aan boord. Zij waren gered op de Middellandse Zee. Salvini wilde dat Spanje de vluchtelingen toeliet of dat andere EU-landen zouden toezeggen de migranten over te nemen. Zij mochten na zes dagen alsnog het schip verlaten, nadat de openbaar aanklager het schip in beslag had genomen.

Getuige

De politicus beweert in het belang van Italië te hebben gehandeld en migranten ervan te willen weerhouden de gevaarlijke oversteek van Afrika naar Italië te wagen. Zijn besluit zou bekrachtigd zijn door de toenmalige regering van premier Giuseppe Conte. Het Openbaar Ministerie wil Conte als getuige horen, evenals Luciana Lamorgese en Luigi Di Maio, de huidige ministers van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken.

De hoorzitting van de rechtbank is zaterdag naar verwachting grotendeels procedureel van aard, waarbij rechter Roberto Murgia moet beslissen over het horen van getuigen.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

18 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

19 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

21 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

22 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

22 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

23 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

23 uur geleden