Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ryanair verliest zaak over goedkeuring Franse en Zweedse steun

Ryanair verliest zaak over goedkeuring Franse en Zweedse steun

LUXEMBURG (ANP) - De Ierse prijsvechter Ryanair heeft zijn zaak tegen de Europese Commissie over haar goedkeuring van Zweedse en Franse staatssteun voor hun luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM-zuster Air France en SAS, verloren. Het Gerecht van de Europese Unie, onderdeel van het Hof, oordeelt dat het dagelijks EU-bestuur in haar recht stond om de miljoenensteun in verband met de coronacrisis vorig jaar toe te staan.

De commissie schortte de EU-regels voor staatssteun in verband met de pandemie op 19 maart vorig jaar op om het lidstaten tijdelijk ongestraft mogelijk te maken bedrijven overeind te houden en werkgelegenheid te redden. Inmiddels hebben de 27 EU-lidstaten voor meer dan 3 biljoen euro aan steun geboden aan bedrijven in diverse sectoren.

Ryanair, Europa's grootste budgetmaatschappij, heeft zestien rechtszaken tegen de commissie aangespannen. Die zijn zowel tegen staatssteun aan individuele luchtvaartmaatschappijen als KLM, Lufthansa en Austrian Airlines, als tegen landelijke regelingen om luchtvaartmaatschappijen te ondersteunen. Dit waren de eerste zaken.

Buitenproportioneel

Het Gerecht stelt dat de garantieregeling voor leningen die door Zweden is opgezet, in lijn is met de huidige EU-regels. De garantieregeling is bedoeld om luchtvaartmaatschappijen met een Zweedse exploitatievergunning door de pandemie heen te helpen en om een ernstige verstoring van de economie van Zweden te verhelpen. Het uitstel van betaling voor bepaalde belastingen dat Frankrijk aan luchtvaartmaatschappijen met een Franse exploitatievergunning verleent vanwege de pandemie, is volgens de rechter eveneens geoorloofd.

Ryanair heeft aangegeven in beroep te gaan, omdat de verhoudingen in de luchtvaart anders voor decennia verstoord zouden zijn. De budgetvlieger betoogde dat de steunmaatregelen in strijd zijn met de mededingingsregels. Daarnaast vinden de Ieren de steun aan maatschappijen buitenproportioneel. Verder zou Brussel geen onderzoek hebben ingesteld naar de nationale maatregelen en waren de steunmaatregelen volgens Ryanair onvoldoende onderbouwd.

Meer uit Financieel

Von der Leyen wil alleen naar Trump als het over tarieven gaat

BRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.

34 minuten geleden
Duitse politie sluit vermeende cryptowitwasdienst, hulp van FIOD

FRANKFURT (ANP) - Duitse autoriteiten hebben een cryptodienst uit de lucht gehaald die volgens de politie hielp bij witwassen. Daarbij nam de politie ook cryptomunten ter waarde van 34 miljoen euro in beslag, meldt de Duitse federale recherchedienst. Die onderzocht de zogeheten swapdienst eXch samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

1 uur geleden
Bloomberg: VS wil forse tariefverlaging in gesprekken met China

GENĂˆVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.

2 uur geleden
Doorstart ver weg voor CASA, faillissementsuitverkoop begonnen

DEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.

3 uur geleden
Duizenden banen weg bij elektronicaconcern Panasonic

KADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.

3 uur geleden
Oprichter omgevallen cryptobank Celsius 12 jaar cel in om fraude

NEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.

4 uur geleden
Brits luchtvaartconcern IAG bevestigt miljardenaankoop Boeings

LONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.

4 uur geleden