Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Saakasjvili na ziekenhuisopname weer opgesloten in gevangenis

Saakasjvili na ziekenhuisopname weer opgesloten in gevangenis

TBILISI (ANP/AFP) - De Georgische oud-president Micheil Saakasjvili is weer overgebracht naar een gevangenis. Hij herstelde de afgelopen tijd na een hongerstaking in een militair ziekenhuis.

Saakasjvili had 50 dagen lang geweigerd te eten. Hij protesteerde zo tegen zijn veroordeling wegens machtsmisbruik, die hij als politiek gemotiveerd beschouwt. De Georgische gevangenisdienst bevestigde donderdag dat de oppositieleider na zijn medische behandeling weer is vastgezet in de plaats Roestavi.

De 54-jarige Saakasjvili was in de periode 2004-2013 president van Georgië en vertrok daarna naar het buitenland. Hij verbleef enige tijd in Nederland en was politiek actief in Oekraïne. In zijn thuisland kreeg de politicus ondertussen bij verstek een jarenlange gevangenisstraf opgelegd wegens machtsmisbruik.

Saakasjvili zit inmiddels alweer enkele maanden vast in Georgië. Hij keerde terug uit ballingschap in de aanloop naar lokale verkiezingen van oktober. Daarop werd hij opgepakt.

Meer uit Buitenland

Milieudienst EPA: 100 miljoen Amerikanen hebben last van rook

WASHINGTON (ANP/AFP) - Door de natuurbranden in Canada komt zoveel rook vrij, dat in een gebied met ruim 100 miljoen mensen een waarschuwing geldt voor slechte lucht. De Amerikaanse milieuautoriteit EPA zegt dat mensen goed op de luchtkwaliteitswaarden moeten letten. Zeker als ze gezondheidsproblemen hebben.

40 minuten geleden
Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

2 uur geleden
Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

3 uur geleden
Oekraïne vraagt om internationale hulp na verwoesting van dam

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij de rampenbestrijding na de verwoesting van de Kachovka-dam, eerder deze week. President Volodymyr Zelensky heeft de situatie aan de telefoon besproken met de Franse president Emmanuel Macron. Die zegt "de komende uren" hulp te sturen. Premier Denys Sjmyhal deed een oproep aan internationale organisaties om bij te springen.

3 uur geleden
Gratie voor vriendin van Belarussische journalist Protasevitsj

MINSK (ANP/AFP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland.

5 uur geleden
Charles haalt uitgesteld staatsbezoek Frankrijk in september in

LONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.

5 uur geleden
Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

5 uur geleden