
Sadet Karabulut (SP) verlaat Tweede Kamer na verkiezingen
DEN HAAG (ANP) - Sadet Karabulut (SP) keert na de verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer. Dat heeft ze op Facebook bekendgemaakt. Ze zit al twaalf jaar in de Kamer.
Ze noemt het "geen eenvoudige beslissing", maar ze denkt dat ze "onder de huidige omstandigheden, op een andere manier effectiever kan zijn". De verkiezingen staan gepland voor maart volgend jaar.
De 44-jarige Karabulut is woordvoerster op het terrein van Buitenlandse Zaken en Defensie. Met minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) botst ze veelvuldig tijdens debatten. Eerder was ze onder meer woordvoerder Sociale Zaken.
Toen Emile Roemer eind 2017 als partijleider vertrok was Karabulut ook kandidaat om hem op te volgen. Het werd Lilian Marijnissen, de favoriet van de partijtop. Zij was ook eerder dan Karabulut op de hoogte gesteld van het vertrek van Roemer.
"De afgelopen jaren zijn voor mijn partij en mij persoonlijk niet altijd even makkelijk geweest. De maatschappelijke veranderingen hebben ook hun weerslag gehad op onze partij. We hebben de nodige discussie over ideologie, strategie en standpunten gevoerd. De interne discussie voor vernieuwing en vooruitgang is nodig en zal doorgaan", aldus Karabulut.
Eerder maakten al Bram van Ojik (GroenLinks) en Kees Verhoeven (D66) bekend niet te zullen terugkeren in de Kamer.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De PvdA en GroenLinks willen dat het kabinet nog voor de zomer met "een stevig, sociaal pakket" komt tegen armoede. De 'linkse wolk' dreigt tegen de Voorjaarsnota te stemmen als het kabinet niet nu al met maatregelen komt om te zorgen dat mensen hun rekeningen kunnen blijven betalen. De partijen gebruiken hiervoor opnieuw hun positie in de Eerste Kamer: zonder steun van PvdA en GroenLinks kan het kabinet eigenlijk alleen met steun van de BoerBurgerBeweging een meerderheid krijgen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de Tweede Kamer, waaronder coalitiepartijen D66 en ChristenUnie, wil niet dat gezinnen met minderjarige kinderen en alleenstaande minderjarige asielzoekers (amv'ers) bij hun asielaanvraag in detentie worden gezet. Dat is een van de voorstellen waar de Europese ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken donderdag en vrijdag over spreken als onderdeel van een Europees asielpact. Het kabinet staat, tot afgrijzen van veel Kamerfracties, achter dat voorstel.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade van Groningers in het aardbevingsgebied moet hoe dan ook worden hersteld, en huizen waarvan het nodig is moeten worden versterkt. "Whatever it takes", zegt premier Mark Rutte daarover in debat met de Tweede Kamer. "Daar mogen financiƫn niet de beperking zijn."
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De omgang met Groningers in het aardbevingsgebied en gedupeerden van het toeslagenschandaal zijn "onmogelijk" met elkaar te vergelijken als het gaat om politieke conclusies, vindt premier Mark Rutte. Na een rapport over het toeslagenschandaal bood het vorige kabinet zijn ontslag aan, nu willen Rutte en zijn kabinetsploeg door. Het gaat bij Rutte om een "weging van veel factoren".
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op sommige plekken in het land zal het grondwaterpeil gevaarlijk laag worden de komende jaren, denkt minister Mark Harbers (Waterstaat). Hij verwacht dat de situatie op sommige plekken "precair" zal worden, zei hij tijdens een debat. Harbers overweegt een meldingsplicht voor waterputten waaruit water wordt opgepompt, en sluit ook een vergunningplicht niet uit.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma is bereid wettelijke maatregelen te nemen als zijn oproep aan scholen om de bijlesindustrie buiten de deur te houden te weinig effect heeft. Hij wil dat scholen geen reclame meer maken voor commerciƫle bureaus, het liefst zelf bijlessen organiseren en anders een organisatie zonder winstoogmerk inschakelen. Tijdens een debat over kansengelijkheid in het onderwijs vragen verschillende oppositiepartijen zich af of dit de problemen die zij zien bij de bijlesindustrie wel oplost.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte belooft meer betrokken te zijn bij de afhandeling van de aardbevingsproblematiek als gevolg van de gaswinning in Groningen, net zoals bij het toeslagenschandaal. "Dat laat ik niet meer los". De minister-president wil "onderdeel van de oplossing" zijn door "er constant bij te zijn, en te helpen".
20 uur geleden