Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ryanair verliest zaak over goedkeuring Franse en Zweedse steun

Ryanair verliest zaak over goedkeuring Franse en Zweedse steun

LUXEMBURG (ANP) - De Ierse prijsvechter Ryanair heeft zijn zaak tegen de Europese Commissie over haar goedkeuring van Zweedse en Franse staatssteun voor hun luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM-zuster Air France en SAS, verloren. Het Gerecht van de Europese Unie, onderdeel van het Hof, oordeelt dat het dagelijks EU-bestuur in haar recht stond om de miljoenensteun in verband met de coronacrisis vorig jaar toe te staan.

De commissie schortte de EU-regels voor staatssteun in verband met de pandemie op 19 maart vorig jaar op om het lidstaten tijdelijk ongestraft mogelijk te maken bedrijven overeind te houden en werkgelegenheid te redden. Inmiddels hebben de 27 EU-lidstaten voor meer dan 3 biljoen euro aan steun geboden aan bedrijven in diverse sectoren.

Ryanair, Europa's grootste budgetmaatschappij, heeft zestien rechtszaken tegen de commissie aangespannen. Die zijn zowel tegen staatssteun aan individuele luchtvaartmaatschappijen als KLM, Lufthansa en Austrian Airlines, als tegen landelijke regelingen om luchtvaartmaatschappijen te ondersteunen. Dit waren de eerste zaken.

Buitenproportioneel

Het Gerecht stelt dat de garantieregeling voor leningen die door Zweden is opgezet, in lijn is met de huidige EU-regels. De garantieregeling is bedoeld om luchtvaartmaatschappijen met een Zweedse exploitatievergunning door de pandemie heen te helpen en om een ernstige verstoring van de economie van Zweden te verhelpen. Het uitstel van betaling voor bepaalde belastingen dat Frankrijk aan luchtvaartmaatschappijen met een Franse exploitatievergunning verleent vanwege de pandemie, is volgens de rechter eveneens geoorloofd.

Ryanair heeft aangegeven in beroep te gaan, omdat de verhoudingen in de luchtvaart anders voor decennia verstoord zouden zijn. De budgetvlieger betoogde dat de steunmaatregelen in strijd zijn met de mededingingsregels. Daarnaast vinden de Ieren de steun aan maatschappijen buitenproportioneel. Verder zou Brussel geen onderzoek hebben ingesteld naar de nationale maatregelen en waren de steunmaatregelen volgens Ryanair onvoldoende onderbouwd.

Meer uit Financieel

Gelekt voorstel: open AI-modellen vrijgesteld van EU-wetgeving

BRUSSEL (ANP) - De aanstaande wetgeving van de Europese Unie voor de regulering van kunstmatige intelligentie bevat mogelijk uitzonderingen voor AI-modellen die voor iedereen beschikbaar zijn. In een gelekt concept voor een compromisvoorstel staat een uitzonderingspositie voor zogeheten opensourcemodellen voor AI, meldt persbureau Reuters.

35 minuten geleden
Poetin en Saudische kroonprins roepen op tot steunen OPEC-deal

RIYADH (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman dringen erop aan dat alle landen van oliekartel OPEC en bondgenoten zich aansluiten bij het recente akkoord over productieverlagingen. Dat hebben de twee leiders donderdag in een gemeenschappelijke verklaring naar buiten gebracht. Daarin staat ook dat zowel Rusland als Saudi-Arabië het erover eens zijn dat het belangrijk is om de samenwerking op het gebied van olie en gas te stimuleren.

1 uur geleden
Pensioenfonds Detailhandel krijgt boete voor onjuiste informatie

AMSTERDAM (ANP) - Pensioenfonds Detailhandel moet een boete van 136.000 euro betalen omdat het fonds onjuiste informatie heeft gegeven aan mensen die pensioen opbouwen en te laat informatie heeft doorgegeven, meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarmee overtrad het fonds volgens de toezichthouder regels van de Pensioenwet.

1 uur geleden
Rapport: 100 miljard aan verzekerde schade door natuurrampen

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Natuurrampen hebben dit jaar naar schatting voor 100 miljard dollar (bijna 93 miljard euro) aan verzekerde schade veroorzaakt. Dat is minder dan vorig jaar, maar nog steeds een stuk meer dan gemiddeld. Dat meldt de herverzekeraar Swiss Re.

2 uur geleden
Minister vindt loonkloof onacceptabel en wil snel met wet komen

DEN HAAG (ANP) - Het is onacceptabel dat vrouwen in Nederland voor vergelijkbaar werk nog steeds minder verdienen dan mannen, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken na onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de loonkloof. Om de loonkloof sneller te dichten werkt de bewindsvrouw aan wetgeving voor het snel invoeren van een Europese richtlijn voor meer loontransparantie, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

2 uur geleden
Facebookberichten voortaan standaard versleuteld

MENLO PARK (ANP) - Persoonlijke berichten op Facebook en de bijbehorende chatdienst Messenger zijn voortaan standaard versleuteld, waarmee ze alleen voor de verzender en ontvanger te lezen zijn. Moederbedrijf Meta zegt die stap te zetten om de berichtenfuncties op het socialemediaplatform veiliger te maken.

2 uur geleden
NS: vrijdag geen treinen naar Duitsland door spoorstaking

UTRECHT (ANP) - Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden vrijdag niet door een staking die donderdagavond begint op het Duitse spoor, zegt een woordvoerder van de NS. Ook de nachttreinen naar Wenen en Zürich op donderdagavond vertrekken niet. De laatste intercity's naar Berlijn en ritten van de ICE International vallen donderdagavond laat ook uit.

3 uur geleden