Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ryanair: situatie is nog te onzeker om winst te voorspellen

Ryanair: situatie is nog te onzeker om winst te voorspellen

DUBLIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Ryanair hoopt in zijn nieuwe boekjaar weer winst te maken, maar durft geen concrete voorspellingen af te geven voor het resultaat. Daarvoor is de situatie nog te onzeker, zegt de Ierse prijsvechter. Nieuwe corona-ontwikkelingen en de oorlog in Oekraïne zouden de vraag naar vliegtickets zomaar weer onder druk kunnen zetten. "Het herstel blijft fragiel", benadrukt topman Michael O’Leary.

In het afgelopen boekjaar dat bij Ryanair liep tot eind maart, werd nog 355 miljoen euro verlies geleden. Daarmee was het verlies niet meer zo groot als in het eerste coronajaar toen er onder de streep sprake was een tekort van ongeveer 1 miljard euro. Maar in de voorbije twaalf maanden had Ryanair toch nog heel veel last van lockdownmaatregelen en reisrestricties die mensen ervan weerhielden in het vliegtuig te stappen.

In totaal telden de Ieren afgelopen jaar 97 miljoen passagiers. Dat waren er in het laatste jaar voor de coronacrisis nog 149 miljoen. Voor het nieuwe boekjaar gaat Ryanair uit van 165 miljoen passagiers. De laatste tijd loopt het aantal zomerboekingen ook al weer duidelijk op, merkt de budgetvlieger. Direct na het uitbreken van de oorlog zag Ryanair het aantal boekingen kortstondig wel afnemen. Maar kort daarop herstelde de verkoop van tickets weer.

Zomerperiode

O'Leary heeft vorige maand al gezegd dat zolang de oorlog niet verder escaleert, de invasie waarschijnlijk geen grote impact zal hebben op de verkoop van tickets in Oost-Europa. Ook maakte hij er eerder geen geheim van in het nieuwe boekjaar te hopen op een winst van ten minste 1 miljard euro. Maar of dat zou lukken zou sterk afhangen van hoe succesvol de zomerperiode precies wordt.

Ryanair waarschuwde eerder al dat de komende periode voor de meeste luchtvaartmaatschappijen opnieuw "zeer moeilijk" zal worden. Door de Russische invasie van Oekraïne en daaropvolgende westerse sancties zijn de olieprijzen enorm gestegen. Dit kan de prijzen van tickets op termijn opdrijven. Maar de laatste tijd probeert Ryanair de vraag naar tickets juist te stimuleren door de prijzen te verlagen of laag te houden.

Meer uit Financieel

Meer omzet voor parfumerieketen Douglas, maar nog wel verlies

DÜSSELDORF (ANP) - Parfumerieketen Douglas heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet zien stijgen vergeleken met een jaar eerder. Ook werd de winstgevendheid opgevoerd, maar tegelijkertijd was het van oorsprong Duitse concern meer geld kwijt aan leningen door de gestegen rente. Dat zorgde ervoor dat Douglas toch een verlies moest schrijven, maar wel veel minder dan een jaar eerder.

9 minuten geleden
Juventus-eigenaar Exor in kopgroep van afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Exor behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, profiteerde van een koopadvies door ING. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal.

56 minuten geleden
Toezichthouder: zonnepanelen via omvormer makkelijk te hacken

DEN HAAG (ANP) - Zonnepanelen zijn vaak makkelijk te hacken, meldt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Veel omvormers voor de panelen, die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in te gebruiken elektriciteit, voldoen volgens de toezichthouder niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.

1 uur geleden
Adviescollege: regeldruk kostte Nederland opnieuw meer geld

DEN HAAG (ANP) - De regeldruk in Nederland door nieuwe wetgeving kostte bedrijven vorig jaar structureel 194 miljoen euro meer. Ook zelfstandigen gingen er op achteruit en waren 2 miljoen euro meer kwijt. Voor burgers werden wel barrières weggenomen. Zij zijn structureel 45 miljoen euro minder kwijt als gevolg van regelgeving. Die cijfers komen naar voren uit het jaarverslag van het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).

1 uur geleden
Beleggers wachten op goedkeuring Amerikaanse schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs wachten dinsdag vooral op de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal. Afgelopen weekeinde bereikten de Democraten en Republikeinen al een principeakkoord over het verhogen van het schuldenplafond van de overheid. Maar die deal moet nog worden goedgekeurd. Het Amerikaanse Congres zal waarschijnlijk woensdag stemmen over het akkoord. Zonder een verhoging van het schuldenplafond zullen de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten.

2 uur geleden
Consumentenbond: basisboodschappen in half jaar 15 procent duurder

DEN HAAG (ANP) - De prijzen voor basisboodschappen als rijst, groenten en brood zijn in een half jaar met 15 procent gestegen. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een inventarisatie bij veertien supermarktketens. Daaruit komt verder naar voren dat Spar de duurste supermarkt was voor deze boodschappen, Dirk de goedkoopste. Wel merkt de Consumentenbond dat de prijsstijging afvlakt.

2 uur geleden
Techinvesteerder SoftBank zakt op afwachtende Japanse beurs

TOKIO (ANP) - SoftBank behoorde dinsdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurs in Tokio, die weinig beweging liet zien. Beleggers namen wat winst na de sterke opmars van de Japanse techinvesteerder een dag eerder. Ook werd gewacht op de goedkeuring van het principeakkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid door het Congres. De Amerikaanse president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, bereikten afgelopen weekeinde een deal over het schuldenplafond en het Congres zal daar naar verwachting woensdag over gaan stemmen.

3 uur geleden