Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig
DEN HAAG (ANP) - De gunstige salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Een wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen, krijgt geen meerderheid in de Eerste Kamer. De twee grootste fracties, BBB en GroenLinks-PvdA, laten weten tegen te gaan stemmen.
Tijdens het debat over het wetsvoorstel vorige week werd al duidelijk dat deze partijen, die in de Tweede Kamer tegen hadden gestemd, ook in de senaat grote bedenkingen hadden. Zij vrezen dat de aanschaf van zonnepanelen zonder de salderingsregeling buiten bereik komt van mensen die minder te besteden hebben.
Mensen die zelf stroom opwekken met zonnepanelen op het dak, kunnen het overschot dat ze op zonnige dagen terugleveren, wegstrepen tegen hun verbruik op dagen met minder opbrengst. Deze regeling is opgezet in een tijd dat zonnepanelen veel duurder waren en hielp destijds de terugverdientijd flink te verkorten.
Onvoldoende zekerheid
Zonnepanelen zijn inmiddels zoveel goedkoper en efficiënter geworden dat de salderingsregeling volgens het demissionaire kabinet overbodig is geworden. Het nu weggestemde wetsvoorstel voorzag in een minimale vergoeding die energiebedrijven moeten betalen voor teruggeleverde stroom. Maar de tegenstemmende partijen vinden dat die consumenten onvoldoende zekerheid biedt.
Senator Ferd Crone (GroenLinks-PvdA) wil de salderingsregeling niet afschaffen, "net nu eigenlijk de lage inkomens en huurders aan de beurt komen". De minister is volgens hem ook niet met alternatieven gekomen om ook deze groep te helpen. Hij vreest daarnaast dat het ten koste gaat van de betrokkenheid van burgers bij het klimaatbeleid als de regeling op termijn verdwijnt.
Extra financiële problemen
Het behoud van de salderingsregeling "lijkt misschien een sympathieke keuze", reageert klimaatminister Rob Jetten. "Maar die gaat uiteindelijk heel veel mensen benadelen." Vooral mensen zonder zonnepanelen zijn volgens hem de klos, omdat zij opdraaien voor de inkomsten die energiebedrijven door de regeling mislopen. En mensen met panelen zullen vaker een terugleververgoeding gaan betalen.
Daarnaast zadelt de Eerste Kamer hiermee het toekomstige kabinet op met een extra financieel probleem, waarschuwt Jetten. De schatkist loopt door de salderingsregeling per jaar zo'n 700 miljoen euro aan energiebelasting mis.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De discussie in de Kamer over de asielcrisiswetgeving maakt het "niet makkelijker" voor het kabinet om een besluit te nemen, zei premier Dick Schoof. Bijna de hele oppositie verzet zich tegen de gekozen route van het kabinet waardoor het parlement gepasseerd wordt.
44 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet niet alleen aan noodwetgeving op het gebied van asiel werken, maar daarnaast ook spoedwetgeving voorbereiden, vindt VVD-leider Dilan Yeşilgöz. "Doe het maar lekker parallel", zei ze zichtbaar geïrriteerd tegen premier Dick Schoof.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De oppositie wil met een breed gesteunde motie komen om het kabinet ertoe aan te zetten de asielingrepen niet via een noodwet, maar via een spoedwet te regelen. Verschillende partijen opperden dat eerder al, en uit vrijgegeven stukken blijkt dat ambtenaren adviseren een spoedwet in te zetten, omdat het noodrecht in deze situatie juridisch niet te rechtvaardigen is.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende bewindslieden zijn geïrriteerd over de rol die interim-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven (NSC) speelde tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Dat zeggen bronnen rondom het kabinet.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof vindt het "volstrekt logisch" dat het gebruik van noodwetgeving om asielzoekers te weren in het regeerprogramma staat. Dat middel is immers ook in het hoofdlijnenakkoord vastgelegd, en daar is het programma van zijn kabinet op gebaseerd, redeneert hij. "Het was merkwaardig geweest als het er niet in had gestaan."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders peinst er niet over om af te zien van de toepassing van het noodrecht om veel strengere asielmaatregelen te kunnen nemen. Hij is naar eigen zeggen "niet zo onder de indruk" van ambtelijke adviezen waarin het gebruik van noodwetgeving, waarbij het parlement pas achteraf wordt geraadpleegd, ernstig wordt ontraden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In nieuwe ongelakte stukken die het kabinet donderdagavond heeft gepubliceerd, staat geen nieuwe informatie over het gebruik van noodwetgeving. Een geagiteerde oppositie drong erop aan dat premier Dick Schoof ook delen van documenten openbaar maakte die eerder op de dag nog met grote stukken zwarte lak naar de Kamer gingen. Maar zoals de premier aangaf, staat er geen nieuwe informatie over de noodknop die staat beschreven in de artikelen 110 en 111 van de Vreemdelingenwet.
2 uur geleden